A Mol közgazdászai hobbiblogjukban mutatják be, hogy nem csak az energia drága Magyarországon, ha a bérszínvonalhoz viszonyítjuk az árakat. Elegük lett a Mol közgazdászainak abból, hogy a rezsicsökkentéssel kapcsolatban állandóan arról van szó, hogy Magyarországon magasak az energiaárak. Blogjukban (ami nem a Mol hivatalos álláspontja), azt írják, hogy „már nagyon unjuk, hogy hetente kijön egy teljesen értelmetlen összehasonlítás arról, hogy vásárlóerőparitáson (tehát a bérek színvonalához képest) milyen magasak nálunk az energiaárak. Ez persze igaz, de messze nem csak az energia ára magas EU-s összehasonlításban, hanem nagyjából minden termék ára. Egyszerűen azért, mert alacsonyak a bérek.” Az is jól látszik, hogy a szolgáltatásokra ez nem igaz – teszik hozzá. A szolgáltatásokkal (pl. a fodrász vagy az étterem szolgáltatásával) ugyanis nem nagyon kereskednek országok közt, és ezek ára jórészt a helyi bérszínvonal függvénye.

Forrás: origo.hu
Feltöltő: nola
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nola
jó lenne, ha a kormány is az alacsony bérekkel foglalkozna és nem a rezsicsökkentéssel...
SLAakku
"...a kormánynak olyan bérpolitikai célokat kell kitűznie, hogy lehetővé váljon a nettó minimálbér emelése fokozatosan a létminimum szintjéig, a bérköltség emelkedése nélkül."
SLAakku
Teremtsenek munkahelyeket! 1989-től nem volt rá idő vagy ész egyik kormánynak sem? Akkor miért tartjuk a sok több diplomás főokost a parlamentben meg a minisztériumokban? A kádári időkben majd minden ember (cigány nem cigány) dolgozott. Kinek a bűne, hogy most nem? Akiknek a bűne, azok teremtsenek munkahelyeket!

Minden állampolgárnak alanyi jogon juttasson az állam a tisztes megélhetéshez elegendő alapjövedelmet (ez legalább az átlagbér 60%-a, azaz legkevesebb 84.000 Ft).
Dr.luigilongo60
Tisztelt MOL!

Önök mennyit fizetnek az alkalmazottaiknak, ha már ennyire okosak?

Az persze igaz, hogy mesterségesen alacsonyan tartják a béreket az országban de ezalól önök sem kivételek.
SLAakku
A mai tőkés társadalomban mindenhol, ahol csak lehet, az ésszerűsítés és az emberi munkaerő kiváltása a cél, ezért a cégtulajdonosnak nem áll érdekében új munkahelyeket létesíteni tehát munkanélküliség van és lesz meg nagyobb számban. Ha valakinek van is állása, azt a végletekig kizsigerelik, túlfoglalkoztatják.

Az emberek megélhetéséhez viszont jövedelemre van szükség, különben éhen halnak. Ha az embereknél nem marad, vagy alapvetően nincs elég jövedelem, akkor nem képesek fogyasztani, tehát a gazdaság lelassul, az adóbevételek elmaradnak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.