A kultúra városa helyett egyre inkább a bűn városaként emlegetik a Pécsett, amelynek lakóit több brutális bűncselekmény rázta meg az elmúlt egy évben. A pécsiek hangulata kétségkívül zuhanórepülésben van, ám ennek a romlónak érzett közbiztonság csak az egyik oka: a válság, az elrontott EKF-program és az egyetem megroppanása kirúgta a város hagyományos tartóoszlopait.

Forrás: hvg.hu
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kkalman
A csúszás már az EKF előtt elkezdődött. Az EKF kicsit lefékezte, de azóta engedve a fizika törvényeinek, egyre gyorsabb. Ezen a csúszáson csak lendített a Bándy Kata ügy, valamint idén a polgármester lánya elleni támadás. Az ELCOTEQ fénykorában 7000 embernek adott munkát, mára tudjuk mivé lett. Helyette jött pár multinak mondott, valóban multi cég, Jabil, Flextronics, és sikerült pár sufniüzemet létrehozniuk az egykori ELCOTEQ helyén pár száz munkahellyel. A régi nagy vállaltok közül mára csak a Dohánygyár és az egykori Sopianae Gépgyárból alakult HAUNI működik. A bányák, a húsipar, tejipar, bőrgyár, cipőgyár, kesztyűgyár lenullázva. Illetve a nagy, pécsi kesztyűgyár helyett működik egy másik kesztyűgyár, méreteiben, dolgozói létszámban a nagynak csak a töredéke.
A kultúra akkor kezdett elfogyni, amikor a Pécsi Filmfesztivált elvitték Budapestre. Vannak ugyan más fesztiválok, de valamilyen ötlettől vezérelve a város legkevésbé biztonságos negyedébe igyekeznek száműzni ezeket. Abba a negyedbe, ahol az egyik legnagyobb létszámú cigány kisebbség lakik a városban. Nem csoda, ha a kultúrára vágyók, mikor ezt megtudják, inkább más programot választanak maguknak, és akkor még jó ha nem hagyják el a várost azok, akik csak egy fesztivál egy eseményére jöttek.
A tömegközlekedést is csak "dicsérni" lehet a ritkán járó, kimaradó késő, csuklóban időnként eltörő, egyéb műszaki problémákkal küzdő buszaival. Nemrég ugyan vásárolt a város néhány új buszt, meg tervezik is még jó pár beszerzését, de ezek még nem oldják meg a tömegközlekedés problémáját.
És nincs megoldás a sétáló utca üres üzleteire sem, amelyek bérlői a horror bérleti díjak miatt inkább kiköltöztek a belvárosból, vagy felhagytak tevékenységükkel, és lehet, a munkanélküliek számát gyarapítják. Nem vonzó program végigmenni a belvároson az üres üzletek, kirakatok között. Bukott az idegenforgalom is.
Könnyen lehet, ha nem lesz nagyon gyorsan gyökeres változás, Pécs még nagyon sokáig csúszik a lejtőn, nagyon mélyre.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.