"... Egy uniós irányelv szerint ugyanis a devizahitesek és a pénzügyi szolgáltato (bank) között kötött szerződések alkalmatlan pénzügyi terméknek minősülhetnek. Újra kell tárgyalni a szerződéseket, s ha ez nem vezet eredményre, a bíróság elé kerülhetnek az ügyek... " A válság óta egyetlen kormány, a mostanit is beleértve, nem tekintette át a deviza hitelszerződések működésének tényleges mechanizmusát.

Forrás: nepszava.hu
Feltöltő: SLAakku
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Január
"... a magyar társadalom azzal az elképesztő ténnyel találta szembe magát, hogy a szerződésben foglaltakból nem tudja levezetni, hogy havonta mennyivel tartozik valójában. Senki nem tudja, miért éppen annyi az éppen esedékes törlesztő részlete. " - ez bizony így van.

Sőt a CHF árfolyam mozgása is valamilyen oknál fogva egy olyan sinusgörbét ír le, amelyik mindig akkor a legmagasabb mikor a bank meghatározza a törlesztő részletet, az árfolyam utána mindig csökken, majd a törlesztőrészlet meghatározás ideje felé növekszik.
A hitelesek bizonytalanságban vannak tartva, amely életükre is rányomja bélyegét. S mivel a hitelesek a magyar népesség 5%-át meghaladják, így a bizonytalanság okozta stressz miatt már népbetegségről beszélhetünk.
Tootsy
@SLAakku: Csak nagyon halkan merem mondani, hogy itt minimum 1 evre, de lehet 2 es 5 evre is, ha kotott hitelkamattal vasarolsz ingatlant. Jelenleg 4.95 % hitelkamat van a felvett kolcsonokon,... Valaszthato a kotott es szabad arfolyamos kamatfizetes is, de mindkettonel megadjak a plafont, tehat nem erhet kellemetlen meglepetes. Aztan, ha lejar az egy, ket vagy 5 ev, akkor a fennmarado hitelre uj szamitas tortenik, figyelembeveve az ados akkori anyagi helyzetet, fizetesi kepesseget. Minden alkalommal ugy indul a hitel, mintha uj kolcson lenne, mindig van valasztasi lehetoseg...
verőce21
@Tootsy: (14:59) Ilyen "kamatterminusos" konstrukció nálunk is létezik.

Előnye, hogy időintervallumon belül kiszámíthatóvá teszi a hitel törlesztőrészletét,
- de nagy hátránya, hogy annuitásos hitelről lévén szó mindig a jóval magasabb kamatrészt fizeted először! - röviden szólva jó nagy szélhámosság a banktól!
Tootsy
@verőce21: Igen, mindenhol a kamatot kell fizetni eloszor, ebben igazad van, de ez itt ugy muxik, hogy a banknal bekerik az altalad bevallott heti kiadasaidat, ami tartalmazza az osszes kimeno koltsegeidet, es megkerdezik Toled, hogy Te mennyi penzt tartanal elkepzelhetonek fizetni hetente, ami meg nem haladja meg a kepessegeidet, es hagy meg egy kis penzt is a zsebedben a fizudbol a "rainy days"-re (az "esos napokra", vagyis amikor nem mennek olyan jol a dolgaid), es a bank ezekhez az informaciokhoz szabja az altala javasolt heti hitel torlesztoreszleteket. Szoval a lenyeg: amit egyszer a bankkal megegyeztek egy bizonyos idore (mi mindig a 2 eves terminust hasznaltuk), ahhoz mindenki tartotta magat, nem emelkedett a heti torlesztoreszlet, mint amit otthon a bankok megengednek maguknak,... Ez valahol eleg nagy szemetseg volt a bankoktol, ugye, igy gondolod?...:o))
kiskutyauto
3 éve kivétel nélkül minden egyes tette az orbán-maffiakormánynak: BUKÁS...
verőce21
@Tootsy: (01:23) Igen, pontosan így gondoltam, elég nagy szemétség ez az ottani bankoktól ! Hiába, a bankszakma márcsak egyforma mindenhol a világon. A sz@r konstrukciót igyekeznek először mindenkire rásózni. Mert mint írtam, M.o.-on is ugyanígy működik a hiteltörlesztés mint nálatok, ha saját valutában Ft-ban veszed fel a hitelt. Merthogy Te csak NZD-ben számolsz és az itteni idegen CHF-hitelekkel próbálod összehasonlítani. Almát a körtével. (Mármint a saját valutát az idegen fizetőeszközzel.)

Ha itt is Ft-ban veszed fel a hitelt, akár húsz évig szinte ugyanannyit fizetsz. És a futamidő végére az infláció miatt egyre könnyebben, mert itt azért az infláció magasabb mint egy erősebb gazdaságban, pl. Új-Zélandon. De választhatod itt is – mint írtam – időintervallumonként a változó törlesztést, örülni fog neki a bankszakma, a mindig újra induló törlesztési konstrukció miatt.

Mert úgy kétévenként újraindítva, az a fix 4,95% kamat felmegy szinte a duplájára is. (Minek bőszítenék ott a lakosságot azzal, hogy változtatnak a hitelkamaton, ha "jóindulatba” csomagolva rá lehet sózni a lakosságra a duplájáért is?) – Már 4,95 is úgy van kitalálva, hogy ne legyen 5% . :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.