Amikor egy egész ország egy szűk érdekkör markába kerül, akkor a csoport megpróbálhatja legitimálni magát pár jól bevált módszerrel. Stratégiai megállapodásokat köt, védelmi pénzeket kér, hogy ne legyen baj, amit egyébként ő maga okozna az illetőknek, ha nem lennének kezesek. Az egyik ilyen hasonlóan sikeres délolasz vállalkozást cosa nostrának hívják, ami magyarul annyit tesz: a mi ügyünk. Hogy kié, azt ne feszegessük.

Képzeljük el, ahogy pár év múlva a következő mondat hangzik el valakinek a szájából: „Trafikos voltam, de nem abban az értelemben!" Elsőre az ember azt hinné, szimbólummá válni különleges, felemelő dolog. Úgy tűnik azonban, vannak kivételek. Amióta Magyarországon immár hivatalosan is bevezették a kegyrendszert, és átnevezték stratégiai partnerségre, a szerencsések kifoghatják a nagy napot, amikor egyszerre biztosítják be maguknak és a családnak a betevőt, és válhatnak a NER nevű hungarikum utcaszintről meglogisztikázható jelképeivé. Ki van rájuk írva, hogy ők azok. Akkor is, ha ők nem azok.

Ez elég kínosan hangzik. Eddig ugyanis ezt a hozzáférhető zsánert kevesen képviselték, és ők sem országos terítésben. Kerényi, Vidnyánszky, Fekete, Semjén vagy Giró-Szász ugyan intenzív élményt nyújtanak, de nem lehet hozzájuk betoppanni a minket furdaló kérdéssel, hogy mi újság nerszerte.

Bánki György pszichiáter írása a HVG.hu-n >>>

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kkalman
@dömdödöm: Adalék a trafikhoz.
Nem lehet bankkártyával fizetni, mert...
És jön a magyarázat, nincs net kapcsolat, nincs még a NAV-hoz sem bekötve a rendszer, de már dolgoznak rajta, és majd lesz. Meg lesz áruválaszték is, de most hirtelen kellett megnyitni az üzletet, és még nem volt idő felmérni a piaci igényeket, és a rendelést sem tudták még leadni, és...
...és elmehet a kormány trafikostól, mutyistól pont oda, ahová gondolom.
dömdödöm
Jó írás ! Érdemes elolvasni ! sokmindenre rávilágít és a szerző által leírt vélemény nem egyedi sokan vélik ezt a mi ügyünk-es összehasonlítást és a dolgok nemzeti érzelem mögé való bujtatását .
Van kettő új dohányboltos vásárlási tapasztalatom .
Az egyikben hiányos árukészlet (nem volt amit akartam volna vásárolni) kirögzítetlen polcok rajta cigaretták ( eladócsaj meglökte ,ha rádől agyonüti ) blokkot sem kaptam ,a pénztárgép valószínűleg nem működött mert be sem ütötte) Valószínűsíthető hogy az érintett tulajdonos úgy nyitott hogy esze ágában sem volt dohányboltot üzemeltetni vagy ,az utolsó pillanatban talált helységet hozzá ami azt feltételezi hogy helység nélkül (vakon) nyert tendert . A másik esetben jól felszerelt bolt a belvárosban ,parkolás képtelenség ! A tulaj szakmai kérdést tesz fel miközben vásárolok ,miért nem a másik fajtából vásárolok mert hasonló áron az 100 -as mérető hosszabb cigaretta tehát többet kapok a pénzemért . Aki a dohányszakmában jártas az tudja hogy két ugyanolyan cigaretta 100-as és rövid változatában mérföldnyi különbség van ,mégpedig a füstszűrő tekintetében . Sok szerncsét kívánva távoztam . Első tapasztalataim nem túl rózsásak sajnos ,de el kell fogadnom mert rákényszerítettek .Arról nem is beszélve hogy rengeteg olyan nemzeti trafik nyílt ahol a trafikszomszéd a valódi trafikos akitől a cigaretta árúsítási jog meg lett vonva . ( jó szomszédi iszony várható )
kkalman
@dömdödöm: Adalék a trafikhoz.
Nem lehet bankkártyával fizetni, mert...
És jön a magyarázat, nincs net kapcsolat, nincs még a NAV-hoz sem bekötve a rendszer, de már dolgoznak rajta, és majd lesz. Meg lesz áruválaszték is, de most hirtelen kellett megnyitni az üzletet, és még nem volt idő felmérni a piaci igényeket, és a rendelést sem tudták még leadni, és...
...és elmehet a kormány trafikostól, mutyistól pont oda, ahová gondolom.
dömdödöm
@kkalman: ez a mutyin felűl annak a szomorú ténynek a hű bizonyítéka hogy a kisvállalkozásokat létrehozók sulyosan forráshiányosak .Nem egy nagy kihívás vásárolni néhány polcot ,pénztárgépet ,legyártatni egy pultot és megrendelni az árut . Ha ez sem sikerül időre megvalósítani akkor mi történhet vajon egy nagyobb project-nél ?
kkalman
@dömdödöm: Nem csak a forráshiány a probléma, de ez az egész egy kellően át nem gondolt, elő nem készített folyamat része. Csak a nagyon elvakultak hihették azt, hogy a pályázat elbírálásától július 15-ig mindenre lesz idő. Főleg az ilyen technikai részletek kidolgozására, mint a net kapcsolat kiépítése, ami egy külső szolgáltató feladata. Még normál esetben is sokszor több hétig tart - nem tudom miért -, kiépíteni egy net kapcsolatot, most meg van olyan település, ahol "tömeges" igény jelentkezett.
De ez a trafikot most nyitók felelőtlensége is, mert tudták, hogy hol, mikor fog megnyílni a trafik, és az utolsó utáni pillanatban mentek megrendelni az internetet, meg hozzá mindent, ami kell egy ilyen üzletbe.
Ennek természetesen mi, a vásárlók isszuk meg a levét, de ez senkit nem zavar.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.