Eltúlzott nálunk a nyersanyagtermelés és felhasználás környezeti hatásainak a civilizációt veszélyeztető tényezőkhöz sorolása, a bányászat és a tiszta környezethez való jog ütköztetése, mert a jelenlegi energiafelhasználás drágításával a szegénység növeléséhez, a nyersanyagpiacok megváltozott kínálati-, ár- és hozzáférési viszonyai között energiahiányhoz vezet. Tekervényes logikára utal a jövő generációk életminőségére összpontosítás a jelenlegi helyzet gyökeres javítása helyett, miközben mi használjuk legkevésbé erőforrásainkat. Nem látni, hol lépi túl a bányászatunk és a szénenergetikánk az erőforrások korlátját és az ökológiai rendszer teherbíró képességét. Nálunk a kérdés inkább az, hogy nem fektetünk be itthon a jövőbe és rosszul mérlegelünk, amikor elvárjuk, hogy az általunk felhasznált energiahordozók termelésének környezetterhelését mások viseljék. A szénhasznosítás az egész világon tárgya az alapkutatásoknak. Több ilyen téma (a fluidágyas tüzelés, a plazmatechnológiák, a...

Forrás: tilos-az-a.hu
Feltöltő: UKKAals
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

UKKAals
@miazavalami: Semmi más nem jutott eszedbe a cikk elolvasása után?

Hiszen Borsodban és Nógrádban, már konkrét lépéseket tettek a szénbányászat újraindítására. Nem rég arról adtak hírt, hogy a Mecsekben is megindult a bányászat. Ezek a lépések gyakorlatilag azt jelentik, hogy a teljes hazai szénbányászat újraindul.

Ki és mit, mikor és miért rontott el? (már megint) Ki a felelős a sokezer bányászcsalád tragédiájáért? Nem beszélve a nemzetgazdaságnak okozott kárról. Mint minden esetben most sem lesz felelős?

A szenet pedig Ukrajnából, Lengyelországból, Németországból importáljuk azóta is. Mert a szénre szükség van. Mert ott nem számolták fel a szénbányászatot és nem adtak el minden fellelhető Szén-dioxid kvótát. Tudtad Te, hogy fával fűtötték (fűtik) az erőműveket?

Milyen ország ez hogy felelőtlenül, következmények nélkül lehet hibás döntéseket hozni? Miért kapják ezek vagy azok az emberek a milliós fizetésüket?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lbs
@UKKAals: Ezek a tanulmányok egyfajta dodonai jóslatok.
Meglehetősen rugalmasan értelmezhetők.
UKKAals
@lbs: OK. Csupán nem tudtam mire vélni tivoli "Angliába euro? És Ausztráliába?" kérdését.
lbs
Különben nem lennék meglepve, ha az EU újraszerveződne.
Ez az EU ugyanis nem a régi áhított és jól működő közöspiac, hanem egy nemzetközi vízfej, ahová a "B" kategóriába is nehezen beférő politikusok senki által meg nem választva igen magas fizetésekért rágják a gittet.
A hatékonyságuk tendál a nullán át a negatív tartományba.
Dr. Felipe
Mikor már minden le van amortizálódva irdatlan pénzek szükségesek ahhoz hogy újra lehessen indítani a bányászatot. A stadionépítésnél sokkal több pénz szükséges hozzá. Kérdés honnét lehetne előteremteni. Szerintem sehonnét és természetesen ha elő is lehetne teremteni a pénzt az sohasem térülne meg. Igaz a stadionépítés pénzei sem térülnek meg soha.
lbs
@Dr. Felipe: Talán még korai az újraindítás.
A technológia rohamos fejlődését figyelve lehetséges hogy ~10 év múlva érdemes lesz elkezdeni az élesztést.
UKKAals
Dr. VOJUCZKI PÉTER okleveles bányamérnök, bányaipari gazdasági mérnök:

"Villamos energiatermelésre 1965 – 2006 között mintegy 45 millió tonna kőolajat, 90 milliárd m3 földgázt és hőegyenértékben ugyanennyi földgáznak megfelelő nukleáris tüzelőanyagot használtunk fel. Szénből közel annyi áramot termeltünk, mint szénhidrogénből és 38%-kal többet, mint nukleáris energiából.

Az olajár emelkedése következtében már 1973-78 között közel ötszörösére nőtt az ország adósságállománya és, noha csökkent a kőolaj behozatala, elkezdődött a külföldi eladósodás.

A 1980-as években a vezető magyar gazdaságpolitikusok elismerték, az 1990-es években pedig angol szakértők is megerősítették, hogy a hazai szénvagyon jelentős részének kitermelése gazdaságilag előnyösebb, mint a nyersanyagimport. "

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.