A magyar társadalomban meglehetősen sokan hisznek abban az összeesküvés-elméletben, amely szerint a kormány helyett valamiféle háttérhatalom irányítja az országot - derült ki a Political Capital Institute felméréséből, amelyről kedden tájékoztatták az MTI-t.

A magyarok 42 százaléka szerint valójában nem a kormány irányítja az országot, hanem valakik a háttérből mozgatják a szálakat. Ennél némileg kevesebben - 36 százalék - voltak ezzel ellentétes véleményen - olvasható a kutatás összefoglalójában.

Mint írták, ez a vélekedés minden csoportban elterjedt, ugyanakkor leginkább azok körében, akik inkább a társadalom kevésbé előnyös helyzetű csoportjaiból kerülnek ki.

Az összeesküvés-hívők nagyobb arányban találhatók meg a férfiak és a szakmunkások körében, illetve a vidéki városok lakói között. A munkanélküliek körében szintén nagyobb arányban találunk olyanokat, akik szerint valamiféle kormány mögötti háttérhatalom irányítja az országot.

A kutatás szerint a pártok szavazótáborai között éles eltérések tapasztalhatók. A Jobbik szavazói körében a legelterjedtebb (68 százalék) az az elmélet, miszerint valójában nem is a kormány irányít. Őket követik az LMP (52 százalék), az MSZP (49 százalék), a Fidesz (43 százalék), majd az Együtt-2014 (32 százalék) szavazói.

A Political Capital szerint "ezzel egyébként kitapinthatóvá válik a Fidesz és a Jobbik szavazói közötti egyik fontos törésvonal is": bár a fideszesek is hajlamosak hinni egyes összeesküvés-elméletekben, kevésbé gondolják azt, hogy az összeesküvésnek maga a kormány is része.

A fideszesek számára, akik szerint nem a kormány irányítja az országot, a párt "szabadságharca" éppen a háttérhatalom gyarmatosító törekvései elleni küzdelemről szól.A jobbikosok azonban pártjukkal és annak szellemi holdudvarával összhangban hajlamosabbak azt gondolni, hogy "Magyarországot a háttérhatalom kormányozza", és a kormány csak ezen háttérhatalom helytartója - olvasható az anyagban.

A kutatás szerint a pártválasztók 47 százaléka egyetért azzal az állítással, hogy nem a kormány irányít, és nem tudni, ki mozgatja a szálakat a háttérből.
A pártpreferencia nélküliek között azonban - ahol az ilyen összeesküvés-elméletekre nagyobb fogékonyságot várhatnánk - szignifikánsan kevesebben, csupán 37 százaléknyian vélekednek úgy, hogy a kormány helyett valakik a háttérből irányítják az országot - írták.

A felmérés szerint a legtöbben - "az Orbán-kormány szabadságharcos retorikájára rímelve" - a nemzetközi pénzügyi köröket és más államokat sejtenek az összeesküvés hátterében.

A Political Capital összefoglalója a Tárki júniusi omnibusz kutatásában, majd a júliusi internetes reprezentatív kutatásában feltett kérdésekre adott válaszok alapján számított első eredményeket közli.

50 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Január
Szerintem pedig egy közösség tagjai vagyunk, amit Európai Uniónak hívnak. Állítólag a jogszabályaink harmonikusak az unió jogszabályaival, az unió törekvéseit országokra bontva az országok vezetői közvetítik az állampolgárok felé.
Tehát akkor ki is irányít egy egy országot? - a kormányok önálló döntései behatároltak, - nem mehetnek szembe az unióval - csak az unió keretein belül dolgozhatnak, vagy nem?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Tootsy
@Mangu: aug 16. 00.15-re, Nagyon sok igazsag van abban , amikrol irsz, de ha a valasztot hibaztatod csupan, az nem egeszen felel meg a valosagnak, mert egy atlagos valasztopolgart VALASZTASI IGERETEKKEL igenis meg lehet vezetni, nem is kicsit! Hiszen orban eseteben is ugyanez tortenik: ha a 3 es fel evvel ezelotti kampany igereteit a mostani cselekedeteivel hasonlitjuk ossze, akkor hajszalpontosan mindennek az ellenkezojet csinalja,... Vagyis egyszeruen csalo, es csalassal jutott az orszag elere, es mint ilyen, nincs helye ezen a poszton, es eppen EZERT, vagyis a folyamatos hazudozasert, becstelensegert, az igergeteseinek be nem tartasaert...

Maskulonben senki sem iranyitja Magyarorszagot arnyekkormanykent, mert orban nem az az ember, aki BARKIT elviselne barmilyen fokon meg maga mellett sem, plane nem maga felett,... Ezert akar az Uniobol is elmenni, mert nem viseli el a kozos jatekszabalyok betartasanak ellenorzeset sem: egyaltalan: nem hajlando semmit sem elfogadni, ami nem tole ered es ami nem neki es a csokosainak jo...

A magyar nepet elejetol fogva lenezi es csak szukseges rossznak, eszkoznek tekinti a sajat boldogulasahoz
Mangu
@Tootsy: Akit ma, pláne Magyarországon ígéretekkel (értem alatta, hogy nem az ígéretet elfogadó van hatalmi pozícióban - pl. munkáltató, ha érted, hogy mire gondolok) meg lehet vezetni az finoman fogalmazva ... bocs, de nem írom le, mert sokan rossz néven vennék.
Ha tényleg annyi esze, ambíciója lenne, mint ahogy azt bemutatják a hiszékenyeknek, akkor ma Ő lenne a világ első embere (egyszerűen egy jól kiválasztott végrehajtó - lásd előző ciklus és a mostani közti lényeges másságokat - sikeres volt a kiválasztók általi agymosás).
Nem néz ő le senkit, csak hatalmi arroganciával él, nem akar mást (mint egyébként mindenki más), mint az adott (kapott) lehetőségekből a legtöbbet kihozni maga és a holdudvara számára. Rajta kívül még több tízezren ezt teszik, csak azokról nem beszélnek (lásd közlekedési morált, vagy az úgynevezett maffia ügyleteket arany, szesz, olaj, üzemanyag, kávé, dohány, kupleráj, szerencsejáték és nem folytatom, sokkal nagyobb kárt okoztak az országnak, mint az eddigi összes politikus (akiknek tudtával, jogalkotásával, jóváhagyásával történt, történik mindez). Tehát, szerinted 20 év után még normálisnak mondható, aki felül bármiféle garancia nélküli ígérgetésnek (hitel behajtható fedezet nélkül nincs)?
vidi500
@Mangu: "hitel behajtható fedezet nélkül nincs"

És csak Orbán játszotta el a hitelét??? Szerintem 1990 óta minden kormány eljátszotta azt.
Vajon miért???
Dr. Felipe
Hát igen, az elmebaj irányítja az országot.
Mangu
@vidi500: Nem elég belenézni valamibe, azt végig kell olvasni és értelmezni is tudni kell. Ha rendesen végig olvasod, akkor rátalálsz - mint az eddigi összes politikus - e kitételre.
Értelmetlen kérdésed mindazok után, amiről már többször szóltam - Vajon miért??? - Mert hiszékeny idióták a választóik, mert tűrik, hogy a választott képviselőjük tőlük független legyen megválasztása után. A döntő többség egyszerűen nem éri fel ésszel, vagy nem is érdekli, hogy miről is van szó (szavazók száma). Érted egyáltalán, hogy mit is írtam, vagy csak görcsösen hajtogatod fantáziád szüleményét? A tények persze nem érdekesek, csak az érzelmi sérelmek.
Részemről lezárva.
vidi500
@Mangu: Jelen hozzászólásod lényegi része nem áll másból mint talányokból. Ha valamit közölni akarunk, azt egyértelműen tegyük. A fél igazságok sosem igazságok, mint ahogy a fél megállapítások sem azok, úgy ahogyan a talányok sem egyértelműek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.