Szakértők szerint az államnak is elviselhető terhet jelentő egyszeri megoldással meg lehetne oldani a devizahitelesek kisegítését az MFB-nek nyújtott árfolyam-garanciával, illetve az árfolyam-fedezeti ügyletekkel - írja a csütörtöki Napi Gazdaság.

A gazdasági napilap cikke szerint a megoldást az MFB Zrt. számára nyújtott kormányzati árfolyam-garancia, illetve az új szabályok szerinti árfolyam-fedezeti ügyletek kínálják. Itt az MFB által devizában felvett kölcsönök árfolyamát felvételkori árfolyamon fixálják, az állam pedig árfolyam-garanciát nyújt a kölcsön mögé. A garancia lehívására ugyanakkor nem kerül sor, mivel a hitelek megújításakor mindent újraszámolnak. Ebben az esetben az ügyletek ráadásul a költségvetést sem terhelik, sőt az MFB mérlegében sem szerepelnek, tekintve, hogy függő tételről van szó.

A devizahiteleseknél ugyanakkor nem forrás-, hanem eszközoldalról kellene beállítani ezt a garanciát. A felelősségmegosztás elvét azzal lehetne érvényesíteni, hogy a hiteladós számára a végtörlesztésnél, illetve az árfolyamgátnál alkalmazott szinten fixálnák az árfolyamot, az e feletti részre vállalna portfóliószinten fedezetet az állam.

Amennyiben ezt jogszabályi formában mondatnák ki, elkerülhető lenne, hogy minden egyes hiteladóssal "egyedi" árfolyam-fedezeti ügyletet kössenek, az állam (vagy egy általa kijelölt szerv, például az ÁKK Zrt.) minden egyes törlesztéskor megtéríti a fixált és tényleges árfolyam közötti különbözetet. Praktikusan ez - mivel lényegében mindenütt máshol volt a forduló - mindennapos elszámolást jelent majd, a bankok naponta kimutatják az állam felé, hogy a napi árfolyamhoz képest mennyi az aktuális különbözet. Természetesen ettől kezdve a fixált szinten kellene számítani az adós tőketartozását is - ismerteti a Napi Gazdaság.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Január
@kedwes: Igen, Te nem vétettél. Te nem döntötted be a forintot egyszer sem, és Én sem, sőt egyetlen devizahiteles sem. Akik bedöntötték többször is a forintot ott ülnek az állami szervezetekben - akkor ki is a felelős? - , tehát az állam okozott kárt az állampolgárának, így az államnak lenne a kötelessége kártalanítani az állampolgárt...

Az, hogy az államnak pénzbevétele csak jóformán a Rád, és Rám és a többi állampolgárra kivetett adóból van az ebben az esetben irreleváns. Berzenkedhetünk ellene, de mi is akartuk, hogy így legyen, nem közvetlenül, hanem a minket képviselő választott képviselők által. Visszanyalt a fagyi.:(((
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ranger47
@dömdödöm: Jóóó megoldás!! Rohanok fizetni!!Ja,most jut eszembe,hogy a fideSS ellopta a rávaló lóvémat!!
ranger47
@Január: Az fideSS pártállam semmire nem ad garanciát!SEMMIRE!! Csak hazudik,hazudik,hazudik!!Reggel,délben és este,éjjel!Garanciát csak a sleppjének ad a szegényektől elrabolt pénzből!!!
dömdödöm
@ranger47: jó persze ha nincs rá pénz akkor nincs ,de ha a bank viszi akkor az fizesse meg a felemelt árat
moiszikf
A hatályos jogszabályok nem említenek semmilyen árfolyam különbözetet. Csak tőkéről és kamatról van szó,ezek képezik a kölcsön tárgyát. Erre szokták mondani a bankok,hogy ha nincs róla törvény,akkor nem "tilos" beszedni. Azt viszont nem szeretik mondani,hogy ezen az alapon,befizetni meg nem "kötelező".
kkalman
Fid€$$- kormány garancia?
Egy pillanatra azt hittem, a szép emlékű Ludas Matyi online változatát olvasom.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.