Orbán Viktor Tusnádfürdőn elindította a 2014-es választási kampányt. Azt is elmondta, mi lesz a választások tétje. Csak éppen az ellenzéki oldalról nem vette észre senki. A miniszterelnök az Európai Unió elhagyására készül. Mint azon kevesek egyike, akik személyesen is elég jól ismerik Orbán Viktort, értik a gondolkodását, és tudnak olvasni a mondataiban, egészen biztos vagyok ebben.

Ahogy 2009-ben Kötcsén is bő fél évvel a választások előtt - szokásához híven metaforákban, de érthetően - mondta el híveinek, milyen Magyarország építését tervezi, úgy most sem tartotta titokban vízióit. Akkor egy centrális erőtérben működő egypártrendszer létrehozását hirdette meg, ahol a hatalmat gyakorló erő lényegében leválthatatlan. Totálisan ellenőrzi a politikát, a gazdaságot és a kultúrát. Az azóta mögöttünk hagyott négy év bebizonyította, hogy csakugyan mindent ennek rendelt alá. Most elmondta a folytatást is. A következő ciklus tétje számára nem kevesebb, mint „Magyarország teljes szuverenitásának visszaszerzése", azaz minden külső demokratikus kontroll, jogi, gazdasági és erkölcsi konszenzuskényszer felszámolása, tehát az uniós tagságunk felmondása lesz.

(...)

A tusnádfürdői beszéd a nem lakosságnak küldött, gügyögő kampány-levél, nem is kilúgozott píár-interjú valamelyik pártlapban, hanem részletes, a maga logikájában őszinte, végiggondolt, fejből elmondott politikai alapvetés. Megérdemli, hogy komolyan vegyük. Orbán azzal kezdi, hogy nem a dolgok okairól, hanem a célokról fog beszélni, s meg is nevezi az elsődleges célt: leszámolást Európával. Szerinte Európa válságban van, évszázados kulturális, gazdasági és civilizációs pozíciói megrendültek. Erre a hanyatlásra pedig nem az Európai Unióban kell megtalálni az ellenszert, hanem a nemzetállamokban. Az unió teljes intézményrendszeréről - „legyen szó a bizottságról, az Európai Parlamentről vagy akár a miniszterelnököknek a tanácsáról" - kimondja az ítéletet: alkalmatlanok arra, hogy a történelmi válságra válaszokat adjanak.

(...)

Ne legyen kétségünk: Orbán Viktor újabb győzelme esetén az unióból való kilépésre készül, és erre hangolja most híveit. Ő, aki szeret a kétharmados felhatalmazására hivatkozni, nem törődik vele, hogy az elmúlt húsz év legnagyobb arányú közös döntését a magyar nép éppen ebben a témában hozta meg. 2003. április 12-én, a csatlakozási népszavazáson 83,76%-os arányban döntöttek úgy a magyar választók, hogy Európa értékközösségéhez csatlakozzunk. Orbán három okból is szabadulni akar ettől az közösségtől: gyűlöli az unió általa liberálisnak nevezett alapelveit, irtózik hatalma minden nemű korlátozásától, és nem utolsó sorban úgy gondolja, hogy egy Európa-ellenes kampánnyal óriási cirkuszt adhat, ha már kenyeret nem tud.

Ez, és nem más a következő választás tétje. Orbán Viktor ránk akarja zárni az ajtót, a kulcsot pedig magánál tartani, mi pedig könnyen itt maradhatunk vele és csatlósaival a sötétben. De csak ha hagyjuk. Kemény csata lesz. Európáért, Magyarországért, a szabadságunkért.

Fodor Gábor írása >>>

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

gabrella
Ez látszik kialakulni, én félek azért a kiszolgáltatottságtól mert a néptől vesz el mindent.
Az unio ugyan a piac miatt örült nekünk,mert ide minden szart behoznak eladni.
Ez a két szélsőség, jó lenne egy középút,melyben nem hagyjuk magunkat kihasználni az unio által, de ne legyen már királyság sem!!!
pbalage
@gabrella: azért minket sem kell félteni ám, (pl: mol/cba/otp) mi is toljuk ám magunkat kifelé. Csak az egyszerű emberke nem tud gazdaságosan termelni, mert nem hagyja a vajda. Szerintem akkor is inkább Európa, mint ez a fülkediktatúra.
lópicigáspár
Miért is jut eszembe a Valahol Európában című film egy szállóigévé vált mondata!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.