A hallgatói jogviszony alatt gyermeket vállaló fiataloknak elengednék a diákhitel egy részét - írta a Magyar Nemzet.

A lap keddi számában Soltész Miklós szociális és családügyi államtitkár elmondta, hogy az erre vonatkozó javaslat már elkészült, de bevezetéséről még nincs döntés.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy a gyermekvállalási kedv ösztönzésére, a kismamák munkaerő-piaci visszatérését támogató, úgynevezett "gyed extra" rendszerének 3+1 pontja előre láthatólag 30 milliárd forintjába kerülne az államkasszának.

A tervek jóváhagyása esetén már 2014-ben életbe léphetne az a szabály, hogy a gyed mellett is lehessen teljes munkaidőben dolgozni az állami támogatás elvesztése nélkül, illetve a következő gyermek megszületése esetén az anya továbbra is kapná a gyest, illetve a gyed 50 százalékát az idősebb testvér után.

Tájékoztatása szerint a harmadik elem, hogy a három évig kapható juttatásokat adott esetben akár másfél év alatt is fel lehessen venni, csak 2015-től léphet hatályba a bevezetés technikai feltételei miatt.

A "gyed extra" +1 pontja a felsőoktatásban résztvevőket célozza meg úgy, hogy az alapképzésben hallgatóknál szülés esetén a minimálbérből számítanák ki a gyed összegét, a mesterképzésben résztvevőknél pedig a garantált bérminimum adná a juttatás alapját, ami már 114 ezer forintot jelentene - mondta az államtitkár.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

gabrella
Itthon trükközni kell a gyerekeinknek, külföldön meg osztogatják a kettős állampolgároknak a tanulópénzt?
levarosbukta
Elment az eszük teljesen! Jó tudom én hogy bizony egyetemistáknál is be-becsúszik a gyerek no de még erre biztatni is őket?? Nem normálisak. És ugyan ki neveli szerintük a piciket, he? A nagyszülők, ha azt akarják hogy gyerekükből diplomás legyen.
Nakimaga
Az egyetemeken bölcsődéket kell létesíteni,az anyukáknak szoptatási időt biztosítani,a gyereket vállalóknak ,családos lakosztályt ,a sok anyuka miatt bevásárló központot,valamint mekit nyitni,vagyis,úgy hülye az elképzelés,mint amit én leírtam !
De,ha eladják közel keletre a megszületett babát,azzal lehet pénzt keresni és csökkenthető a diákhitel !
Senara
A jelszó ... asszonynak szülni kötelesség lánynak dicsőség . Ratkó Anna újratöltve .

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.