Háborús bűntett és más bűncselekmény miatt vádiratot nyújtott be a Biszku Béla ellen indult bűnügyben szerdán a Budapesti Nyomozó Ügyészség a Fővárosi Törvényszékhez – tájékoztatta Ibolya Tibor megbízott fővárosi főügyész az MTI-t.

A vádirat szerint az 1956-os forradalom, majd szabadságharc leverését követően Biszku Béla az 1956. november elején megalakult Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) központi, irányító és döntéshozó testülete, az Ideiglenes Intéző Bizottság tagja volt, amely létrehozta az úgynevezett karhatalmat. A fegyveres alakulatok polgári lakosságra leadott sortűzzel elkövetett szándékos emberöléseket követtek el az ország területén – tartalmazza a vádirat.

A vád tárgyává tett cselekmény jogi minősítése: polgári lakosság háború idején való védelmére vonatkozó genfi egyezményben meghatározott súlyos jogsértésnek minősülő, felbujtóként elkövetett aljas indokból és célból, több emberen elkövetett emberöléssel, valamint más bűncselekményekkel megvalósított háborús bűntett. Maximális büntetési tétele életfogytig tartó szabadságvesztés.

Biszku Bélával szemben a lakásán 2012. szeptember 10-én tartott házkutatás során lefoglalt, engedély nélkül tartott tizenegy lőszer miatt is vádat emeltek – olvasható az ügyészségi közleményben.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

magyarbakancs
Cézár mondta "népnek kenyérkel meg cirkusz"
Kenyér nincs, csinálunk cirkuszt.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kedwes
@genyó kapitány: Még nem! De ami késik ... az a gyorsvonat!
RÁKOS
Nemis olyan régen még a főnőke volt az orbánnak a BISZKÚ és most meg elitélteti ...nem jó tanitvány...ebből a szempontból!...
coyote3
Tökéletes időzítés!!! Engem azonban örömmel tölt el a hír. Minden zsarnok megkapja a büntetését. A zsírdisznóra is sor kerül...
Feraj49
Ezek a vádak a "szemkilövető Ferire" is ráillenek még sincs börtönben ! Pedig nem is olyan régen volt. Ja félnek hátha ismét miniszterelnök lesz !
Ölni nem csak fegyverrel lehet.Szavakkal is.Sőt a reménytelenség,a sárba tiprás,az éheztetés,a kilátástalanság lassan ölő fegyver !
mátmar
Ha jól tudom a háborús bűntett fogalma egészen mást takar! Amit elkövetett azért vállalnia kell a felelősséget, de azt úgy tálalják, hogy egy jó ügyvéd se tudja kivédeni a vádat! Az, hogy tudott róla és nem rendelt el vizsgálatot, az nem háborús bűntett. Ha Ő adta ki a lőparancsot akkor biztosan megvádolhatják!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.