Az 1956 október 23-án kirobbant forradalomnak alapvető célja a demokrácia és a nemzeti függetlenség visszaállítása volt, de közvetett indítéka volt az országban tomboló rettenetes szegénység is. Ha az ország szabadságát nem is tudták kivívni, az ’56-os forradalmárok sokat tettek az utánuk következők életszínvonalának javításáért. Ugyan november 4-én az orosz csapatok bevonulásával a magyar forradalmat leverik, a felkelés a szovjet típusú gazdaságpolitika felülvizsgálatát is eredményezte. Ugyan az 1957-től bevezetett korrekciós gazdaságpolitika is igen merev volt, tanulva a hibákból, alapvető célja a lakosság életszínvonalának emelése volt. Javult a helyzet az élelmiszer- és áruellátás területén és erőteljesen megkezdődtek a lakásépítések. Lehetett kapni új autót, kiskertet és nyaralót. Persze ma már tudjuk, hogy a hamarosan beköszönő „gulyáskommunizmust” elsősorban az akkor igen kedvező feltételű külföldi hitelekből finanszírozta a kormány – így biztosítva hatalmát – ami végül az...

Forrás: fn.hir24.hu
Feltöltő: scandináv
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

X-ray
"...az országban tomboló rettenetes szegénység..."

Mert most aztán kóbászbu van a kerítés??? Van, akiknek igen, de a nép döntő többsége nyomorog...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Január
"Persze ma már tudjuk, hogy a hamarosan beköszönő „gulyáskommunizmust” elsősorban az akkor igen kedvező feltételű külföldi hitelekből finanszírozta a kormány – így biztosítva hatalmát – ami végül az ország vészes eladósodásához vezetett, de ez már egy másik történet."
- igen más történet , mert 1968-ig a magyar államnak nem volt külföldi hitele, adóssága, és azért 1956-1968- ig is volt itt egyre javuló élet hitel nélkül is.
Ne varrjunk már minden hitelt a szoc. nyakába.
Most mi van, mennyi volt az ország adóssága az elit váltáskor, és mennyi most?
szepwilly
@lenhardtibolya: Ibolyka en annak idejen mar nyolc eves es elege eret gyerek voltam,es mivel kijarasi tilalom volt a csalad meg egyben,sokat voltam felnötek közt,együtt hallgatuk a SZER-t,(ha tudod egyaltalan minek a röviditese);
Az O utcai peksegnel hajnalban en is a sorban alltam mikor a sarokrol orvlöveszek belötek a tömegbe,ugyhogy a tizeneves gyerekeket probald meg gyözni a süketelleseddel!
lenhardtibolya
Nem nevezném süketelésnek amit írok/mondok, sőt igyekszem tiszteletben tartani mások véleményét is, még akkor is, ha nem értek velük egyet. Gyermekként én is átéltem az 56-os forradalmat, emlékszem a kijárási tilalomra. A Szabad Európa rádiót nem hallgattuk, de a magyar rádiót folyamatosan, mivel egész nap a lakásban kellett maradnom - bárányhimlős voltam, így nem mehettem le az óvóhelyre -. A pékségbe az apukák mentek a házunkból és bizony ők is beszámoltak lövöldözésről, reggel indultak kenyérért és estére értek haza. Jóformán egész nap az árokban feküdtek és várták, hogy elmúljon a veszély. Máig sem tudom, hogy kik lehettek a lövöldözők, ki képes ártatlan emberekre lőni?
világlátó
A brossura duma, az azt követő időszakok manipulált visszatekintései, személyes, családi élmények, megtorlások mindkét irányban, a sortűz valódi története és a mai megitélése közötti különbségek, a lincselés Budapest utcáin sokféle MAI megitélése még sokáig tartogat felemás megitéléshez municiót. A sokféle értékelés még mindig nem tényszerű és objektív. Kádár felelőssége az adott korszak állapota között, Nagy Imre kétségei, majd az általa választott út, Mindszenty bíboros hires , hirhedett első rádióbeszéde mind mind mélyen elgondolkodtatóak. Handabandázni persze lehet, csendesen tanulmányozni a történelmet, kutatni az objektív tényeket, korrekten véleményt formálni nehezebb, mint visszaélni az egyszerű emberek félig, vagy alig tájékozottságával, utcára vinni őket és ostoba rombolásra, lincselésre bíztatni őket, mint ahogy ezek megtörténtek 1956.-ban. Vigyázat, a gyűlölet még ma is él, felkorbácsolható, a tudatlan gyűlölet kihasználható, mert a most még éljent kiáltó tömeg fél óra múltán vesszent ordíthat.
világlátó
1956 októbere még összekapaszkodott fiatalok ezres menetével kezdődött. Nem ezek a mmosolygós, a szózatot , a himnusz mondatait szavaló , éneklő fiatalok vitték véres harcba az első tüntetések résztvevőit. A kiszabadított köztörvényesek, a mélyen sértett emberek egymásra hatása, a közhangulat, a Rákosi, majd a Gerő és társai a Péter Gábor és az általuk elkövetett szörnyűségek mind szerepet játszottak a kezdeti és békés tüntetések elfajulásában. Ezt ma megítélni nem lehet. Maga a forradalom és szabadságharc mint helyesen megfogalmazott történelmi tény sem volt sokáig egyértelmű. Túl sok volt a régi rend hazatérő képviselője, a korábbi földbirtokosok és alattvalóik, a földet vissza az egyházi földbirtokok visszaállítása szándéka sokáig az ellenforradalom elemeit hordozták. A népfelkelés Pozsgai féle nyilatkozatai után állt helyre a politikatörténet számára is a valódi értékelés. Azok akik elhagyták az országot, bizonyára sokat tehettek az ország helyzetének megismertetéséért. Tisztelet érte. Akik hazatértek itthon komoly megbecsülést kaptak, / sokan / Az első Antall kormány mellett sok ilyen ember volt, mint tanácsadó. A történészek még mindig adósok a nyugodt, korrekt , tényszerű magyarázatokkal. Amíg ezzel adósok, addig sok a káros indulatkeltés.
zabhegyező
@lenhardtibolya: Kedvesem, én ilyen kevés és hiányos tudással mint amivel te rendelkezel véletlenül sem szólnék bele ebbe a dologba!
Tudatlanságod és elvakultságod fizikai fájdalmat okoz :(

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.