Több mint hatvanmillió forintos adományt kapott egykori lakójától, egy 1929-ben Amerikába kivándorolt és ott elhunyt férfitől a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírkarász.

Félegyházi Gábor, a Kisvárdához közeli település független polgármestere kedden elmondta az MTI-nek: az adományozó, Dankó István, 250 ezer dollárt, mintegy 50 millió forintot hagyott vagyonából a 2400 lakosú község önkormányzatára, 25-25 ezer dollárt (több mint 5-5 millió forintot) pedig a helyi római és görög katolikus egyházközségre.

Dankó István 1917. november 17-én született Nyírkarászon, és 12 éves korában, 1929-ben vándorolt ki szülei után az Egyesült Államokba. Az óceánon túl szénbányában dolgozott, majd a Ford autógyárban kapott munkát, végül sikeres kiskereskedelmi vállalkozást hozott létre és működtetett Michigan államban.

Halála előtt végrendelkezett úgy, hogy vagyonából két gyermeke mellett szülőfalujának is juttat pénzt, amit a település önkormányzata és egyházi szervezetei a község népességmegtartó képességének erősítésére, közintézményeinek fejlesztésére, főként a nyírkarászi gyermekek tanulásának elősegítésére fordíthatnak.

Dankó István végakaratát gyermekei teljesítik, akik édesapjuk hamvainak egy részét is magukkal hozták magyarországi szülőfalujába, ahol egykori nevelője sírjában helyezték örök nyugalomra a nyírkarászi temetőben. A hamvak másik része Amerikában maradt.

Félegyházi Gábor elmondta, hogy az adományozó gyermekeivel egyeztetve az önkormányzat a pénzből a helyi óvodát újítja fel, ahová 75 gyermek jár, valamint a kultúrház rekonstrukcióját fejezik be. A munkálatokkal a jövő év nyaráig végeznek, s a megszépült épületek falára emléktábla is kerül majd, amely hirdeti az adományozó szülőföldhöz való ragaszkodását. Emléktábla kerül a Dankó István hamvainak egy részét tartalmazó sírra is.

A két egyházközség a templomokat, illetve a parókiákat korszerűsíti az adományból.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pacsni
remèlem ez a pènz oda megy ès arra hasznàljàk fel, amire az elhunyt meghagyta, semmi zsebpènz senkinek, jòl lekell ellenorizni, hogy mennyit koltottek, a koltsègvetèst napirendre
hozni.
csa-csa
na jó helyre tette a baromja! úgy lenyúlják mint a cart!
inkább adta volna oda ahol befogadták annak idején!
mátmar
@pacsni: Gondolod? Ha ez így lenne akkor azt is tudnánk, hogy hova tűnt a vörösiszap károsultaknak összegyűjtött több milliárd!
pacsni
@mátmar: azt màr mondtàk 2-3 honappal ezelott, hogy a kàrosultaknak amit adakoztak, azt mondtàk, hogy a bankba van, utànna aztmondtàk, hogy renovàltàk az ovodàka, majd az iskolàkat, tehàt a kàrosultaknak beintett a kormàny.Az èn kèrdesem a kovetkezo!, ha nem adomànyoztak volna, akkor mi a lò@bòl renovàltàk volna fel az iskolàkat ès az ovodàkat. tehàt az se biztos, hogy abbòl a pènzbol lett felujjitva amit mondanak. Az a pènz
szerintem a bancka van, csak nemtudni kinek a nevèn.
pacsni
@màtmar: a kàrosultak meg nem is lesznek megfizetve. azèrt nem is kell az embereknek adakozni ezekutàn, majd az àllamnak kell megtèriteni a kovetkezo kàrokat. (szemèt egy banda)
űrbán
A hatvanmillióból, hatvanmillió un-ortodox módon lesz felhasználva :D

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.