Molnár Gyula szerint az igazságszolgáltatás szakmaiságában vagy függetlenségében van ok kételkedni azután, hogy az elsőfokú felmentő ítéletet követően a Fővárosi Ítélőtábla szerdán másodfokon nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte hivatali visszaélés miatt.

A szocialista politikus az MTI-nek küldött közleményében emlékeztetett arra, hogy a Fővárosi Törvényszék egy éve bűncselekmény hiányában felmentette őt és korábbi helyettesét, a most hat hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt Lakos Imrét a hivatali visszaélés vádja alól.

Az elsőfokú bíróság az egyéves tárgyalási folyamat végén nyilvánvalóvá tette, hogy a vádban megfogalmazott állítások nem feleltek meg a valóságnak, semmilyen vagyoni kár nem keletkezett, a folyamat minden egyes lépése törvényes volt – közölte a politikus, akit az ügyészség azzal vádolt, hogy SZDSZ-es helyettesével és egy ügyvéddel 2006-ban a Kopaszi-gát és a Lágymányosi-öböl környékén pályáztatás nélkül próbált magáncégnek átjátszani egy 38 hektáros telket.

Molnár Gyula hozzátette: a hat éve tartó eljárásban egyetlen bizonyíték vagy tanú, még a vád koronatanúja sem támasztotta alá sem a vagyoni kárt, sem az eljárás szabálytalanságát, sőt "az ügyészség is elismerte, hogy nem érte kár a kerületet és az elsőfokú bíróság eljárása kifogástalan volt". Ennek ellenére "a másodfokú bíróság pusztán vélelmekre alapozva megváltoztatta a döntést" – fűzte hozzá.

A fővárosi szocialista képviselő azt írta: a mindössze két napig tartó másodfokú eljárás során a bíróság egyetlen tanút hallgatott meg, egy tíz éve elbocsátott munkatársát, aki a vád tárgyát képező 2006-os ügyről semmilyen információval nem tudott szolgálni.

"Az új tanú vélelmei és sejtései felülírtak minden eddigi szakértői véleményt és tanúvallomást, és elegendőnek bizonyultak ahhoz, hogy a hosszú évek nyomozati és bírósági eljárását zárójelbe téve másodfokon maga a bíró vesse fel a vád megváltoztatását az ügyész helyett. Innen már csak egy lépés a Tanú című film, amelyben az ügyvéd kér súlyosabb ítéletet a védencére" – olvasható Molnár Gyula közleményében.

Véleménye szerint ha hat évvel a feljelentés után "egyik napról a másikra ekkora változás következik be, akkor vagy az igazságszolgáltatás szakmaiságában vagy függetlenségében van okunk kételkedni".

"Bízom benne, hogy a jogerős ítélet a lehető leghamarabb megszületik, és emelt fővel állhatok azok elé, akik nevében engem meghurcolnak és alaptalanul gyanúsítanak" – közölte a XI. kerület korábbi szocialista polgármestere.

A politikust – aki korábban kinyilvánította, 2014-ben újra megméretné magát az újbudai polgármester-választáson – a nyolchónapos letöltendő börtönbüntetés mellett pénzbüntetéssel is sújtották, valamint két évre eltiltották a közügyek gyakorlásától.

Az MSZP az ítélethirdetés után szolidaritását fejezte ki Molnár Gyulával, és közölte, hogy mivel az első- és a másodfokú ítélet teljesen ellentétes, várják a Kúria harmadfokú döntését.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.