Egy átlagos hitellel rendelkező devizaadósnak akár havi 28 ezer forinttal, mintegy 40 százalékkal csökkenhet a törlesztőrészlete a parlament által kedden elfogadott adósmentő döntéssel a Bankmonitor.hu számításai szerint.

A döntés értelmében az árfolyamgát mindenki számára elérhető lesz, azoknak is, akiknek 90 napon túli fizetési elmaradásuk van, továbbá tartalmaz egy olyan új elemet, amely az adósság részleges elengedéséhez vezethet nagyon sok esetben. Ez utóbbi tényező nagyon komoly segítséget jelenthet a fizetési nehézséggel küzdők számára – írta szerdai cikkében a portál.

A Bankmonitor.hu feltételezése szerint a részleges hitelelengedés – amennyiben az adós fizetési képességét helyreállítja – nem lesz ellenére a bankoknak, így azok fel fogják ajánlani ezt a lehetőséget a fizetésképtelen ügyfelek jelentős részének.

Az állam bizonyos garanciát vállal azon hitelfelvevők tartozásainak egy részére, akiknek a bankok a tartozásukat részben elengedik. A tartozást úgy kell elengedni, hogy az adósság utána kevesebb legyen, mint a kölcsön fedezetéül szolgáló ingatlan értékének 95 százaléka.

A Bankmonitor.hu emlékeztet, hogy a forint gyengülése miatt a korábban felvett devizahitelekből adódó tartozás értéke jelenleg meghaladhatja mind a felvett összeget, mind a fedezetül szolgáló ingatlan értékét.

Számításaik szerint egy átlagos devizahitelesnek, aki 2007-ben 6 millió forint svájci frank alapú hitelt vett fel, a jelenlegi tartozása 7,6 millió forint, az eredetileg 45 ezer forintos havi törlesztőrészlete pedig mára 72 ezer forintra emelkedett. Ez utóbbi csökkenhet 44 ezer forintra – azaz 28 ezer forinttal – a részleges adósság-elengedés és a 180 forintos svájci frank árfolyamon történő fizetés lehetőségéből adódóan.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coni
Az a szomorú igazság, hogy a devizahitelesek megmentése címszó alatt éppen ez a kormány döntötte be a devizahiteleseket. Érdemes megnézni a statisztikákat, hogy 2010 óta mennyit nőtt a nemfizető devizahitelesek száma.
Ráadásul ez a meg-nem-mentés az adófizetőknek nagyon sokba került. Az ócsai szellemtelep igen jó példa a szakértelem teljes hiányára és a haszonszerzés előtérbe helyezésére.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
JAJMÁR
Hitelelengedés annak, akinek tartozása van? Hát aki fizette rendesen? Mi van azzal, akinek a tartozása nem éri el az ingatlan értékét? Nyilván neki nem kell elengedni.

Komolyan, ebben az országban "nem szabad tisztességesnek lenni",
kukac50
A 180 forintos árfolyamon való törlesztés elfogadható lenne,de nem gyűjtő számlás mert akkor a büdös életbe nem szállnak ki az adósságból.
2010-ben a svájci frank árfolyama 165 forint volt most 240 forint körül,és a bankok a kezelési költséget is frankban számolják és azt is egyoldalúan emelték.
Jó gazdaságpolitikával a forint árfolyama emelkedne és kevesebbet kellene fizetni a hiteleseknek.
Magyarország jobban teljesít? Vagy mégsem? A forint gyengülésén látszik a gazdaság lejtmenete,három és fél év alatt.
F_Viktor
@JAJMÁR: Vagy aki ingatlan felújításra vett fel hitelt? A fedezet ott is az ingatlan.
A kormány szándéka - ahogyan @Horizont írta, a kecske is jól lakjon, s a káposzta is megmaradjon (o'szt a kecske hamarosan feldobja a papucsot).
JAJMÁR
@F_Viktor: Eddig úgy tűnik, hogy nagyobb a füstje, mint a lángja! Már megint nem megoldani akarják, csak a népszerűség hajhászás a lényeg :(
F_Viktor
@JAJMÁR: Arra jó csak, hogy az "eccerű" emberbe plántálják, hogy csökken 40 százalékkal, mindenki jól jár, megmentjük, stb.
A fityesznek több nem is kell.
Uborkakulcs
A Fityisznek mennie kell.A büdös picsába. Az árfolyamgáton túl, egyik zsírdisznó sem lát. De a szocik meg a többi faszkalap sem!! Tehát, az összes nem ér egy rakás szart sem. Az árfolyamgát = gyüjtőszámla,és így tovább. Elengedés, csak azoknak, akik nem tudnak fizetni. Akik azért vonnak el ALAPVETŐ dolgokat a családjuktól- bálából öltözvén,olcsó szar ételeket vásárolván - hogy a hitelüket fizessék - elkerülvén az utcára kerülést - azokkal mi van, Tisztelt Kormány??? Utálom, hogy a súlyos pénzek, amikből SOK MINDEN meg lehetne oldani a hiteleken kívül, magán emberek zsebébe vándorolnak.Hol van ilyenkor az ellenzék??? Molinókat kirakosgatni, meneteket, meg gyűléseket szervezni KÖZPÉNZEN mindegyik tud.De itt megáll a tudomány. Miféle csűrhe ül a Parlamentben?? Elnézést a vulgárisért, de ez most ki kívánkozott. Remélem, mindenki tudja majd, hova kell tenni az "X" -et...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.