Orbán Viktor miniszterelnök szerint ma csak az nem üzletel Kínával és kínai vállalatokkal, aki "szándékosan becsukja a szemét". A kormányfő ezt a Huawei kínai távközlési cég regionális logisztikai központjának átadóján mondta kedden, a Pest megyei Biatorbágyon.

"Csak az az ország fog talpon maradni és válhat a válság utáni világ nyertesévé, amely nyitott Kína irányába, és ahol kínai cégek jelen vannak" – mondta beszédében Orbán Viktor, aki méltatta Közép-Európa és Kína szerinte hosszú időre biztosított gazdasági és kulturális együttműködését. Hangsúlyozta, hogy a termelésre és munkára építő kínai gazdaságpolitika példaértékű minden olyan országnak, amely a válság után a saját kezébe akarja venni sorsát.

A keleti nyitás stratégiájára utalva a kormányfő hozzátette, hogy ma már Magyarországon és a magyar gazdaságpolitikában is más szelek fújnak, "nemcsak nyugati, hanem keleti szelek is".

Emlékeztetett például arra a megállapodásra, amelyet a múlt héten írt alá Li Ko-csiang kínai és Ivica Dacic szerb miniszterelnökkel a Budapest-Belgrád vasútvonal – kínai részvétellel megvalósuló – fejlesztéséről.

Megismételte egyúttal kormánya azon célját, hogy 2018-ra az Európán kívülre irányuló magyar export aránya – a jelenlegi 11-ről – 33 százalékra emelkedjen.

A miniszterelnök azt is mondta, hogy ma már bátran kijelenthető: aki Magyarországon ruház be, az biztos alapra épít, ugyanis sikerült lerakni egy modern, versenyképes magyar ipar alapjait, "a meginduló gazdasági növekedés számai pedig azt mutatják, hogy a számításunk bevált". Hétről hétre újabb eredmények és olyan pozitív visszajelzések érkeznek, mint amilyen a Huawei-beruházás is – közölte.

Kifejtette: az új logisztikai központ 30 ezer négyzetméteres, havonta háromezer kamiont indíthat majd, a fejlesztések eredményeként pedig Magyarország lett a Huawei második legnagyobb ellátóbázisa.

A központ megnyitása jelzi a kínai vállalat Magyarország és a magyar emberek iránti elkötelezettségét is – mutatott rá a kormányfő, majd felhívta a figyelmet arra, hogy a Huawei a közvetlenül és közvetve foglalkoztatottak számát Magyarországon 2015-re szeretné a duplájára, körülbelül háromezerre emelni. Emellett már az elmúlt években meghirdetett egy saját ösztöndíjprogramot, és támogatta 75 magyar fiatal felsőfokú tanulmányait – jegyezte meg.

Orbán Viktor megemlítette végül azt a kormányzati célkitűzést, hogy Magyarország adhasson otthont a kínai cég következő innovációs központjának.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

hallgatag
Havi 3000 kamion ???
Ha csak 20 munkanapot veszünk, az 150 kamion naponta,
vagyis 150x 40 tonna = 6000 tonna (!) távközlési kis kütyü...
,akkor havonta 120000 tonna ...Megint a nagyotmondás !!!
ebben a Szijj - ÁRTÓ hatalmas kölök !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tivoli
@YAK: Hofi stílusban:
Képzeld el, ezek a kicsi kínaiak fognak minket kihúzni a szarból.
És ez igaz?
Nem, de képzeld el!
Maszlag
Előttem van észak, hátam mögött dél, BALRA a nap nyugszik, JOBBRA PEDIG KÉL !
karaj
Éljen ! Éljen ! (viharos taps, ütemes taps, véget nem érő taps, szűnni nem akaró taps, etc, etc ..)
Desischado
Kína is éhbérért dolgoztatja a munkásokat, Hazugovicsnak is ez a terve. De ne nyavalyogjunk, lassan meglesz az egymillió munkahely, bár közmunkában, de ez nem vészes! Mármint Orbán szerint. Ezt a lényt el kéne végre zavarni!!! Mert közveszélyes!!!
excep
Remelem. 2014. Mas. Szelek fujnak. Majd!! Es. Ezt a Hangyál alom. Manias. Hazug. Ferget. Elzavarjuk. A. Francba!!!
kukac50
Hideg szelek mifelénk! Nem jár rezsi csökkentés a fával fűtőknek és a palackos gázzal főző családoknak. Csak azoknak akiknek van annyi pénzük,hogy bármilyen árat kitudnak fizetni,azoknak jár kedvezmény.
Orbán a szegényebb és a középréteget kihagyja minden kedvezményből..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.