Rendkívüli parlamenti vitanapot kezdeményez hétfőre a Paksi atomerőmű tervezett bővítéséről a Demokratikus Koalíció – jelentette be az ellenzéki párt ügyvezető alelnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Molnár Csaba úgy fogalmazott: a kabinet egy átláthatatlan folyamat keretében, nem piaci alapon kiválasztott szereplőknek akarja átjátszani a magyar energiapiacot száz évre.

Az ellenzéki párt ügyvezető alelnöke szerint Orbán Viktor hazudik, amikor azt állítja, hogy a parlament által 2009-ben elfogadott határozat alapján meg lehetett kötni a megállapodást. Molnár Csaba hangsúlyozta, hogy a szóban forgó határozati javaslatot ő maga jegyezte mint a Gyurcsány-kormány közlekedési, hírközlési és energiaügyi minisztere.

A szövegben egyetlen egy szó sincs arról, amiről a miniszterelnök beszél – jelentette ki.

Molnár Csaba hangsúlyozta, hogy a határozat csak arra ad engedélyt, hogy megkezdjék az előkészítő tevékenységet. A szövegből idézve kiemelte, hogy az előkészítésbe a környezeti hatások, a fogyasztói igények, illetve a rendszerszintű szabályozási, tartalék- és hálózatfejlesztési igények felmérése, valamint a környező energiapiacok várható helyzetének vizsgálata tartozik bele, de a szerződés megkötése nem.

Arra is kitért, hogy a kormány közbeszerzés kiírása nélkül  állapodott meg a több mint háromezer milliárd forintos beruházásról. Szakértőkre hivatkozva azt mondta: a bővítés eredményeképpen az áram végfelhasználói ára a jelenlegi duplájára vagy két és félszeresére fog nőni.

Molnár Csaba felhívta a figyelmet, hogy az új típusú atomerőművek üzemidejét hatvan évre tervezik, amit további negyvennel lehet meghosszabbítani.

„Orbán száz évre akarja meghatározni mindenféle felhatalmazás nélkül Magyarország energiapiacát. (…) Orbán száz évre eladta Putyinnak és az oroszoknak a magyar energiapiacot. (…) Orbán visszahívta az oroszokat Magyarországra” – jelentette ki.

A DK szerint megengedhetetlen, „igazi árulás”, amit a miniszterelnök tesz. A párt azt kéri, hogy hozzák nyilvánosságra a megállapodás teljes szövegét – mondta Molnár Csaba, hozzátéve: ha a szerződésnek van titkos záradéka, akkor azt is tegyék megismerhetővé.

Gyurcsány Ferenc a nap folyamán megbeszélést kezdeményez Oroszország budapesti nagykövetével, akitől információkat szeretne kapni a megállapodás részleteiről – tette hozzá.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.