Félbeszakadt a paksi atomerőmű bővítéséről szóló javaslat név szerinti zárószavazása csütörtök délelőtt a parlamentben, miután az LMP megafonból szóló szirénázással tiltakozott az ülésteremben az indítvány elfogadása ellen. Kövér László házelnök a legnagyobb büntetést ígérte a rendzavaró képviselőknek.

Schiffer András frakcióvezető egy Magyarország eladva és eladósítva, párttársa, Lengyel Szilvia pedig egy Nem leszünk orosz atomgyarmat feliratú molinót tartott fel, míg az ugyancsak LMP-s Szél Bernadett és Ertsey Katalin kezében egy-egy folyamatosan szirénázó megafon volt.

Sziréna a parlamentben – megakadályozták a szavazást

Az elnöklő Jakab István felszólította Schiffer Andrást, hogy gondoskodjon a rendzavarás beszüntetéséről, majd felkérte a teremszolgálat munkatársait, hogy szüntessék meg "a súlyos rendzavarást". A fideszes Vitányi István, Szél Bernadett padtársa közben papírgalacsint dobált az egyik megafonba, vélhetően így próbálva elhallgattatni azt. Az LMP-s a Facebookon később azt írta: "leöntötték a megafont meg a cuccaimat egy jó adag vízzel. Azért ez sem semmi. Amúgy a plusz-megafont végül Kövér nyúlta le az asztalomról, gyorsan átadta Cser-Palkovicsnak, aki viszont eltüntette."

Miután az ellenzéki képviselőcsoport tiltakozó akciója folytatódott, az LMP-s Schiffer Andrást, Szél Bernadettet, Lengyel Szilviát és Ertsey Katalint az ülésnap hátralévő részéről Jakab István kezdeményezésére az Országgyűlés kizárta. Az alelnök összehívta a házbizottság rendkívüli ülését, és félórás szünetet rendelt el. Schiffer András, Szél Bernadett és Lengyel Szilvia ekkor elhagyta az üléstermet, Ertsey Katalin viszont a szünetben is ott maradt a karzaton, kezében a szirénázó megafonnal.

Kövér ismét lesújt

A kiszabható legnagyobb büntetésre tesz javaslatot az Országgyűlés elnöke azon LMP-s képviselők esetében, akik megzavarták a parlament ülését csütörtökön. Ezt maga Kövér László házelnök közölte újságírókkal a házbizottság rendkívüli ülése után.



Az Országgyűlés elnöke a házbizottsági tanácskozás után elmondta: megkérdezte Schiffer Andrást, az LMP frakcióvezetőjét, meg kívánják-e akadályozni, hogy a parlament folytassa a munkáját; erre Schiffer András nemmel válaszolt. Kövér László közölte, az LMP-s politikus szerint puszta figyelemfelhívás történt. Ezt vitathatnánk – jegyezte meg a házelnök. Tájékoztatása szerint a frakcióvezető azt az ígéretet tette a házbizottságnak, hogy normális menetben tud folytatódni a Ház ülése. Arra a kérdésre, hogy a rendzavaró képviselők mire számíthatnak, Kövér László elmondta, a maximális büntetésre tesz javaslatot, azaz a képviselői díj egyharmadának elvonására.

Schiffer András a tiltakozásról közölte, ezzel tudták felhívni a figyelmet arra, hogy évtizedekre, több generációra kiható kockázatot vállal fel az ország a paksi bővítéssel anélkül, hogy megismerte volna a döntést megalapozó számításokat.

Az Oroszországgal kötött megállapodást nem sokkal dél után végül a Fidesz-KDNP és a Jobbik többségével megszavazta a parlament.

54 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Boszi27
Érdekes, hogy ki lehet tiltani az ülésteremből azokat a képviselőket, akik ellenvéleményt nyilvánítanak. Őket is a választóik juttatták be az országházba, Jó hogy a választókat ki nem tiltják az országból.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
belga
@lenhardtibolya: "A zöldek már csak ilyenek, nem szeretik a nukleáris energiát, helyette megújulókról álmodoznak, ami ma még sajnos nagyon drágán állítja elő az áramot, tehát valami átmeneti megoldásra van szükség, amíg kedvezőbb lehetőségek nincsenek."

Na ezt kellet volna jobban átgondolni a pártpolitikai vircsaft helyett. A megújuló energia ma még valóban nem jelent szignifikáns megoldást. Ám az alatt a több évtized alatt ameddig ez az új blokkokkal bővített atomerőmű itt lesz a nyakunkon hatalmasat fejlődhet az alternatív energiaforrások felhasználása. Ráadásul a franciák elkezdik építeni a magfúziós erőművet -ez is lehet egy új irány. Szóval akárhogy is az hogy pitty-putty a pillanatnyi haszon reményében összehozták ezt a megállapodást az az országnak nem az érdeke. Ez egyrészt a rezsiharc része (megállapodás fejében Putyinék 2017-ig biztosítják a gázt- addig nem lesz gázár emelés) másrészt kezdődhet a jól fizetett előtanulmányok készítésével az újabb fidesz buli. Mármint a holdudvarnak.
bukfenc
@keresztapa: tegnap, 18:38

oksi! De,!, ez a cikk az lmp-ről szólt nem a hagyományos ellenzékről.
Persze, hogy félreérthető voltál..
bukfenc
@gibgab: m tegnap, 22:03

Szerintem, - nincs az a tükör amelyik kibírná röhögés nélkül.
Vagy az lenne, mint a SHREK-ben volt.. :))
pesti
@keresztapa: Orosz gyarmatnak lenni az jó?Tényleg ez az ország népe kívánsága?Ha igen,mért nincs róla népszavazás?Lásd Svájcot .Ott nem röstellik megkérdezni a polgárokat!
keresztapa
@bukfenc: Igazad van, néha összemosom őket, mert ellenzék a kormánypártokon kívül mindegyik, szerintem ideértve a Jobbikot is.
Akik nem tudnak viselkedni az Országházában,azok Magyarországot, népét, választóikat köpik szemben viselkedésükkel. Ők azok akik tehetségtelenségüket mindent zavarkeltő eszközzel, próbálnak figyelmet magukra vonni! Mivel határozott probléma megoldó ötletelésre alkalmatlanok, hatástalanok!
Fradigege
Ez nagyon durvi. Komolyan mondom ez vért kíván. Kövér Laci nem tudta megenni a melegszendvicsét a büfében. Nem igaz. Amikor lövöldözés volt itt az semmi se volt. Pálffy és Szanyi sem tudta meghúzni rendesen a butykost, mert ezek a "neónácizöldkomcsik" beszirénázták a műveleti területet. Hogyan lehet így dolgozni?! Mindenki menjen 2 hónap beteg szabira, 100%-os táppénzen! Ezt lelkileg nem bírták feldolgozni. Kambodzsában nem volt ennyire borzalamas munkahely!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.