Az olcsón adott áram sokba fog kerülni, a kormány a következő nemzedékeket terheli, miközben kérdés, mi lesz akkor, ha esetleg egy olajáresés nyomán nehéz helyzetbe kerül a finanszírozást nyújtó Oroszország – írja a Napi.hu.

Varga Mihály szerda esti és csütörtök reggeli megnyilvánulásaiból kiderült, hogy a két ország megállapodott beruházás finanszírozásának a részleteiről, így a szerződést néhány napon belül aláírják. Eszerint Oroszország tízmilliárd eurós hitelkeretet biztosít, ebből finanszírozzák majd a költségek 80 százalékát, a fennmaradó részt a magyar költségvetés állja majd. A tervek szerint tíz évig épül a két blokk – beleértve a tervezésre, előkészítésre szánt első öt évet –, majd féléves beüzemelési idő után 2016-ben indul a 21 éves törlesztési idő – azaz 32 évre szól majd az – előtörlesztésre is lehetőséget adó – hitelmegállapodás – olvasható a Napi cikkében.

A beruházás olcsó áramot biztosít majd a lakosság és a vállalatok, azaz az egész nemzetgazdaság számára – hangzott el sokszor az utóbbi hetekben. Ez formálisan úgy lehetséges, hogy az állam állja a beruházás teljes költségét, az nem épül be az atomáram árába.

Tévhit, hogy a paksi áram olcsó volna, és ezt a tévhitet a kormány is kitartóan táplálja – véli Pletser Tamás. Példaként említette a brit Hinkley Point erőműépítést, ahol az állam 92,5 font/MWh átvételi árat garantált 35 éven keresztül, évente az inflációval kiigazítva – ez a nagykereskedelmi tarifa a jelenlegi közel duplája. Az igaz, hogy az új atomerőművel termelt áram esetében a változó költség alacsony, de a beruházási, bontási, a hulladékok kezelésének és tárolásának költsége igen magas. Ha magát az áramot olcsón is adják, az összes költséget valakinek ki állnia kell, mégpedig az adófizetőknek, vagyis a háztartásoknak és a cégeknek, csak épp más címen – írja a lap.

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coni
Paks II. témához érdemben nehéz hozzászólni mert a konkrétumokat titkosították 10 évre, még a szerződés aláírását megszavazó képviselők sem ismerik a részleteket.
Csak Orbán, Lázár, Semjén, Varga. Ők pedig nem írták alá...
Az ördög a részletekben bújik meg, mi pedig nem ismerjük azokat. 10 év múlva pedig késő lesz.. mert valami oka csak van annak, hogy mind az előkészítést, mind a szerződés részleteit titkolják a társadalom és a szakma előtt.
Ez egy valóban demokratikus országban soha nem fordulhatott volna elő, főleg nem 2 hónappal a választások előtt amikor már nincs társadali felhatalmazása sem egy kormánynak és eddig ezt minden előző kormány tiszteletben is tartotta..
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szaboria1
@Desischado: Csak az idei évet vegyük januárban Nógrád megyében most meg Nagykőrösön volt föld mozgás.
magyarbakancs
@Nil: Tévedésben vagy nem lobozik Paks mellett.
Nem lakom Pakson Észak Magyarországon lakom.Ahol rengeteg a daganatos beteg.
Tudod mért mert mert Hollandiából behozott bálás rongyokkal tüzelnek.
Amit 5 ezer forintért vesznek meg a lakosok és 5-6 mázsa egy bála.
Tele van műanyagalapú ruhával amit kazánban és kályhákban tüzelnek el.
Dioxin gáz szabadul fel belőle ami rákkeltő egy molekulája is.
820 lakosú településen lakom ahol 47 daganatos beteg van.
Tüdő ,pajzsmirigy és vese daganatosok vannak.

Igazat adok sok mindenben neked.
magyarbakancs
@bundi: Köszönöm a tájékoztatást.
És normális diskurálást.
bundi
@magyarbakancs: semmiség...
én pécs mellől jöttem el...
tudod uránbánya, és az egész egy nagy gödörben van...a füst megáll benne...
egyébként ott párszor nekirepültünk hasonlónak... volt a sueznek egy nagy beruházása, a hőerőműnek szállítottak volna biogázt, hogy kiváltsák a faaprítékot részben, és a fejbólintást is megkapták a várostól... később erre hivatkozva (tudod mert 1,1 milliárdos hitelt vettek vel a biogáztelep létrehozására ) hajtották el a városból, a szennyvíziszap, meg amit emiatt gyüjtöttek, évekig szaglott, mert a város nem tudott vele mit kezdeni...és láss csodát most 5 évre rá a város
elkezdett egy kísértetiesen hasonló telepet építgetni...gondolom (illetve több mint valószínű) hogy fű alatt kifizették a suezt busásáan, mert az erre alapuló technika az ő szabadalmuk, és a biomembránt, csak tőlük lehet beszerezni...
de napelemgyár telephelytől kezdve sok mindenben bennragadtunk.. és sokszor több éves előkészítés után kuka lett az egész... és mindenki futhatott a pénze után...
ennyi...
úgyhogy a fideszes városvezetések a környéken bekaphatják keresztben... akadjon a torkukon...
annyi rosszindulatú aktatologatóval nem találkoztam azóta sem...
Nil
@magyarbakancs: Tudod én a betegségek lelki okaival foglalkozom - tehát foghatod a rongyokra a betegségeket, de akkor mindenkinek betegnek kellene lennie - de- ettől az atom nem lesz egészséges - bár Csernobilban sem lett mindenki beteg.
Azt értsd meg a fűtőelemek tárolása és egyebek nagyon költségesek- egyáltalán nem olcsó az atomenergia és aki csak teheti próbál áttérni megújuló energiára. Ehhez minden tudás és feltétel meg van.Sem szén, sem olaj, sem atom nem kell - hacsak nem az a cél hogy kipusztítsuk saját magunkat
magyarbakancs
@Nil: Én is TBC-s alkoholista és drogosokkal foglalkozom.
Tudom igazad van sok mindenben .

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.