Az olcsón adott áram sokba fog kerülni, a kormány a következő nemzedékeket terheli, miközben kérdés, mi lesz akkor, ha esetleg egy olajáresés nyomán nehéz helyzetbe kerül a finanszírozást nyújtó Oroszország – írja a Napi.hu.

Varga Mihály szerda esti és csütörtök reggeli megnyilvánulásaiból kiderült, hogy a két ország megállapodott beruházás finanszírozásának a részleteiről, így a szerződést néhány napon belül aláírják. Eszerint Oroszország tízmilliárd eurós hitelkeretet biztosít, ebből finanszírozzák majd a költségek 80 százalékát, a fennmaradó részt a magyar költségvetés állja majd. A tervek szerint tíz évig épül a két blokk – beleértve a tervezésre, előkészítésre szánt első öt évet –, majd féléves beüzemelési idő után 2016-ben indul a 21 éves törlesztési idő – azaz 32 évre szól majd az – előtörlesztésre is lehetőséget adó – hitelmegállapodás – olvasható a Napi cikkében.

A beruházás olcsó áramot biztosít majd a lakosság és a vállalatok, azaz az egész nemzetgazdaság számára – hangzott el sokszor az utóbbi hetekben. Ez formálisan úgy lehetséges, hogy az állam állja a beruházás teljes költségét, az nem épül be az atomáram árába.

Tévhit, hogy a paksi áram olcsó volna, és ezt a tévhitet a kormány is kitartóan táplálja – véli Pletser Tamás. Példaként említette a brit Hinkley Point erőműépítést, ahol az állam 92,5 font/MWh átvételi árat garantált 35 éven keresztül, évente az inflációval kiigazítva – ez a nagykereskedelmi tarifa a jelenlegi közel duplája. Az igaz, hogy az új atomerőművel termelt áram esetében a változó költség alacsony, de a beruházási, bontási, a hulladékok kezelésének és tárolásának költsége igen magas. Ha magát az áramot olcsón is adják, az összes költséget valakinek ki állnia kell, mégpedig az adófizetőknek, vagyis a háztartásoknak és a cégeknek, csak épp más címen – írja a lap.

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coni
Paks II. témához érdemben nehéz hozzászólni mert a konkrétumokat titkosították 10 évre, még a szerződés aláírását megszavazó képviselők sem ismerik a részleteket.
Csak Orbán, Lázár, Semjén, Varga. Ők pedig nem írták alá...
Az ördög a részletekben bújik meg, mi pedig nem ismerjük azokat. 10 év múlva pedig késő lesz.. mert valami oka csak van annak, hogy mind az előkészítést, mind a szerződés részleteit titkolják a társadalom és a szakma előtt.
Ez egy valóban demokratikus országban soha nem fordulhatott volna elő, főleg nem 2 hónappal a választások előtt amikor már nincs társadali felhatalmazása sem egy kormánynak és eddig ezt minden előző kormány tiszteletben is tartotta..
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nakimaga
" ha esetleg egy olajáresés nyomán nehéz helyzetbe kerül a finanszírozást nyújtó Oroszország."
--mégis ki mond ekkora ökörséget 2014-ben ?
coni
Paks II. témához érdemben nehéz hozzászólni mert a konkrétumokat titkosították 10 évre, még a szerződés aláírását megszavazó képviselők sem ismerik a részleteket.
Csak Orbán, Lázár, Semjén, Varga. Ők pedig nem írták alá...
Az ördög a részletekben bújik meg, mi pedig nem ismerjük azokat. 10 év múlva pedig késő lesz.. mert valami oka csak van annak, hogy mind az előkészítést, mind a szerződés részleteit titkolják a társadalom és a szakma előtt.
Ez egy valóban demokratikus országban soha nem fordulhatott volna elő, főleg nem 2 hónappal a választások előtt amikor már nincs társadali felhatalmazása sem egy kormánynak és eddig ezt minden előző kormány tiszteletben is tartotta..
magyarbakancs
Az olajkészletek a világon apadnak ugyan úgy mint a földgáz készletek is.
Nem két reaktort kellene épülni hanem még 6-7.
Villamos fűtésre kellene át térni.
Nem kellene kivágni erdőket fatüzelés miatt és, nem tüzelnének a lakosok ronggyal,gumival,rossz cipővel kályhákba,kazánokba.
Egy kis faluban lakon 840 a lakosok száma pontosan 47 daganatos beteg van a faluban.Ez mind köszönhető a káros anyagokkal való fűtésnek.
Mint az országban sok helyen lehet tapasztalni ,hogy emelkedik a daganatos betegségek száma évi 60 ezer új megbetegedés van.
15 éve harcolok ez ellen a tendencia ellen .
És nem utolsósorban meg szűnne a gáz fügésünk az oroszoktól és a közel kelettől.
A megtermelt felesleges áramot el lehet adni és ebből lehetne alacsonyan tartani a lakkossági és a ipari áram árát.
nahát
"a kormány a következő nemzedékeket terheli "
Mégis kinek fog áramot termelni Paks2?
nahát
@coni: Mantrázd a hülyeségeidet tovább, a buta libák még vevők rá!
coni
Amerikában a palagáz miatt 1/3 annyiba kerül az egységnyi energia mint nálunk, ezért kizárt hogy a felesleges paksi áramot piacra fogjuk tudni dobni. Márpedig egy atomerőművet nem lehet ki be kapcsolgatni, a felesleget pedig akkor is el kell távolítani ha nekünk kell ezért fizetni.
A 21. század fő kérdése természetesen nem az, hogy kell vagy nem az energia. Hanem hogy mennyibe kerül. Versenyképtelen áron teljesen felesleges bármibe is energiát ölni.

Ráadásul a 21. században nem a lakosság energia ellátása lesz a fő kérdés mivel a technológiai fejlődésnek köszönhetően a fejlett társadalmak teljesen átállnak a passzív és az aktív (energia termelő)lakások építésére.
Nem mellesleg mi is vállaltuk, hogy ebben az irányba haladunk, de ebből is csak egy kötelezettségszegési eljárásig fogunk eljutni, és kétnaponta bemondja Tarlós, hogy szmogriadó van, az utcán járni egészségre káros...
coyote3
Gondolom véletlen, hogy a németek nem építenek atomerőműveket. Jellemzően már most is áramfelesleg van az európai piacon. Az meg végképp ordas nagy hazugság, hogy a + 2 reaktor termelése miatt olcsóbb lesz az áram. Ilyen épeszű ember nem mond. Mondjuk a zsírdisznó és seggnyalói mondták...:)))))))))))
bundi
@nahát: látod-látod ez jó kérdés...ha a piaci árakat nézzük (mert ugye a rezsicsökkentés az fontos...) szerintem inkább a piacról szerzik majd be 16 forintos (jelenlegi) áramárnál, mint a paksi superstore-ból 25-33 forintos (jelenleg kalkulált) value ócsóósztjó(napot) árból...
és a továbbiakban téged idézlek:
"Mantrázd a hülyeségeidet tovább, a buta libák még vevők rá!"
mert ennek fényében:
"az MVM számításainak ismertetése a kormánypárti honatyák soraiban is zavart okozott volna az Orbán-Putyin-gyezmény végszavazása előtt." Úgy tudják ugyanis, hogy az MVM-nek készített elemzés nem vetít pozitív gazdasági jövőképet a projekt elé, mert "2000 milliárd forintos beruházási költség esetén - amennyiben azt az állami energiacég a saját forrásaiból finanszírozza - 22 forintra jönne ki az új reaktorokban a termelői áramár kilowattóránként. Ez 3000 milliárd forintnál 33 forintos áramárat feltételezne, amely a 16 forintos szabadpiaci áramár ismeretében nyilvánvalóan vállalhatatlan".
forrás: www.napi.hu/magyar_gazdasag/ezermilliardos_veszteseg_ezert_titkolhatjak_a_paksi_szamitasokat.575793.html
és gondolom ezekről te is tudsz, csak jól elhallgatod...
mert azért feltételezem olvasni tudsz...
habár ez a bákamenetesek közt nem követelmény, sőt egyenesen hátrány...
és ha belegondolok, hogy ez csak az induló licit, mert ugye az oroszok visszaküldik a szemetet is...
www.origo.hu/idojaras/20140205-kiegett-atomeromu-futoelem-ujrahasznositas-elony-hatrany-nalunk-marad-a-paksi-atomhulladek.html?sec-top
és ennek a fényében?
hát mondd el te... annyira faszagányos ötlet ez a paksimutyi?
szemben a napenergia, szélenergia, ...zöldenergia csökkenő áraival?
látod a kérdésed jogos:
Mégis kinek fog áramot termelni Paks2?
és emiatt hőzöngenek az értelmesebbek...

@magyarbakancs: és ne haragudj...de ennek fényében neked is ajánlom az utolsó cikket
tudod az atomhulladékról... mert ha ennyire szemed előtt vannak a daganatos betegek, akkor azért erre is...
coni
A paksi, ismeretlen méretű mutyit védő szabadcsapatok egy része feltehetőleg fizetett aggitátor, de ha mégsem akkor a közmédiából informálódik.
Brother Louie
"az összes költséget valakinek ki állnia kell, mégpedig az adófizetőknek, vagyis a háztartásoknak és a cégeknek, csak épp más címen – írja a lap."

Jaj ez ismerős idehaza. A panelproli spórol havonta 500 forintot az áramon és kifizet 1000 forintot mikor kiegyenlíti a csekket banki adók címén.
joopapa
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
bundi
@nahát: aranybogár válaszolj légyszi... hova lett az a kurucos hevületed... védd a vezért tíz körömmel... egyébként, ha most épp ovis módra durciskodsz...akkor olvasgass...
index.hu/gazdasag/2014/02/10/paks/
és jöhet az újabb menet...
Hellcat
Az új blokkok hűtővízmutyija még mindig nagyon érdekelne...nagy mutyizás lesz ott a Dunán.
nahát
@joopapa: Kussolj te, nem szolt hozzád senki!!!
nahát
@bundi: Nem tudsz érdekelni, felejtős kategória vagy!
joopapa
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
bundi
@nahát: meg kérdezős is...
na ki veszi meg az áramot dupla áron? ki fizeti ki?
na? kinek az adójából kompenzálják?
(tudod mint a távfűtő cégeket)
na kinek?
ki az a marha akiről még egy bőrt le lehet nyúzni? na ki?
azt hiszem a kérdés elég korrekt volt...
lássuk vagy-e annyira korrekt te is, hogy válaszolj erre...
agnes200
Globális felmelegedés van, 20 év múlva még sokkal melegebb lesz Magyarországon is. Vagyis télen kevesebb lesz az energiafogyasztás, nyáron pedig jóval nagyobb. Pont akkor, amikor hétágra süt majd a nap és 40 fok lesz, akkor lesz nálunk csúcsfogyasztás a légkondicionálók miatt. Nekem annyira kézenfekvő lenne, hogy a napenergiát hasznosítsuk! Nem mellesleg ezzel a hőt is "levennénk" a légkörből, vagyis egy leheletnyit még a felmelegedés ellen is hatnánk. De hát a napenergia csak a hülye németeknek kell. És amíg a KÖZGÉP-nek nincs érdekeltsége a napkollektor gyártásban, addig sajnos nem várhatunk fordulatot orbán viktortól.
F_Viktor
@Nakimaga: Írod:
"mégis ki mond ekkora ökörséget 2014-ben ?"

Aki kitekint a Kárpát medencéből.
F_Viktor
@magyarbakancs: Írod:
"Az olajkészletek a világon apadnak ugyan úgy mint a földgáz készletek is."

Ez nincs így, 6 évente 25 százalékkal több CH mezőt tárnak fel, mint amennyit kitermelnek.
Ezért is fog 40 év után újra gázt és kőolajat exportálni a USA Európába, ezért fognak újra csak csökkenni az energiaárak, ezért kell orosz gyarmatnak lennünk.

Írod:
"Nem két reaktort kellene épülni hanem még 6-7."

Kívánom, hogy kerted végében legyen a fűtőelemek atomhulladék temetője... 100 000 évig!
Nil
@magyarbakancs: szerinted az atomerőművek mennyivel járulnak hozzá a daganatos betegek számának emelkedéséhez?
(csak mellesleg megjegyzem - ez nem ok hanem okozat- de mindegy)
magyarbakancs
@Nil: Mindenek van veszélye.
Ami most a szegénységben folyik ,hogy nem tudnak se gázt venni,se szenet,se fát az emberek mert nagyon drága.
Rongyokkal,gumival,rossz cipővel tüzelnek sok helyen az országban.
Szabadon kerül a káros anyagok a levegőbe és szó szerint az ember a saját házában fuldokol.
Élhetetlen környezet jött létre
magyarbakancs
@coni: Soha a büdös életben megújuló energiával nem fogod biztosítani a villamos energiát.
Az atom erőműnek is van veszélye nézd meg a statisztikát ,hogy hol van a legtöbb daganatos beteg észak Magyarország és a dunántúli volt ipari területeken.
A közelben sincs atomerőmü mint Borsod,Nógrád,Veszprém,Vas megyékben és mégis ezeken a területeken van a legtöbb daganatos beteg.
Nil
@magyarbakancs: anyám árammal fűtött. Havi nyolcvanezer forintért 16 fok volt a lakásban. Én havi 68 ezer forintért fűtöttem gázzal és meleg volt a lakásban. Ma már nem fűtök mert nem tudom kifizetni. A paksi áramot sem fogom tudni. És sokkal nagyobb a környezeti kára csak nem látod mert sugárzik és nem füstöl.
Paksiak szokták kérdezni hova tűntek a madarak? Szerinted?
magyarbakancs
@Nil: Én is fűtöttem árammal de az a véleményem ha több reaktort építesz és el adod a felesleges áramot és a szénmonoxid kvótát biztos ,hogy a lakosságnak kevesebb villamos áram árat lehetne biztosítani
Nem kellene Orosz,Közel keleti gázt venni és függőséged meg szűnne.
Nem kellene fákat kivágni tüzelés címén.
Igazad van van sugárzás de még mindig biztonságosabb az atom technológia..
A szél erőművek közelében is eltűntek a madarak.
Szén tüzelésű erőmű közelében nőttem fel elromlott a 1985-ben a filter ami kiszűrte volna a port.
Olyan 5 cm vastagpor lepte el a várost.
Radon sugárzó anyag van a barna szénben.
Ajkát evvel az anyaggal töltötték fel mert mocsárra épült.
Rengeteg a daganatos beteg van Ajkán.
bundi
@magyarbakancs: azért ne feledkezz el a tvk, és az inotai-várpalotai mal áldásos tevékenységéről se... mert azok a családok hány cipőt használnak el egy évben? vagy ruhát?
ha meg a fűtés izgat...
www.elet-kozosseg.net/index.php?option=com_content&view=article&id=293:hazi-hermvek&catid=27:haz-otthon&Itemid=16
nézz utána... 2008-2009 környékén úgy tünt ez elindul, de aztán valamiért hallgatnak róla ...
www.eletpalya.hu/178-interju-kiss-peterrel
ő volt aki elkezdte...
hidd el jobb és környezetbarátabb mint az atom...
bundi
@magyarbakancs: és még egy visszatérő kérdés... miből gondolod, hogy a piaci ár másfél kétszereséért el tudod adni a termelt áeramot... valamint a költségekben nincs benne a kapcsolt fejlesztések (hűtővíz ellátás, hulladéktároló mert ugye tudod, hogy a sugárzó anyagot végül is mi fogjuk dugdosni az ország területén itt is ott is...)
magyarbakancs
@bundi: Hollandiából hozzák be a rongyokat és avval tüzelnek a lakosok egy bála rongy 5 ezer forintot kérnek ami 5-7 mázsát nyom.
Tele van műanyag alapú a ruhákkal.
Dimetilén oxid szabadul fel az égetéskor ami milligrammja is rák keltő.
És ez mind szabadon a levegőbe kerül kazánokból,kályhákból.
magyarbakancs
@bundi: Azt tudom ,hogy energia éhség lesz 20-30 éven belül.
És kell a villamos energia.Gáz az olaj fogyóban van.

Sok mindenben igazat adok neked fűtőelemek tárolása gond.
Ebben a dologban nincs jó megoldás.
bundi
@magyarbakancs: oké nálad az öt pont... erről még nem hallottam...
de ha ez igaz, akkor ők is ugyanúgy viselkednek mint te az atommal... annyi különbséggel, hogy az a villamos energia még olcsóbb sem lesz, mint a piaci...
csak akik a túz körül ülnek most azoknak lesz meg a következő 10-20 évben a napi 1-2 milliós bevételük...
de mint említettem is biogáz, napenergia... olvasgass...
www.hazilag.net/biogaz-hazilag/
www.otletmozaik.hu/csinald-magad/szerszam-anyag/828-oekogazreaktor
www.youtube.com/watch?v=vo9kVHFPQd0
www.youtube.com/watch?v=HGJC9g4yGgM
www.youtube.com/watch?v=Y7i1h5ajkC0
ilyenkor télen mást úgy sem tehetsz
bundi
@magyarbakancs: ja és nézd az utolsó videót...közmunkában ároktakarítás helyett...
szaboria1
A reaktorok működéséhez nagyon sok vízre is szükség van, ha szárazság lesz és a Dunában sem lesz elég a víz, Akkor hona vesznek majd?
Nil
@magyarbakancs: A termelési költségbe elfelejted beleszámolni a tárolási és különleges szállítási költségeket. Az atomenergia nem olcsó ha mindent beleszámolsz és pont mer nem látod sokkal veszélyesebb is. Ezt már páran megtapasztalták Csernobilban és Fukusímában és egyéb helyeken. Érdekes film foglalkozik azzal mekkora gond az elhasznált fűtőelemek tárolása, a hűtővíz szivárgása és egyebek. A megújuló energiába kell fektetni - itt nálunk 15 éve mesélt anyám egy vállalkozóról aki mindent napelemmel működtetett- feljelentették. Ott vannak a hőforrásaink- folyik szerte világba - 81-ben már volt olyan település ahol hasznosították és az egész falut fűtötték vele.
JA hogy ez nem ártalmas? Nem kell gyógyszer?
ÉS arról már nem is beszélek hogy a fizikusok régen megoldották ezt a problémát csak az energialobbi nem engedi alkalmazni - még el kell adni jó drágán a maradék olajat- nem baj hogy ártunk vele és ez van az atommal is. Én sosem beszéltem a szén és fatűzelés mellett de még mindig jobb mint az atom- azt semmilyen szűrővel nem tudod kiszűrni és ott az emberi felelőtlenség csak egy újabb Csernobilt okoz.
Egyébként meg biztos lenne valaki aki szívesen elcserélné veled a paksi házát- bár nem tudom hol laksz jelenleg- de kipróbálhatnád milyen ott lakni- talán nem lobbiznál többet az atom mellett.
lajospapa
Nem kell izgulni, mi az ilyen nagyberuházást könnyedén el tudunk kezdeni, mert meggondolni csak aztán akarjuk,hogy jó lesz-e. Amikor aztán majdnem kész, rájövünk, hogy mégsem lesz jó, nosza lebontjuk, mert mi lesz a szivárványos nyehőcével? Egyébként is "nincs a dunai erőmű által termelt áramra szükség" mondták. Most meg van? Fizetünk a visszalépésért mint a katonatiszt, a szlovákok osztrákok meg röhögnek rajtunk. Zemberek! Nekünk mindenáron Mohács után Paks kell? Aki még tud oroszul megérti a régi szóviccet: Csernobil az Cserno-bil Paks pedig Cserno-búgyet!
mariaberta
A következő nemzedék még akkor sem érdekli Orbánt, ha a gyerekei is köztük vannak.
kukac50
Költözzenek oda azok a politikusok akik megszavazták!
Legveszélyesebb az atom reaktor.
Desischado
@kukac50: Egyetértek veled! Még a hülye is tudja, hogy milyen szörnyű tótum-faktum ez, és miért? Csak azért, hogy orbáncék sok sok milliárdot szerezzenek maguknak! Jó kérdés, hogyha a Duna kapacitása nem lesz elég a vízlépcsőkre, akkor mi lesz?! És ha isten ne adja, nukleáris szivárgás lesz?! Vajon miért vannak egyre több helyen földrengések?! Na, erre mit lépnek a hülye agyhalott nyaloncok?
szaboria1
@Nil: Milyen igazad van 2003-ban mikor úgy döntöttünk vidékre költözünk voltunk egy olyan településen ahol a meleg víz a település hőforrása biztosította.
szaboria1
@Desischado: Csak az idei évet vegyük januárban Nógrád megyében most meg Nagykőrösön volt föld mozgás.
magyarbakancs
@Nil: Tévedésben vagy nem lobozik Paks mellett.
Nem lakom Pakson Észak Magyarországon lakom.Ahol rengeteg a daganatos beteg.
Tudod mért mert mert Hollandiából behozott bálás rongyokkal tüzelnek.
Amit 5 ezer forintért vesznek meg a lakosok és 5-6 mázsa egy bála.
Tele van műanyagalapú ruhával amit kazánban és kályhákban tüzelnek el.
Dioxin gáz szabadul fel belőle ami rákkeltő egy molekulája is.
820 lakosú településen lakom ahol 47 daganatos beteg van.
Tüdő ,pajzsmirigy és vese daganatosok vannak.

Igazat adok sok mindenben neked.
magyarbakancs
@bundi: Köszönöm a tájékoztatást.
És normális diskurálást.
bundi
@magyarbakancs: semmiség...
én pécs mellől jöttem el...
tudod uránbánya, és az egész egy nagy gödörben van...a füst megáll benne...
egyébként ott párszor nekirepültünk hasonlónak... volt a sueznek egy nagy beruházása, a hőerőműnek szállítottak volna biogázt, hogy kiváltsák a faaprítékot részben, és a fejbólintást is megkapták a várostól... később erre hivatkozva (tudod mert 1,1 milliárdos hitelt vettek vel a biogáztelep létrehozására ) hajtották el a városból, a szennyvíziszap, meg amit emiatt gyüjtöttek, évekig szaglott, mert a város nem tudott vele mit kezdeni...és láss csodát most 5 évre rá a város
elkezdett egy kísértetiesen hasonló telepet építgetni...gondolom (illetve több mint valószínű) hogy fű alatt kifizették a suezt busásáan, mert az erre alapuló technika az ő szabadalmuk, és a biomembránt, csak tőlük lehet beszerezni...
de napelemgyár telephelytől kezdve sok mindenben bennragadtunk.. és sokszor több éves előkészítés után kuka lett az egész... és mindenki futhatott a pénze után...
ennyi...
úgyhogy a fideszes városvezetések a környéken bekaphatják keresztben... akadjon a torkukon...
annyi rosszindulatú aktatologatóval nem találkoztam azóta sem...
Nil
@magyarbakancs: Tudod én a betegségek lelki okaival foglalkozom - tehát foghatod a rongyokra a betegségeket, de akkor mindenkinek betegnek kellene lennie - de- ettől az atom nem lesz egészséges - bár Csernobilban sem lett mindenki beteg.
Azt értsd meg a fűtőelemek tárolása és egyebek nagyon költségesek- egyáltalán nem olcsó az atomenergia és aki csak teheti próbál áttérni megújuló energiára. Ehhez minden tudás és feltétel meg van.Sem szén, sem olaj, sem atom nem kell - hacsak nem az a cél hogy kipusztítsuk saját magunkat
magyarbakancs
@Nil: Én is TBC-s alkoholista és drogosokkal foglalkozom.
Tudom igazad van sok mindenben .

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.