A paksi beruházás után is tartósan villamosenergia-importra szorulhat Magyarország, illetve a megtérülési számítások alapján csak a jelenlegihez képest két-háromszoros áramár mellett érné meg a projekt – írja a Napi.hu.

Ha főként a paksi bővítésre épül a magyar villamosenergia-rendszer kapacitásainak bővítése, akkor az ország továbbra is tartósan importra szorul – derül ki a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt.-nek a magyar villamosenergia-rendszer közép- és hosszú távú forrásoldali kapacitásfejlesztése 2013 címet viselő, tavaly novemberben publikált tanulmányából – számolt be a Napi.hu.

Az erőmű üzembe lépését követően elsősorban üzemeltetési és piaci-értékesítési kockázatok jelentkezhetnek. Az erőművi projektek megtérülésének kulcsfontosságú feltétele a magas (90 százalék körüli) kapacitáskihasználtság és a megfelelően magas piaci áramár. Ezen tényezők romlása jelentős megtérülési kockázatot jelent.

A kutatók három megtérülési forgatókönyvet vázoltak fel, egy optimistát, egy pesszimistát és egy reálisat – utóbbinál a bemenő változók értéktartományának középértékével számoltak. (Az építési időt a pesszimista szcenárióban például 8, az optimistában 5 évben határozták meg, a beruházási költség minimumát négyezer, maximumárt pedig 6,5 ezer dollárban adták meg kilowattonként.) – írja a lap.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pbalage
jobban teljesít = nem teljesít jobban
csökkent a munkanélküliség = nőtt a munkanélküliség
nőtt a népszerűség = csökkent a népszerűség
javult az oktatási rendszer = romlott az oktatási rendszer
igazat mondunk = hazudunk
mi, magyarok = mi, cigányok

az igazság sosem a fidesz pártján áll, mert az igazság az olyan paraszt egy valami.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szelbatyo
@aborisz: Tipikus fidesznyik okfejtés, hogy ha a másik az asztalra xsz@rt, akkor nekem is szabad... És az IMF kölcsön EL NEM KÖLTÖTT, TARTALÉKBAN MARADT nagy része a Nemzeti Bank tartalékába került, a másik részén pedig ovi 500 milliárdért MOL részvényeket vásárolt... Kíváncsi lennék, ... Hülyeség. Biztos vagyok benne, hogy ezek a gazemberek NEM hagynak a kincstárban egy vasat sem a következő kormánynak, mint 2002-ben sem... Még a két választási forduló UTÁN is szórták a pénzt: 800 lakosú falunak adtak 2000 fő részére alkalmas sportcsarnokhoz pénzt... Aljas gazemberek kerültek kormányra, és azóta sem javultak meg...
szelbatyo
@aborisz: Még egy dolog:
Úgy hasonlítod ezt a helyzetet az IMF-hitelhez, mintha MOST az lett volna a tét, hogy ha ovi MOST nem írta volna alá az atomerőmű építésének szerződését, akkor holnaphoz két hétre nem lenne villany... Mert 2008-ban EZ volt a tét: Qrvára közel kerültünk az államcsődhöz - hogy milyen előzmények után, az most lényegében mellékes - ÉS AZT EL KELLETT KERÜLNI !... Csutitörp most NEM azért kötött szerződést, mert ilyen hatások fenyegettek. Két oka lehet: Vagy azért, mert egy idióta, vagy azért, mert aljas gazember... Választhatsz !...
Desischado
@szelbatyo: Azért, mert aljas, és ebből NEKI, MEG A CIMBORÁINAK NAGY HASZNA LESZ! Hát ezért! Ha csak meg nem tudjuk akadályozni!
spu00
Ha igaz, hogy a 3.000 milliárdos beruházás kW-ként 4.000 dollárba kerül, akkor ez az összeg 750 millió kW teljesítése után már megtérülés felett teljesít.Most mi a probléma? mennyi az éves várható teljesítés? Ilyen számokkal hová juthatnánk? Miért nem számolnak, gondolkodnak? Miért van a Rosztatomnak jelenleg 40 erőmű rendelése? Miért tud 11,5 Ft,-t termelni a Paksi erőmű? Mennyiért termel egy szélerőmű, s milyen hosszú a megtérülése? mennyi az e-faktora a napelemeknek, s mennyi a futamideje? Az alternatív energiának a káros kibocsájtás területén van létjogosultsága, de ez is csak gazdag államok lehetősége.Németország ki tudja fizetni a gáz alapú erőműveket, de mi biztosítja, hogy 2022-ben biztos bezáratja az atom erőművet? Kiszámolta valaki, hogy az alternatív áramtermeléshez mennyi egységet kellene üzembe helyezni? biztos, hogy nem , mert nem tudná hová helyezni, nem tudná annyi ideig működtetni a napot, s nem tudna annyi bió masszát termelni, mert nem lenne mit enni. Tessék számoljanak!
szelbatyo
@spu00: Kicsit zavaros kérdésfolyamodból egyre ( 1-re ) szeretnék válaszolni : A jelenlegi paksi áramtermelés azért 11,5 ( ??? ) Ft/kWh, mert NEM SZÁMOLJÁK AZ ERŐMŰ ÉPÍTÉSI KÖLTSÉGÉT, MERT AZ ERŐMŰ MÁR MEGVAN... A cuculista időkben épült, a Nép pénzén,
tehát annak költségei már nem számítanak. ( A Párt adta, ovi elvette... ) Nos, EZ a költség fog majd a mostani építésnél jelentkezni. Az a 3000 milliárd meg lesz kb. 7-8000 milliárd. Olyan népséggel készül a Haza Atyja erőművet építeni, akik a jelenleg folyó, Szocsiban rendezett téli olimpia költségeinek 60 ( HATVAN !!! ) %-át nyúlták le !!! És ehhez jön még a simicska, a zorbán, a lázár, a pintér, stb. stb. stb... Lesz itt nemulass ! Hadd gyarapodjon a sok mocsok fidesznyik !!!... Nos, ennyi... Az eleje... Aztán a zország és a zemberek fizetik még 60 évig...
lajospapa
@spu00: Idézlek : "Tessék számoljanak!" Pont ez a baj, hogy ezeket a számításokat nem végezték el. Vagy ha elvégezték mért nem ismertetik? És mire volt ez a sietség?

Orbán ellenzékben azt mondta, a választások előtt fél évvel a kormány már ne vállaljon kötelezettséget, mert úgy is el lesz zavarva! Mikor is lesz választás?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.