A paksi beruházás után is tartósan villamosenergia-importra szorulhat Magyarország, illetve a megtérülési számítások alapján csak a jelenlegihez képest két-háromszoros áramár mellett érné meg a projekt – írja a Napi.hu.

Ha főként a paksi bővítésre épül a magyar villamosenergia-rendszer kapacitásainak bővítése, akkor az ország továbbra is tartósan importra szorul – derül ki a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt.-nek a magyar villamosenergia-rendszer közép- és hosszú távú forrásoldali kapacitásfejlesztése 2013 címet viselő, tavaly novemberben publikált tanulmányából – számolt be a Napi.hu.

Az erőmű üzembe lépését követően elsősorban üzemeltetési és piaci-értékesítési kockázatok jelentkezhetnek. Az erőművi projektek megtérülésének kulcsfontosságú feltétele a magas (90 százalék körüli) kapacitáskihasználtság és a megfelelően magas piaci áramár. Ezen tényezők romlása jelentős megtérülési kockázatot jelent.

A kutatók három megtérülési forgatókönyvet vázoltak fel, egy optimistát, egy pesszimistát és egy reálisat – utóbbinál a bemenő változók értéktartományának középértékével számoltak. (Az építési időt a pesszimista szcenárióban például 8, az optimistában 5 évben határozták meg, a beruházási költség minimumát négyezer, maximumárt pedig 6,5 ezer dollárban adták meg kilowattonként.) – írja a lap.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pbalage
jobban teljesít = nem teljesít jobban
csökkent a munkanélküliség = nőtt a munkanélküliség
nőtt a népszerűség = csökkent a népszerűség
javult az oktatási rendszer = romlott az oktatási rendszer
igazat mondunk = hazudunk
mi, magyarok = mi, cigányok

az igazság sosem a fidesz pártján áll, mert az igazság az olyan paraszt egy valami.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
pbalage
jobban teljesít = nem teljesít jobban
csökkent a munkanélküliség = nőtt a munkanélküliség
nőtt a népszerűség = csökkent a népszerűség
javult az oktatási rendszer = romlott az oktatási rendszer
igazat mondunk = hazudunk
mi, magyarok = mi, cigányok

az igazság sosem a fidesz pártján áll, mert az igazság az olyan paraszt egy valami.
verőce21
Mindez csak addig igaz, amíg egy kiváló szocialista képviselő nem kapja meg az üzemeltetési felügyeletet féltucat milliárdért! :)
szelbatyo
"...Elképesztő áramdrágulást indokolna Paks bővítése - itt a bizonyíték..."
Nem INDOKOLNA, hanem INDUKÁLNA, te idióta !...
( Indokol: állít, ; indukál. 1. előidéz, kelt 2. áramot gerjeszt, előállít 3. egyes tényekből általánosít. )
Nakimaga
elsősorban üzemeltetési és piaci-értékesítési ...
-én ezzel szembe mennék,mert se szélerőműveknek,se napelem tábláknak Európában nincs területük,napos,szeles órák kevesek ,tehát a meglevő vezetéken fogják vinni terrawatt mennyiségben az áramot tőlünk,mivel semmibe nem kell beruházzanak,a piac adva van !
Az üzemeltető magyar szakember gárda pedig nagyon jól képzett ,munka közben nem fogyaszt vodkát !
Nakimaga
@Nakimaga: Nyilván nehéz és lehetetlen mindenki kedvébe járni,de kell a középút ,megoldás kell,mert unokáink este már nem fognak látni !
Desischado
Vajon ebből mennyit nyernének a fiúk? Hány milliárdot kapnának hazugovicsék? Ez itt a kérdés! Nem a semmiért szavazta meg mind a két banda Paksot!
kkalman
Paks-2-vel az a legnagyobb baj, hogy nem készült semmilyen megtérülési számítás, hatástanulmány. A szerződés is titkosításra került. Egy nagyon szűk rétegen kívül senki nem tud semmit az egész atom mutyiról. Mert mutyi, az biztos van benne, csak az a kérdés, mekkora a mértéke.
szelbatyo
@Nakimaga: Nem tudom, hol és merre jártál Európában, én néhány országban megfordultam. Németország, Hollandia, Belgium, Olaszország, Bulgária, - ezekben is jártam - tengerpartján ÁLLANDÓAN fúj a szél. Gondolom, Nagy-Britannia és Franciaország sem sokban különbözik ezektől. Németország az összes meglevő atomerőművét rövid időn belül leállítja, és számos szélerőműve mellett továbbiak telepítését végzi... Gondolom, nálatok ( Nakimaga ), Japánban sem más a helyzet, - bár valami barom egy hasonló fórumon azt állította néhány nappal ezelőtt, hogy Japán újabb atomreaktorokat tervez üzembe helyezni. Nem tudom, ki volt, de csak valami állat fidesznyik lehetett, azok ilyen barmok... A magyar határtól Bécsig ( Wien ) nem túl nagy a távolság, de egymástól köpésnyire sorakoznak a szélerőművek. Ugyanaz a szél hajtja őket, mint ami a Bécs-Szonbathely-Sárvár-Keszthely-Nagykanizsa útvonalon fúj, mint állat... Sümegen van egy napelemgyártó üzem, német-(osztrák?) tulajdonban. ITT gyártják a napkollektorokat, és viszik ész nélkül nyugatra, ÉS AZ OSZTRÁK-NÉMET-SVÁJCI stb államok rengeteg pénzzel támogatják azok rendszerbe helyezését, úgy magánszemélyeknél, mint közüzemeknél... Hát, ezért megy tönkre a sok barom nyugati... Mert nem hallották tőled, hogy ez mennyire gazdaságtalan...
coyote3
Minden közgazdasági tézisnek ellentmond, hogy egy majd 4000 milliárdos beruházás ingyen van:))))))
Nakimaga
Azt hiszem,van akinél a fától az erdőt,egyeseknél a széltől az energiát !
Nem olcsó az sem,amiről Te beszélsz,és nem beszélve arról,hogy az energia szükségletet mennyi surrogó oszlopnak kellene megoldani ?
De én legalább nem mondom,hogy lehetetlen,meg azt sem ,hogy gazdaságtalan,pedig az ,Te is tudod !
coyote3
@Nakimaga: Nem akarok beleszólni a vitátokba. Azt azonban tudomásul kell venni, hogy a szélkerekek nem akkora beruházások, mint Paks. Nem tíz évig tart az építés. Folyamatosan lehet telepíteni őket, tehát emiatt a termelésük is hamarabb kezdődhet meg. Nem keletkezik elszállítandó veszélyes anyag. És némiképp a beruházás összege is hamarabb térül meg, mint Paksé. Ebből kifolyólag az előállított áram is olcsóbb lehet.
szelbatyo
@Nakimaga: A szakaszos telepítés miatt átláthatóbb a szél- és naperőművek telepítése, akkor hagyom abba, amikor akarom, akkor telepítem, és annyit, amikor és amennyire szükség van ... Egy tanya fűtését, melegvíz ellátását biztosítja a háztetőre szerelt néhány négyzetméteres napkollektor, az állam támogatja ( nem kell hozzá távvezeték ), megtérülési idő 8-12 év... A PAKSI ERŐMŰNÉL 40 ÉV ALATT SEM BIZTOSAK ABBAN, HOGY A BERUHÁZÁS MEGTÉRÜL, PEDIG AZ CSAK ÉVI 2,5 % LENNE !!!
Ja, és az előbb elfelejtettem említeni Görögországot. Egy viszonylag csendes napon ketten üldöztünk többszáz méteren keresztül egy elszabadult napernyőt, és nem értük utol... Pedig mondom: csendes nap volt... És fújt a szél...
aborisz
@szelbatyo: Bízuk a szakemberekre a döntést ! A felelősség az övék . Elvégre a baloldal is ezt akarta!
szelbatyo
@aborisz: Ezt akarta. És ezért is szavaztatta meg a Parlamentet, hogy a MINDENKORI kormányzat MEGVIZSGÁLTATHASSA az atomerőmű jövőbeli bővítésének lehetőségét és értelmét. Az engedélyt megkapta. Erre jön egy sz@rházi tolvaj, aki mindenféle kérdezgetés NÉLKÜL aláír egy szerződést, ami az országot ( nem, nem az ORSZÁGÁT !!! ) vagy 60 évre elkötelezi olyasmire, amit csak az ő hagymázas elképzelései és egyelőre felderítetlen mutyis üzleti elképzelései indokolnak... És szakember a környéken nem volt, csak ez a fos... Hát, ez a különbség...
aborisz
@szelbatyo: Imf hitel felvételéről megkérdezték az embereket? Egyik kutya másik eb!
nahát
Azért épült annyi atomerőmű a világban, mert ez nem így van!
De a ballerek mindig próbálkoznak. Kampány van!:)
Az m6-os is sokba került ,de legalább alig kopik, mert alig használják.
szelbatyo
@aborisz: Tipikus fidesznyik okfejtés, hogy ha a másik az asztalra xsz@rt, akkor nekem is szabad... És az IMF kölcsön EL NEM KÖLTÖTT, TARTALÉKBAN MARADT nagy része a Nemzeti Bank tartalékába került, a másik részén pedig ovi 500 milliárdért MOL részvényeket vásárolt... Kíváncsi lennék, ... Hülyeség. Biztos vagyok benne, hogy ezek a gazemberek NEM hagynak a kincstárban egy vasat sem a következő kormánynak, mint 2002-ben sem... Még a két választási forduló UTÁN is szórták a pénzt: 800 lakosú falunak adtak 2000 fő részére alkalmas sportcsarnokhoz pénzt... Aljas gazemberek kerültek kormányra, és azóta sem javultak meg...
szelbatyo
@aborisz: Még egy dolog:
Úgy hasonlítod ezt a helyzetet az IMF-hitelhez, mintha MOST az lett volna a tét, hogy ha ovi MOST nem írta volna alá az atomerőmű építésének szerződését, akkor holnaphoz két hétre nem lenne villany... Mert 2008-ban EZ volt a tét: Qrvára közel kerültünk az államcsődhöz - hogy milyen előzmények után, az most lényegében mellékes - ÉS AZT EL KELLETT KERÜLNI !... Csutitörp most NEM azért kötött szerződést, mert ilyen hatások fenyegettek. Két oka lehet: Vagy azért, mert egy idióta, vagy azért, mert aljas gazember... Választhatsz !...
Desischado
@szelbatyo: Azért, mert aljas, és ebből NEKI, MEG A CIMBORÁINAK NAGY HASZNA LESZ! Hát ezért! Ha csak meg nem tudjuk akadályozni!
spu00
Ha igaz, hogy a 3.000 milliárdos beruházás kW-ként 4.000 dollárba kerül, akkor ez az összeg 750 millió kW teljesítése után már megtérülés felett teljesít.Most mi a probléma? mennyi az éves várható teljesítés? Ilyen számokkal hová juthatnánk? Miért nem számolnak, gondolkodnak? Miért van a Rosztatomnak jelenleg 40 erőmű rendelése? Miért tud 11,5 Ft,-t termelni a Paksi erőmű? Mennyiért termel egy szélerőmű, s milyen hosszú a megtérülése? mennyi az e-faktora a napelemeknek, s mennyi a futamideje? Az alternatív energiának a káros kibocsájtás területén van létjogosultsága, de ez is csak gazdag államok lehetősége.Németország ki tudja fizetni a gáz alapú erőműveket, de mi biztosítja, hogy 2022-ben biztos bezáratja az atom erőművet? Kiszámolta valaki, hogy az alternatív áramtermeléshez mennyi egységet kellene üzembe helyezni? biztos, hogy nem , mert nem tudná hová helyezni, nem tudná annyi ideig működtetni a napot, s nem tudna annyi bió masszát termelni, mert nem lenne mit enni. Tessék számoljanak!
szelbatyo
@spu00: Kicsit zavaros kérdésfolyamodból egyre ( 1-re ) szeretnék válaszolni : A jelenlegi paksi áramtermelés azért 11,5 ( ??? ) Ft/kWh, mert NEM SZÁMOLJÁK AZ ERŐMŰ ÉPÍTÉSI KÖLTSÉGÉT, MERT AZ ERŐMŰ MÁR MEGVAN... A cuculista időkben épült, a Nép pénzén,
tehát annak költségei már nem számítanak. ( A Párt adta, ovi elvette... ) Nos, EZ a költség fog majd a mostani építésnél jelentkezni. Az a 3000 milliárd meg lesz kb. 7-8000 milliárd. Olyan népséggel készül a Haza Atyja erőművet építeni, akik a jelenleg folyó, Szocsiban rendezett téli olimpia költségeinek 60 ( HATVAN !!! ) %-át nyúlták le !!! És ehhez jön még a simicska, a zorbán, a lázár, a pintér, stb. stb. stb... Lesz itt nemulass ! Hadd gyarapodjon a sok mocsok fidesznyik !!!... Nos, ennyi... Az eleje... Aztán a zország és a zemberek fizetik még 60 évig...
lajospapa
@spu00: Idézlek : "Tessék számoljanak!" Pont ez a baj, hogy ezeket a számításokat nem végezték el. Vagy ha elvégezték mért nem ismertetik? És mire volt ez a sietség?

Orbán ellenzékben azt mondta, a választások előtt fél évvel a kormány már ne vállaljon kötelezettséget, mert úgy is el lesz zavarva! Mikor is lesz választás?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.