Az abortuszturizmus szinte folyamatosan téma, mert az egyes államokban uralkodó hivatalos hozzáállás a művi terhesség-megszakításhoz erősen eltérő. Annak idején, a rendszerváltás előtt hazánk volt az egyik regionális abortuszközpont. Míg az utóbbi években inkább hazánkból mennek más országokba, elsősorban Ausztriába a nem kíván terhesség megszakítása érdekében.

Noha a napokban jelent meg ennek a jelenségnek a fokozódásáról, feldübörgéséről egy hír, a tendencia nem idén kezdett erősödni. Nem kis részben annak köszönhetően indult meg egyfajta növekedése az ilyen utakra vállalkozók számának, hogy hazánkban a korányváltás egyik mellékhatásaként az abortusztabletta betiltása mellett ált ki a politika. Ennek hatására 2012-ben már az abortuszturizmus szinte folyamatos erősödéről szóltak a tudósítások. Amibe igen komoly szerepet kapott az alaptörvénybe belobbizott KDNP-s szemforgatás is a magzatvédelemmel kapcsolatban. Ami igencsak egy neoratkoista indíttatású nemzetszaporítási szemléletet takar. Függetlenül attól, hogy milyen ideológiai köntösbe csomagolják. A gyermekvállalási kedv ugyanis általában nem a gyermekszülést előíró törvényi előírásoktól lesz nagyobb.

A törvényi előírás, vagy az informális kényszer sokkal inkább egyfajta erőszakká teszi azt. Ezt az eredeti ratkóizmus évei alatt megtapasztalhatta már a társadalom. Azt pedig a történelem bizonyította be, hogy a legszigorúbb tiltások sem állítottak gátat a magzatelhajtásnak. Azonban nyilvánvalóan sokkal veszélyesebb módszereket alkalmaztak, mint az orvosilag segített abortusz esetében. Ami nyilvánvalóan nem jelenti azt, hogy a terhesség megszakítása kívánatos lenne. De az is nyilvánvaló, hogy gyermekvállalás nem csak arról a tizenegy percről szól. Már akkor, ha valaki felelősséggel gondolkodik a jövő nemzedékről. Ebben az esetben a gyermeknek nem csak a puszta életét, hanem felneveléséről is szól a történet. Amibe a biztosítható életkörülmények mérlegelése is beletartozik. S persze a társadalom fogadókészsége is. Amely utóbbival kapcsolatban rajzolódik ki legjobban a politika kétszínűsége.

Ahogy azt Rétvári Bence nyilatkozatai rajzolták ki, a politika sok szempontból különbséget igyekszik tenni az egyes családok között. Az egyik oldalon szinte Ratkó Anna nyomdokaiban lépve, míg a másik oldalon alig téve valóban valamit a gyermek felelősséggel való vállalása iránt. Miközben a szélsőséges, a fasizmussal sem minden rokonságot megtagadó szólamok is dübörögnek egyes embercsoportokkal kapcsolatban. Az abortusz iránti igény csökkenése tehát aligha fog várhatóan csökkenni. A gyermek ugyanis nem kampányfogásként születik a világra. Még akkor sem, ha egyes politikusok a kampányban is felhasználják családjukat. A család gyermeknevelő minőségét nem az abban szereplők tenyészállapota határozza meg. Ahogy a kampánycélból hangoztatott teoretikus családbarátság, és a valós költségekhez képest legfeljebb alamizsnának ható eseti pénzosztás sem megoldás egy gyermek évtizedeken átívelő programjában. No meg az abortuszon való sopánkodás sem.

De nyilván nem érdemes a szólamversenyt elkezdeni ezen. Azt mindenki ki tudja számolni, hogy a gyermeknevelés családi költsége a gyerekcipőtől az iskoláztatásig milyen költségekkel jár. Még azt sem állítva, hogy a politikai kurzusok egyike angyal, míg a másika ördög lenne ezen a téren. Az azonban felmérhető, hogy melyik politikai kurzus kezeli a kérdést Ratkó Anna fénykorának megfelelő szemlélettel.

Andrew_s

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
1magyar
Idiótta férfiak szólnak bele a női abortuszba?! Kussoljon minden férfi addig,amíg nem ők viselik ezen terhet!
Igaza van a Jobbiknak, kasztrálást kell inkább a férfiaknak ha nem bírnak magukkal, mintsem a nők szenvedjenek!
Dr plágium
Valóban az a végeredmény, hogy sláger lesz a tiltott magzatelhajtás...mint a ratkó korszakban. Akkortájt bizony sok asszony meghalt, vagy örökre meddő lett a bábák "áldásos" tevékenységének köszönhetően. Tényleg ezt akarja ez sok pénzeszsák? Van nekik fogalmuk mi az amikor valaki azt mondja a gyerekének, hogy nincs? Mit érez a szülő és gyermek amikor alapvető dolgokat nem tud a gyermekek részére biztosítani?
1magyar
@Dr plágium: Akik a törvényeket hozzák fel sem fogják mi az a gyerekéhezés. Mert az ő gyerekeik nem ismerik.
Havi milliókból könnyű okoskodni és mások felett pálcát törni.
Ulmus
Álprobléma ez az egész abortusz-kérdés is (pláne, mikor már "abortusz-jogról" hablatyolnak).
Minden egyéb lehetőség adott a családtervezésre, aki felelősen áll hozzá, annak minimális az esélye, hogy abortuszra lenne "szüksége". Ha valaki nem akar gyereket, azt meg lehet oldani. Miért kell a TB-ből finanszírozni az abortuszt? (ha egészségügyi ok v. bűncselekmény van a háttérban az nyilván más eset) Miért nem költik inkább felvilágosításra stb. ezt az összeget?
nehogymá
nekem (is)van nem tervezett gyerekem.nem tudom képes lennék e abortuszra menni.DE a fogamzásgátlás se nem olcsó se nem egyszerü. a saját példám. az első gyereket elég időigényes volt megcsinálni.volt szakirodalom hőmérő ami kell. utána valamiért nem tudtam fogamzásgátlót szedni.maradt a természetes módszer.müködött is,tervezetten összehoztuk a másodikat. a harmadik pedig fogta magát és megfogant, nála nem jött be ami előtte müködött.ha tudnám kétpofára szedném a tablettát.hurok nálam föl se merült,amikor terhes lettem a lányommal(1 gyerek)a munkatársnőim szinte járványszerüen mentek mütétekre,pld méhcsonkolásra emiatt. az óvszert pedig nem szivesen használ a férfi ember 25 26 év monogám kapcsolatban. azért megoldjuk. de ez én vagyok. nem veszem a jogot ahhoz,hogy olyasmiben döntsek máshelyett,amiben csak kivülről tudok okos lenni.rossz döntés az abortusz de saját,ha nem tudok segiteni akkor nem ártok. már pedig az erőltetés soha nem vezetett jóra. a fogamzásgátlót olcson vagy akár ingyen kéne adni,mert pont ott van szaporulat ahol nincs pénz. számonkérni,követelözni akkor lehetne,ha minden lehetőség hozzáférhető lenne ,de csak a szabályokat szaporitják,az eljárásokat nehezitik igy nem meglepő ha odamennek ahol ezt egyszerüen meg tudják tenni. azért oda is elkell menni,nem lehet az olyan könnyü.
nehogymá
@Ulmus: nem nyomtam,a fentiek a válaszom.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.