Helyreállító kormányzásra lesz szükség a választás után – mondta Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője egy XI. kerületi lakossági fórumon pénteken.

A volt miniszterelnök azt mondta: nem ígér csodát arra az esetre, ha az ellenzék győz. Helyreállító kormányzásnak kell következnie, amely megállítja az országot a lejtőn. Vissza kell állítani a jogbiztonságot, munkahelyeket kell teremteni, lehetővé téve a külföldre vándorolt fiatalok hazatérését, majd az oktatás átalakításával "vissza kell venni a jövőt", mert az ország sorsa az iskolákban dől el – mondta.

Végül – folytatta – helyre kell állítani a társadalmi szolidaritást a kétkulcsos adórendszer bevezetésével és a nettó minimálbér jelentős mértékű emelésével. Ha ez megtörtént, az lesz a feladat, hogy békét teremtsenek az örökös polgárháború helyett, mert a többség egy normális országban akar élni – jelentette ki.

Bajnai Gordon hangsúlyozta: csak az ötpárti összefogás listájára és jelöltjeire leadott voksok segítik elő a kormányváltást, a többi szavazat Orbán Viktor hatalomban maradását szolgálja.

Hallgatóságát arra intette, bár hosszú lesz a szavazólap, "ne dőljenek be álneveknek, kamupártoknak".

Az Együtt-PM vezetője azt mondta, az Orbán-kormány lényegében 9000 milliárd forinttal növelte az államadósságot: a mértéke ugyanis 3000 milliárddal nőtt 2010 óta, a kabinet elköltötte az ugyanekkora értékű magánnyugdíjvagyont, majd most 3000 milliárd forintos hitelt vesz fel Oroszországtól a paksi erőmű bővítésére.

Véleménye szerint Orbán Viktor addig folytatta az Európával szembeni szabadságharcát, addig hátrált, amíg "a medve ölében találta magát, a medvéében, aki most éppen a Krím félszigeten tapos egyik talpával".

Az Együtt-PM szövetség vezetője azt mondta: az Orbán-kormány az olcsó gáz, a rezsicsökkentés átmeneti fenntartása érdekében kötött alkut Oroszországgal, de ha hatalmon marad, "rezsi- és stadionadót" fog bevezetni a költségvetési lyukak foltozására.

Arra a kérdésre, hogy milyen szerepet szán magának, Bajnai Gordon úgy válaszolt: az a célja, hogy ő legyen "a legjobb mellékszereplő" a kampányban, majd április 7-étől ő vezesse az Együtt-PM tárgyalódelegációját a koalíciós egyeztetéseken.

A volt kormányfő, ahogy az elmúlt hetekben többször, ezúttal is azzal zárta beszédét: mindenki menjen el szavazni, aki pedig fél kinyilvánítani a véleményét, vegyen fel narancssárga ruhát, I love Fidesz-kitűzőt, tömjön két narancsot a zsebébe, de a fülke magányában voksoljon az összefogásra.

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője azt mondta: a kormányváltó szövetség készen áll, hogy "nyugdíjba küldje" Orbán Viktort.

A többségében idős emberekből álló közönség tagjait biztatta, jelentkezzenek a szavazatszámláló bizottságokba, mert a fideszesek keze a választás napján is "enyves lesz", és legyenek körültekintőek, mert megtévesztő nevű pártok is lesznek a szavazólapon.

Józsa István MSZP-frakcióvezető-helyettes, aki a XI. kerületben indul a baloldali összefogás jelöltjeként, arról beszélt: kormányra kerülésük esetén nettó 100 ezer forintra emelik a minimálbért, öt százalékra csökkentik az alapvető élelmiszerek áfáját és jobban megbecsülik a nyugdíjasokat.

Somfai Ágnes, a XXII. kerületben és a XI. kerület egy részében induló PM-es képviselőjelölt hangsúlyozta: az Orbán-kormány megosztotta a társadalmat, pénzt vont ki az oktatásból, bünteti a szegényeket, a paksi erőmű bővítésével pedig évtizedekre kiszolgáltatná az országot Oroszországnak.

A Fővárosi Művelődési Házban tartott fórumon nagyjából 300 érdeklődő vett részt, ott volt a XI. kerületi MSZP több politikusa, így Molnár Gyula volt polgármester is.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

hattorihanna
Na,ez az amit minden Magyarnak fel kellene fognia a piciny agyában.De a többségnek piciny sincs úgy látszik.Én bárkire szívesen szavazok,aki így,ilyen reálisan látja a jövőt,nem hiteget hiú ábrándokkal.
bukfenc
Bajnai abszolút reál politikus!

A többiek (jobb oldal-baloldal) csak "hintás legények"

Dzsókerszájú Mesterházyt sajnálom, ha ő lesz a min.elnök azzal lesz elfoglalva, hogy a gyurcsány félékkel hadakozzon..
csikknorisz
Ígérni lehet, de ahhoz kétharmad kéne. Az pedig nemigen lesz egyik pártnak se. Ha sikerülne is ellenzékbe szorítani a Fideszt, ilyen helyreállításhoz az ő szavazataik is kellenének, az pedig elég fura lenne, hogy a saját intézkedéseik visszavonása mellett szavazzanak.
hattorihanna
Na,ez az amit minden Magyarnak fel kellene fognia a piciny agyában.De a többségnek piciny sincs úgy látszik.Én bárkire szívesen szavazok,aki így,ilyen reálisan látja a jövőt,nem hiteget hiú ábrándokkal.
Desischado
Ezért fogok szavazni menni! Reális lehetőségek, és igazságos elosztás!
bukfenc
@csikknorisz: március 7., 18:24

Hát ige, ott van a kutya elásva! (nemcsak a gazdája) :))

A fidess az ellenzékben keresztbe tesz..

Abban bízom, orbánc genya viktor: - a fidess vereségének hallatára - felpattan egy sürgősségi mentő helikopterre ami meg sem áll Gráz-ig! :))

Ott először húgykő műtéten esik át amit az agyából kell kiműteni, majd befáslizzák az egész torzót és mély kegyelettel elhelyezik a gumiszobában!! :))

Ezen hirek hallatára feloszlik a fidess nevű birkanyáj, - ha nincs vezérürü, a többi sem sokat ér!
(szart sem ért eddig sem) :))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.