Túllépi a törvényes határt a kormánypártok kampányköltése kormányzati és civil "segítséggel" a Transparency International (TI) számításai szerint.

Ligeti Miklós, a TI Magyarország jogi igazgatója hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta: a Fidesz-KDNP – a CÖF és a kormány segítségével – kétszeresen túllépi a törvény által meghatározott egymilliárd forintos határt a kampányfinanszírozásban. A TI, a K-Monitor Független Közpénzfigyelő Iroda és az atlatszo.hu budapesti rendezvényén kijelentette: még nem ért véget a választási kampány, de február végéig a Fidesz több mint kétmilliárd, a baloldali kormányváltó szövetség 680 millió, a Jobbik 650 millió, az LMP pedig 310 millió forintot költött.

A Fidesz már most többet költött a kampányra, mint a többi nagy párt összesen

A Fidesz a pártot támogató kormányzati és civil hirdetésekkel már most túllépte a törvényes határokat – mondta a jogi igazgató, hozzátéve: a CÖF kampányának ára november és február között a TI számításai szerint 570 millió forint volt. A TI munkatársa szerint a kormány is támogatja a Fidesz kampányát: november óta 540 millió forintba került a kormánypárt választási kampányát megalapozó "Magyarország jobban teljesít" és a rezsicsökkentést népszerűsítő kampány.

A Fidesz-KDNP február végéig – a TI számításai szerint – a CÖF és a kormány költései nélkül is 940 millió forintot költött a kampányra, vagyis egy hónappal a választások előtt szinte teljesen kimerítette az egymilliárd forintos törvényi limitet – magyarázta.

Ligeti Miklós szerint az új kampányfinanszírozási törvény alkalmatlan a kampánykorrupció felszámolására, a parlament olyan szabályozást fogadott el, "amelyeket meg sem kell szegniük a pártoknak, ha ellenőrizetlenül akarnak költeni a kampányokra".

Kifejtette: a januártól hatályos jogszabály nem tiltja a kampány kiszervezését, tehát nem foglalkozik a párt közeli civil szervezetek költéseivel és nem szab gátat a kormányzati "korteskedésnek". A kampányfinanszírozás azért is átláthatatlan, mert az óriásplakátok tarifái a törvény szerint titokban tarthatók – mondta.

Arról is beszélt: miközben az egyéni képviselőjelölteknek pontosan el kell számolniuk a felvett állami támogatással, és kudarc esetén azt vissza kell fizetniük, a pártoknak nincs ilyen kötelezettségük. Így fennáll a veszélye annak, hogy egyes pártok csak azért indulnak a választáson, hogy felvehessék a támogatást – tette hozzá.

Ligeti Miklós közölte: a TI, a K-Monitor és az atlatszo.hu közösen vizsgálja a 2014-es választás kampányfinanszírozását, nyomon követik a fizetett médiahirdetéseket, a nyilvános rendezvényeket, a közvetlen választói kapcsolattartáshoz felhasznált kommunikációs eszközöket – így a plakátokat, szórólapokat, a postai küldeményeket –, továbbá a pártok szervezési költségeit. A TI jogi igazgatója arra is kitért, hogy a megbízásukból készített közvélemény-kutatás alapján az embereknek mindössze 8 százaléka számít tiszta kampányra, vagyis arra, hogy a pártok csak törvényes eszközöket használnak a választók meggyőzésére.

Léderer Sándor, a K-Monitor igazgatója kijelentette: a korrupció elleni küzdelemben az elmúlt 25 évben nem történt áttörés. A korrupció felmérhetetlen gazdasági és társadalmi károkat okoz, ezért felszámolásának mindenkinek az érdekében kell állnia. A parlamentbe igyekvő pártok egyike sem engedheti meg magának, hogy ne foglalkozzon ezzel a problémával – vélekedett.

Bodoky Tamás, az atlatszo.hu főszerkesztője azt mondta, hogy szervezetük várja a választási kampány visszásságait feltáró közérdekű bejelentéseket. A tényfeltáró újságírással foglalkozó portál főszerkesztője közölte: a megalapozott bejelentéseket oknyomozó újságírók dolgozzák fel.

Az eseményen bemutatták a kepmutatas.hu weboldalt, ahol folyamatosan nyomon lehet követni, hogy a pártok mennyit fizetnek a kampányért.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nil
@yazo64: És ez így van- ahogy a magyar mondja- Jó bornak nem kell cégér
Nil
Hogy miért nem lehet ezt a sok felesleges plakátot élelemre váltani és odaadni a szegényeknek!!!
Hellcat
2 milliárd forint és még csak programjuk sincsen...2 milliárdból csak a mocskolódást láttam meg az elmúlt 4 év nagy "jobbanteljesítünk" hazugságait.
Desischado
Mert nekik mindent szabad, így gondolják legalábbis. A hatalomért semmi sem drága! Majd az emberek adók formájában kifizetik, oszt jónapot!
spu00
Ez akkor lenne igaz, ha tényekkel jönne elő ez a T.I, mert gondolom ez nem áll rendelkezésükre, csak saját számításaik szerint. Az Amerikából jövő pénzeket már megszámolták? s azt hová címezték? Esetleg a véletlenül lebukott S.G pénze csökkenti a párt ráfordításait a T.I szerint, mert szerintem Ők ezt tartanák korrektnek?
Pisti271
@spu00: Csak szét kell nézni.
Az én környezetemben kis plakátot egyet sem láttam, kb 10 közepes illetve
óriásplakátot ami kormány, vagy Fidesz kötődésű, nem dönthető el, mert
a szlogenektől kezdve minden azonos. Egy, azaz egy darab ellenzéki
összefogást reklámozó óriásplakát, és egyetlen egy sincs más párt plakátja.
Van még három óriásplakát, ami kereskedelmi terméket teklámoz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.