A Fidesz szóvivője szerint Magyarország jobban teljesít a nők, a gyermekek és az idősek védelmében, mint 2010 előtt, amikor a törvények erőtlenek, a hatóságok és a bíróságok pedig gyakran eszköztelenek voltak.

Zsigó Róbert keddi budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a bűnözőknek börtönben a helyük, különösen azoknak, akik nők, gyermekek vagy idősek sérelmére követnek el bűncselekményeket.

Ezért a most véget érő kormányzati ciklus egyik legfontosabb eredményének az új, tavalytól hatályos büntető törvénykönyvet (Btk.) nevezte, amely Európa egyik legszigorúbb Btk.-ja.

Az új kódex erős jogosítványokat adott az igazságszolgáltatás kezébe – hangsúlyozta a szóvivő, kijelentve, hogy a gyermekek elleni bűncselekmények elkövetőinek "végképp nincs pardon". Az új, szigorúbb büntetési tételek és tényállások közül megemlítette, hogy a 14 évnél fiatalabb gyermekek sérelmére elkövetett szexuális kényszerítés öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel szankcionálható.

Új büntetőjogi tényállás lett – folytatta –, ha valaki gyermekprostitúciót elősegít vagy kihasznál, ami akár nyolc év szabadságvesztéssel is sújtható. A gyermekpornográfiát ugyancsak szigorúan bünteti a törvény – mondta.

Zsigó Róbert fontos változásnak nevezte, hogy a gyermekek sérelmére súlyos szexuális bűncselekményeket elkövetők nem végezhetnek gyermekek nevelésével, gondozásával, felügyeletével vagy gyógykezelésével kapcsolatos tevékenységet, sőt a bíróság kitilthatja a zaklatókat bizonyos településekről, országrészekből.

Az új Btk. az idősek és a fogyatékossággal élők sérelmére elkövetett bűncselekményeket is súlyosabban szankcionálja – közölte a szóvivő. Elmondta, hogy idős emberek meggyilkolásáért, kirablásáért vagy kifosztásáért ma már sokkal szigorúbb büntetés jár.

A nőkről szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy a kapcsolati erőszak tényállás bevezetése jóval nagyobb védelmet jelent nekik a korábbiaknál. Megjegyezte, hogy az erőszak áldozatául esett nők védelmére állami támogatással működő intézményrendszert, krízisközpont-hálózatot és telefonos szolgálatot hoztak létre.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

JAJMÁR
A nőket különösen védik, csak ne legyen otthon vak komondor.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.