Az áprilisi választáson nem elegendő csak behúzni egy ikszet, a választóknak arról is számvetést kell készíteniük, hogy hajlandók-e megküzdeni a jólét és lehetőség világáért – mondta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) keddi, a budapesti SYMA-csarnokban tartott kampányrendezvényén.

A DK elnöke úgy fogalmazott: arra biztat mindenkit, hogy akarjon küzdeni, mert az ország boldogságát nem fogják ajándékként odaadni, "mintha egy karácsonyfa alá kapnánk valamilyenfajta becsomagolt ezüstdobozba".

A volt miniszterelnök kijelentette, hogy az ország "felnőttséget" kíván, a felnőttek pedig tudják, hogy a tartós siker receptje a közös, felelős munka. Arra kérte a jelenlévőket, hogy merjék az országot saját képükre formálni, "ne adják oda albérletbe se Orbánnak, se másnak, se nekünk".

Gyurcsány: nem elegendő csak behúzni egy ikszet

De ahhoz, hogy ezt megtegyék, első lépésként "küldjék a történelem poklára ezt a hatalmat, amely tönkretesz bennünket, tönkreteszi a nemzetét és oda vezet bennünket, ahonnan nincsen visszaút, nincsen felemelkedés, nincsen jólét, nincsen szabadság, nincsen boldogság. Nincs magyar jövő arra, amerre ezek visznek bennünket" – jelentette ki a mostani kormányoldalra utalva.

"Igen, igen" – idézte a szocialisták egykori kampányjelszavát a 2006-os választásokra visszautaló politikus, azzal folytatva: nem változott a régi jelszó, polgári szabad világot akarnak. Arra is kitért, hogy azóta sokan elbizonytalanodtak, és feltették maguknak a kérdést, hogy jó úton jártak-e. Nekik azt üzente: "átkozottul igazunk volt". Hozzátette: az embert időnként padlóra küldik, de ilyenkor az minősíti, hogy feláll-e.

A magyarok, ha lehetőségük volt rá, mindig Nyugatra mentek, Magyarországon nemcsak a meteorológiai, hanem a történelmi szél is nyugatról fúj. Egy rossz meteorológusa van az országnak, aki a szeleket nem Nyugatról várja, hanem Keletről. "Orbánnak hívják ezt a szélhámost" – folytatta.

Az áprilisi választás nemcsak arról fog szólni, hogyan hívják a következő miniszterelnököt – mondta, hozzátéve, hogy "Mesterházy Attilának fogják hívni". Szavai szerint most a szocialisták elnökének vezetésével egy a korábbiaknál nehezebb csatába indulnak, mert arra akarják rávenni az embereket, hogy ne akarjanak visszafordulni. Nincsen más lehetőség, mint beteljesíteni az István kora óta tartó történelmi küldetést, és lehorgonyozni a kompországot a Nyugat partjainál – jelentette ki. Gyurcsány Ferenc azt mondta: "vagy ez a sorsunk, vagy a pusztulás, Nyugat az élet, Kelet a zuhanás". A "kormányváltók" repülni akarnak Magyarországgal egy nyugodtabb, szebb, tisztességesebb világba – mondta.

A DK elnöke kijelentette: nincsen kétsége afelől, hogy a választáson szűk többséggel, de győzni fognak. A "kormányváltók" és a velük tartók nehéz útra vállalkoznak, és Mesterházy Attilának is nehéz dolga lesz, de meg fog tudni küzdeni a feladatával – hangsúlyozta. A jobboldaliaknak, konzervatívoknak üzenve azt mondta, nem az ő ellenükben akarnak győzni, és nem gondolják, hogy ez az ország nem az ő hazájuk.

Gyurcsány Ferencet beszéde végén hárman kérdezhették a közönség soraiból. A DK vezetője reagálásában úgy fogalmazott, a jobboldal a magyar falu lassú halálának legfőbb okozója azáltal, hogy felszámolta a nagyüzemeket és ellehetetlenítette a háztáji gazdaságokat, amelyek nélkül pedig nem lehet sikeres az agrárium. Kiemelte továbbá, a "kormányváltó erők" hatalomra kerülése után azok a fiatalok, akik külföldre vándoroltak, nem fognak azonnal tömegével hazatérni, mert hosszú évekbe is telhet, míg Mesterházy Attila vezetésével visszaszerzik azt a bizalmat, amelyet Orbán Viktor vesztett el. A volt kormányfő emellett szólt arról is, hogy az istenhitet a legszentebb magánügynek tartja, pártjának pedig csupán a klerikalizmussal van problémája.

A rendezvényen a színpadra lépett a baloldali összefogás színeiben a fővárosban induló három DK-s jelölt.

A budapesti 1-es választókerületben induló Kerék-Bárczy Szabolcs azt mondta, a választások tétje óriási. Az dől el, hogy Nyugat vagy Kelet, Merkel vagy Putyin, béke vagy más államok megszállása, nyugodt építkezés vagy félelem, jogállam vagy maffiahatalom. Szavai szerint ők a jogállamot képviselik, a Fidesz ezzel szemben a maffiaállamot. A Fidesz megfélemlít és fél, még vitázni sem hajlandó – jelentette ki.

Bauer Tamás kijelentette, azért kell "elkergetni" a kabinetet, mert kormányzásuk egy irdatlan nagy hazugsággal, a "nyugdíjhazugsággal" kezdődött, és egy irdatlan nagy hazugsággal, az "atomerőmű-hazugsággal" fejeződik be.

A kormányváltás után megszűnik a félelem, Magyarország visszalép Európába, csökkenni fog a szegénység, és érdemes lesz hazajönniük azoknak, akik az elmúlt években elmentek – érvelt a volt parlamenti képviselő.

Oláh Lajos, Terézváros és Erzsébetváros képviselőjelöltje azt mondta, Orbán Viktor egész életében emlékezni fog arra, hogy a 2006-os miniszterelnök-jelölti vitában "Gyurcsány Ferenc felmosta vele a padlót". A fideszesek minden eszközzel "galád módon" befolyásolják a küzdelmet, de mégis "bujkálnak" a vita elől – jelentette ki.

A DK jelöltjei a SYMA-csarnok leválasztott felét megtöltő, nagyrészt időskorú közönség előtt mutatkoztak be. A rendezvényt a Pa-Dö-Dö együttes fellépése nyitotta meg, egyik korábbi slágerüket adtak elő átírt formában, "Hi-hi Szása! Újra itt vagy már nekem!" refrénnel.

82 hozzászólásarrow_drop_down_circle

evacica
@bögöly: Én végig hallgattam Gyurcsány beszédét, és élveztem, mert igaza van és tele szenvedéllyel ezt egy olyan ember mondta el aki szívén hordja az ország sorsát és tényleg aggódik érte! Nem a zsebei megtömése az elsődleges ha nem az ország sorsa, lehet fújni Orbán jól megtervezett lejárató kampányának mocskosságát, amit 2006tól folytat Gyursány ellen, mert Gyurcsány államférfi ,, Orbán pedig egy zsarnok, aki görcsösen ragaszkodik a hatalomhoz, meg a pénzhez ami azzal jár!Mikor Gyurcsányt hallja az ember beszélni nem is csodálkozik, hogy Orbán nem áll ki vitára! Orbán pufogtatja a demagóg szövegét, amit maga se hisz el, mert én ezt érzem nála! Várja az emberektől az alázatot az imádatot, amit talpnyalói biztosítanak neki
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bögöly
@Mobil123: Erre,viszont szeretném ,ha valaki reflektálna.

forum.index.hu/Article/showArticle?go=46079020&t=9127078
De ne azt,hogy MN cikk,meg hű..,hanem volt-é valóságos gazdasági haszna ennek a túlzottan nagyvonalú,már-már "stadionoképítésnyi" herdának ?
silber13
MNO " hírre" reflektálni? Ne viccelj már! :-))))
bögöly
@silber13: Nem is téged kértelek,hanem olyas' valakit,aki tud is ..reflektálni.
Objektíven,a gazdasági hasznát megvilágítva ennek az adakozásnak.
Mobil123
@bögöly: Őszinte leszek! Életemben nem hallottam a Traselektro nevű cégről . Amit küldtél elolvastam és az jött le belőle hogy lószar hasznunk volt ebből nekünk magyar állampolgároknak! Ezért írtam Neked fent hogy minden hatalmon lévő kormány megcsinálta a maga hasznával az üzletét . Lehet szidni mindenkit. A "politikai elitnek" nevezett bagázs (és nálam ebbe bele tartozik mindenki aki ott ücsörög a parlamentben , vagy politikusnak nevezi magát) mind egy tőről fakadt, mindnek meg van maga előélete így vagy úgy ez elmúlt rendszerből. Egyszer írtam le itt a propin hogy én a magam részéről olyanoknak engedném az ország dolgait intézni akik erre alkalmasak , tehát szakemberek csoportjának, és csak akkor dönthetnénk ha mind egyetértenek benne! Lehet hogy hülyeség amit gondolok, de nem lehet egy háztartást 20 asszonynak vezetnie 40 féle kép. (ezért a véleményemért egy páran nekem estek , de lehet ezen agyalni és csak a véleményem) A rendszerváltás meg valóban kellett és abban egyetértek Veled hogy nálunk szarul indult és folyatódót. Igen is ki kell nyitni az aktákat , igen is mindent meg kell mutatni hogy ki kicsoda volt és ne tölthessen be politika és semmilyen közéleti funkciót. Mi állampolgárok csat azt kaptuk hogy nesztek itt az útlevél azt mehettek amerre akartok , a politikusok meg azóta is csak rajtunk élősködnek. Nem kellett volna mindent privatizálni. Sok mindent lehetne sorolni ami hiba volt , nem jól tették a mindenkori hatalmak. A múlton nem tudunk már javítani de a jelenünket és a jövőnket nem lehet hagyni elherdálni. Nem hinném hogy nekünk akkor amikor rengeteg szegény ember van (volt)ebben az országban támogatnunk kéne egy másik országot. De ez az egész csak az én rövidke véleményem. Azt lehet nekem ugrani .

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.