Az Átlátszó birtokába került újabb dokumentumok nemcsak azt bizonyítják, hogy a NAV egyes vezetői állítottak le vizsgálatokat, hanem egész konkrétan azt is, hogy a kiemelt ügyekért és adózókért felelős főigazgató ténylegesen megakadályozta egyes áfa-csalás gyanús ügyekben a felderítést.

A lap azt írja, a tavaly megszüntetett, eredetileg többek között épp a hálózatos áfa-csalások felderítésére létrehozott KÜIG revizorai 2010-ben például egy cukor-importőr kapcsolatain keresztül próbálták több millió kiló cukor útját felderíteni. Somos Katalin, a központosított ellenőrzésért felelős főigazgató azonban megtagadta a láncolat feltárásához szükséges ún. kapcsolódó vizsgálat lefolytatására az engedélyt.

A kft-t 2006-ban alapította két magánszemély 3 millió forint törzstőkével. A cég főtevékenysége gabona-, vetőmag-, dohány- és takarmány-nagykereskedelem. A kft gazdálkodásáról a nyilvános cégadatok alapján – a 2009-es évet leszámítva – nem tudni semmit, mivel egyetlen évben sem teljesítette gazdálkodási adatainak közzétételére vonatkozó kötelezettségét.

Az Átlátszó azt írja, hogy 2009 utolsó negyedévében – a KÜIG vizsgálatának adatai szerint – a társaság mintegy 2 000 tonna kristálycukrot (ez 80 kamionnyi mennyiség), illetve közel 50 ezer PC-játékszofvert szerzett be és értékesített. Mindezt egy fő alkalmazotti létszámmal, melynek bérköltsége 357 ezer forintra rúgott. A céget 2009 december 1-jén eladták, az új tulajdonos egyúttal az ügyvezetést is átvette. Nem egészen egy évvel később a társaság újra gazdát cserélt – ekkor már javában folyt az adóhatósági vizsgálat –, és a cég székhelye is átkerült az új tulaj állandó lakcímére, ahonnét két hónap múlva tovább vándorolt egy újabb magánszemélyhez, illetve annak lakására.

A klasszikusnak mondható áfacsalási láncolat felderítése miatt a revizorok a főigazgató Somos Katalinhoz fordultak, hogy a fuvrleveleket láthassák, illetve, hogy Somos ezt a kérést továbbítsa a NAV elnöke felé. 

A főigazgató azonban a javaslatot nem továbbítja a NAV elnökéhez – aki így erről vélhetőleg tudomást sem szerez –, hanem saját hatáskörében elutasítja; figyelmen kívül hagyva a jogszabályi előírást, amely az ezzel kapcsolatos döntést a NAV elnökének kizárólagos jogkörébe utalja.

Jelenleg a történetben szereplő cukros cégek egyike ellen sem folyik eljárás, többségüket békében felszámolták, illetve megszüntették, a tulajdonosok pedig háborítatlanul üzletelnek azóta is.

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

F_Viktor
Nagyon gondolkodok egy polgári engedetlenség megszervezésén, hogy X ideig senki ne fizessen adót a NAV felé.
Ki kell kényszeríteni a kormányból, hogy tegyenek rendet a NAV-nál, mert az a pofátlanság teteje, hogy ezeket a költségvetésbe be nem folyt ezermilliárdos adókat a KKV-kal, s a bérből és fizetésből élőkön hajtják be!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bögöly
@JAJMÁR: 19:29

Olcsó poén lenne nickneveddel kezdeni a hsz-t:)

"S a nép, az istenadta nép,
Ha oly boldog-e rajt’
Mint akarom, s mint a barom,
Melyet igába hajt?"

Itt már nem maradt oly erő,mely "unortodox"módon váltaná le surmókáimat.
JAJMÁR
@bögöly: 20:49 Kezdheted a nicknevemmel, illik az a mai helyzetre, és sajnos nem poénos :(
Ez a választás, ahogy az egész kormányzás, már unortodox lesz, akár akarjuk, akár nem. Aztután pedig remélem, csak egy éppen kiadott könyv, és egy bekezdés a történelemkönyvben.
Desischado
Bezzeg ha én csalnék mondjuk tízezer ft áfát, már rámhúznák a vizes lepedőt! Mit várunk a NAV-tól, ha a vezetők ilyenek, mint ez a rihe?!
kiskutyauto
@F_Viktor: Hiába gondolkodsz ezen. Mehetsz börtönbe legfeljebb, úgyis behajtják rajtad. csak akkor úszhatod meg, ha legalább egy milliárddal csalsz, akkor leosztasz 50-100 millát és elsikálják neked... Tehát még mindig él a régi szabály, bűnözni csak egy milliárd fölött érdemes és szabad abszurdisztánban...
SpamKontroll
@F_Viktor: Kiváló ötlet... Ugyan csak bátraknak való...
SpamKontroll
Horváth András megmondta, hogy a maffia (kormányzattól függetlenül) kézben tartja a politikát... Ki tudja, hogy milyen véget érne a NAV munkatársainak pályafutása, ha valóban fellépnének. Azelőtt voltak igazi leszámolások... Nem tartom kizártnak, hogy most is lennének ilyenek.. Én féltem Horváth András életét is...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.