Az amerikai képviselőház magyar ügyeket támogató csoportjának (caucus) társelnökei és a szövetségi alsóház más tagjai is gratuláltak hétfőn Orbán Viktor miniszterelnöknek és a Fidesznek a parlamenti választáson elért győzelemhez.

Andy Harris és Dave Joyce republikánus, valamint Marcy Kaptur demokrata képviselők, a magyar caucus társelnökei közös közleményükben megemlékeztek arról, hogy 1989-ben Magyarország élen járt a vasfüggöny lebontásában és abban, hogy szabad és igazságos választásokat sürgetett. A politikusok szerint a magyarok, ugyanúgy, mint az amerikai alapító atyák, "a nép kormányára, a nép által és a népért választott kormányra" vágytak a kommunista diktatúra évtizedei alatt.

Rámutattak, hogy 25 évvel később Magyarország az Európai Unió tagja, erős NATO-szövetséges, és lakosai megtapasztalták a demokratikus önkormányzás felvirágzását. Arra is kitértek, hogy 1990 óta a magyarok immár hetedik alkalommal szabad és tisztességes szavazáson választották meg képviselőiket.

A cacucus három társelnöke az ukrajnai és a krími eseményekre hivatkozva leszögezte, hogy a szabad és tisztességes választások a térségben nem tekinthetők maguktól értetődőknek.

Hangsúlyozták: együtt kívánnak dolgozni a kormánnyal a befogadás és a minden embernek járó emberi jogok közös eszméinek előmozdítása érdekében.

A társelnökök kifejezték reményüket, hogy az amerikai képviselőház és az Országgyűlés továbbra is együttműködik a közös érdeklődésre számot tartó ügyekben, és az új magyar parlament tagjait Washingtonban üdvözölhetik.

Mario Diaz-Balart republikánus és Albio Sires demokrata képviselő közös levélben fejezték ki "mély megelégedésüket", amiért rendkívüli újraválasztási győzelme alkalmából gratulálhatnak a magyar kormányfőnek. Szavaik szerint "a magyarok világosan beszéltek" azzal, hogy elismerték Orbán Viktor vezető szerepét abban, hogy az ország "a gazdaság virágzásának magasabb szintjeit" érte el, és megszilárdult a demokrácia Magyarországon.

A két kubai származású politikus felidézte, hogy 2007 augusztusában felkeresték Magyarországot, Orbán Viktor pedig személyes védnökséget vállalt Óscar Elías Biscet volt kubai politikai fogoly felett. Arra is utaltak, hogy a miniszterelnök támogatja a kubaiak szabadságért vívott harcát.

Diaz-Balart és Sires képviselő a személyes jókívánságaik mellet megfogadták, hogy mindent megtesznek, ami tőlük telik az Egyesült Államok és Magyarország barátságának további erősítése érdekében.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

mariaberta
Könnyű nekik, nem itt élnek.
Alkalomadtán majd én is gratulálni fogok az elkövetkező elnöknek. Amibe ez nekem kerül?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.