A napokban újra felreppent a híre annak, hogy a dohánytermékek után az alkoholkereskedelmet is uralma alá vonná az állam – írja a Pénzcentrum.

A lap annak járt utána, milyen változásokat hozhat, ha a jövőben kizárólag "Nemzeti" italboltban lehetne beszerezni az szeszesitalokat is. 

Konkrétumok híján egyelőre nem akar találgatásokba bocsátkozni Vámos György. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Pénzcentrum.hu megkeresésére ugyanakkor elmondta, tudomása szerint többféle koncesszió is szóba jöhet. Véleménye szerint azonban bármilyen megoldást is választ végül a kormányzat, nagyon fontos, hogy az ne okozzon veszteséget a szakmának, ne gátolja a versenyegyenlőséget és az ellátási láncot, illetve ne adjon nagyobb teret a feketézésnek.

Az északi országokban, mint például Svédországban, Norvégiában, Finnországban és Izlandon szabályozza állami koncesszió az alkoholtermékek kiskereskedelmét.

Azt természetesen előre nehéz megmondani, hogy lesz/lehet-e árfelhajtó hatása, ha a jövőben Magyarországon is kizárólag "Nemzeti" italboltban lehetne majd szeszhez jutni, a számok azonban magukért beszélnek. Az EUROSTAT statisztikái szerint az elmúlt években volt, hogy az alkoholos italokat és dohánytermékeket Magyarországon lehetett a legjobb áron megkapni. Miközben az északi országokban, például Dániában, Svédországban vagy Izlandon jóval drágább az élet, s így természetesen az alkohol is. Van, hogy egy pohár sörért 2-3 ezer forintot is elkérnek például egy stockholmi étteremben.

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

postamester
Csak Dániában, Svédorsztágban van hozzá kereset...
Itt a szerencsétlennek, aki cigizik, munkahelye sincs...
MOst már inni sem fog...(
Én nem dohányzom, nem iszom, felölem ugy emelik
ahogy akarják...pálfypisti akkor is megissza..
b@ (i)issza meg !!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nezelodo
"szandokan
@nezelodo: Együtt nem szoktam fogyasztani a kettőt, külön külön viszont minennaposak nálam. Nem iszom igazából alkoholt, de egy pohár 6 puttonyos minden este jöhet...:-))"

Egészségedre, de a hat puttonyos nem eszencia... csak a rend kedvéért.
szandokan
@Meine Ehre heisst Treue: www.furmintvinoteka.hu/html/t_kul/t_kul.htm
@nezelodo: Itt lehet válogatni rendesen. Az én kedvencem az 1964 - es évjáratú, az a legédesebb, már kicsit kocsonyás az alja.
nezelodo
szandokan

Rendes Tőled, hogy megtanítod nekem (is) amit esetleg kifelejtettek az anyagból a tanáraim. Apropó a 2000 évjárat körüli "különleges minőségű" tokaji itókákból van még, vagy már elfogytak a Lidl és Penny áruházakban ötszázért palackonként? Tudod akkor ahhoz értett éppen a dakota borász, kitömte pénzzel a kancellárékat, meg a sárazsadányi szőlőtermesztő "dinasztiát". Öt-hat évig még az ottani kollégák is szégyelltek megajándékozni egy-egy palackkal a "remekbe szabott nedűkből". Na ezért érdekesek a múzeumi borok, úgy 1936-40-ből mert az akkori vezér legalább nem dumált bele abba, amihez lövése sem volt.
kkalman
Van még mi nem nemzeti, van még hova fejlődni. :-(

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.