A napokban újra felreppent a híre annak, hogy a dohánytermékek után az alkoholkereskedelmet is uralma alá vonná az állam – írja a Pénzcentrum.

A lap annak járt utána, milyen változásokat hozhat, ha a jövőben kizárólag "Nemzeti" italboltban lehetne beszerezni az szeszesitalokat is. 

Konkrétumok híján egyelőre nem akar találgatásokba bocsátkozni Vámos György. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Pénzcentrum.hu megkeresésére ugyanakkor elmondta, tudomása szerint többféle koncesszió is szóba jöhet. Véleménye szerint azonban bármilyen megoldást is választ végül a kormányzat, nagyon fontos, hogy az ne okozzon veszteséget a szakmának, ne gátolja a versenyegyenlőséget és az ellátási láncot, illetve ne adjon nagyobb teret a feketézésnek.

Az északi országokban, mint például Svédországban, Norvégiában, Finnországban és Izlandon szabályozza állami koncesszió az alkoholtermékek kiskereskedelmét.

Azt természetesen előre nehéz megmondani, hogy lesz/lehet-e árfelhajtó hatása, ha a jövőben Magyarországon is kizárólag "Nemzeti" italboltban lehetne majd szeszhez jutni, a számok azonban magukért beszélnek. Az EUROSTAT statisztikái szerint az elmúlt években volt, hogy az alkoholos italokat és dohánytermékeket Magyarországon lehetett a legjobb áron megkapni. Miközben az északi országokban, például Dániában, Svédországban vagy Izlandon jóval drágább az élet, s így természetesen az alkohol is. Van, hogy egy pohár sörért 2-3 ezer forintot is elkérnek például egy stockholmi étteremben.

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

postamester
Csak Dániában, Svédorsztágban van hozzá kereset...
Itt a szerencsétlennek, aki cigizik, munkahelye sincs...
MOst már inni sem fog...(
Én nem dohányzom, nem iszom, felölem ugy emelik
ahogy akarják...pálfypisti akkor is megissza..
b@ (i)issza meg !!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Mobil123
Nemzeti pia bolt is lesz ? Pedig mintha azt mondták volna hogy nem lesz. És tess mondani ennek is olyan bánatpénzes háttere lesz mint trafikoknak? És olyan sötét ablakaik lesznek hogy ezek is kirabolhatók legyenek? Viszont akkor majd nem lehet az utcán kocsmák előtt pad hogy igyanak és cigizzenek. Mert gondolom ez is 18-as karikával lesz ellátva és még is hogy nézne ki hogy az utcán piál a föld.:-)
pityuka
Na alkeszország mi lesz veled? Semmi. Erre szavaztatok. Éljen a nemzeti piamutyi. Köszönjétek Emesének. :DDD
vörösfuvalat
Indul a következő lehalászás.Mindenki azt hiszi,hogy a dohány árusításának is az volt acélja,hogy a hű emberek kapják meg a lehetőséget a dohány üzletbe.Pedig ez csak egy hasznos mellékterméke az intézkedésnek. A fő cél a masszív igény kialakítása feketekereskedelemre.Aztán már csak valakinek akinek hasonló üzletben már van tapasztalata megszervezi a folyamatot és már ellenőrizhetetlenül dől is a lé.
Kockázat szinte semmi a strómanok tudják,hogy az az egy-két év benne van a fizetségben.A gazda azért majd meghálálja ha tartja száját.
Volt már ilyen az országban azt olaj ügyeknek hívták. Most van dohány és ezek szerint lesz alkohol ügy is. Ügyes valakik megint jól járnak nagyon ebben az országban. Biztos nem azok akik áthoznak havonta tíz csík cigit.
Fradigege
Ezért ne jótékonykodjatok. Lehúznak, lemutyiznak minden téren. Egy doboz cigi előállítási költsége kb. 240.- forint. Ezért ne jótékonykodjatok, mert az is lehúzás. Ha árvíz lesz állambácsi oldja meg a problémát. Én lámpavasra húznám fel családostúl, aki 25 évig az államkasszát lenyúlta. Meggazdagodott a zsírprivatizációkban. Képviselőként tengette a szaros életét. Nem érdekel.
alterego56
"Jót" fog tenni az idegenforgalomnak az biztos. Éttermek, bisztrók, kis és nagy kocsmák, uram bocsá' "romkocsmák" alkohol nélkül. Vagy bezárnak vagy "bögrecsárda" lesz belőlük. Már látom lelki szemeimmel mikor a vendég bebújik a pult alá egy-egy kortyintás erejéig. A többi meg szépen csendben bezár. Ez nem más mint részleges alkohol tilalom. Az USA-ban már próbálkoztak valami hasonlóval. Az eredmény ismert, az alvilág soha nem látott mértékben megtollasodott. Nos persze minden attól függ hogy mi a törvénytervezet célja, ha ez, akkor kitűnő ötlet.
kamazuka
@Horizont: Ami a sört illeti ebben az országban olyan hogy sör nem létezik.Olyan van hogy mindenféle grízzel ,meg adalékokkal,szénsavval agyon dúsított löttyként dobnak piacra,de hogy sört innánk?
análisdrabális
@Horizont: " Mondjuk nem magyart:) " akkor lehet hogy sör ;) A Dreher még sörnek számít.
nyanya001
Következik : nuku pi..a csak ima ! :))
joopapa
Ahol én lakom a 90-es évekig virágoztak a bögre csárdák árulták a házi bort, majd a szőlőket kivágták és fenyőt ültettek a helyébe! Most majd megint megéri bort és pálinkát árulni, egyre nő majd a szőlő területek száma! Majd csökken az eladott alkohol termék de nem lesz kevesebb alkoholista! De a trafik mutyit azzal magyarázták hogy a fiatalok védelme miatt, de ezt mivel magyarázzák! Mert a mai fiatalok nagy része a buliban nem iszik, hanem füvezik! Akkor lesz nemzeti kanabisz elosztóhely is, legalább a Stohl Buci is pályázhat mert ő legalább ért a minőséghez :-)))
Hellcat
Erre szavaztatok birkák...hogy tagadták 1 hete még ezt is...
Mobil123
@joopapa: Na most jól feldobtad a labdát:-))
Nil
amennyiben a bérek és a szociális ellátás, az oktatás és az egészségügy is olyan lesz akkor tőlem emelhetik
postamester
Csak Dániában, Svédorsztágban van hozzá kereset...
Itt a szerencsétlennek, aki cigizik, munkahelye sincs...
MOst már inni sem fog...(
Én nem dohányzom, nem iszom, felölem ugy emelik
ahogy akarják...pálfypisti akkor is megissza..
b@ (i)issza meg !!
postamester
Csak Dániában, Svédorsztágban van hozzá kereset...
Itt a szerencsétlennek, aki cigizik, munkahelye sincs...
MOst már inni sem fog...(
Én nem dohányzom, nem iszom, felölem ugy emelik
ahogy akarják...pálfypisti akkor is megissza..
b@ (i)ssza meg !!
kamazuka
@Horizont: Hááát igen a forrást már én is bebiztosítottam magamnak.Sört csak csatos üvegből és nem árt ha valamilyen szép matricával,nem utolsó sorban címerrel látják el.
A gyomorvédelmében esküszünk,esküszünk,hazai löttyöt nem veszünk!
JAJMÁR
Még szerencse, hogy lehet otthon pálinkát főzni ! A borcsinálás sem tilos, úgy tudom.
Jó nagy katyvasz alakul :)))
Dr. Felipe
Lézer jankó ezt is "ügyesen" elintézi.
rokker33
Külföldön drágák a sörök a kocsmába étterembe 4-5 € de
azt nem írják hogy sokkal magasabb a fizetés és ez nem sok érte
csak nekünk.Ha 1000 ft körül lesz a sör a magyar fizetésből senki
se fogja megvenni bár ez hülyeség a cigi ára se lett sokkal drágább.
nezelodo
"JAJMÁR
Még szerencse, hogy lehet otthon pálinkát főzni ! A borcsinálás sem tilos, úgy tudom.
Jó nagy katyvasz alakul :)))"

Bizony eljő a pálinkafőzés aranykora meg a borhamisítás is felível. Kicsit nehéz lesz ugyan a tartályokból kimosni a szőkített olajat, de a Sanya Bá' biztos tud tuti receptet rá!
Aztán jöhetnek a fináncok szalmakazlat szurkálni (ha lenne kazal), bort keresve, már nagy gyakorlatot szereztek a fiúk az 1998-2002 közti fináncháborúban amikor jövedéki termékké tették a bort, megkoronázva az ágazat tönkretevését.
Gondolom, hogy kinek nézik el a fenti sötét ügyeket, arra útmutatást ad majd a Kubatov lista.
análisdrabális
@rokker33: "bár ez hülyeség a cigi ára se lett sokkal drágább. " valóban nem. 2010 május egy doboz szofi 640, most 980, tényleg nem sokkal drágább.
nezelodo
análisdrabális

Pedig non-profit az a ZRT amelyik forgalmazza...
Pisti271
Az hogy egy étteremben mennyibe kerül, nem mérvadó.
Szerintem könnyedén lehetne nálunk is találni olyan helyet,
ahol már most is elkérnek érte ennyit.
coni
Az elmúlt 4 év intézkedései miatt pl.nemzeti dohányboltok, új pénztárak, kötelező parkolóhelyek, energia áremelés, új adók.. miatt több tízezres nagyságrendben szűntek meg kis üzletek. Ha az alkohol forgalmat is elveszik ezektől a kis üzletektől és néhány ember kezében koncentrálják, csak a multik és a CBA-k maradnak talpon.
szandokan
@pityuka: Alkeszország? Ezek szerint téged nagyon bánthat, ha drága lesz a pia. Mondjuk jól leminősítetted az országodat. A csillagos égig kellene emelni az árát, hátha kevesebb család jutna a tönk szélére a rohadt piások miatt.
szandokan
@postamester: Szanyi is megissza, azt elfelejtetted megemlíteni...:-)
szandokan
@Horizont: Én mindenkinek megemelném, aki iszik, és ezzel tönkreteszi a családját, légyszíves ne a Fidesz szavazókat okold az alkoholista emberek miatt.
yazo64
@szandokan: A tokaji aszúesszencia + banán erjedése a gyomorban bélpanaszokat okozhat, használata előtt kérje orvosa, gyógyszerésze véleményét:)))
mate03
@alterego56: Ezért lehet pálinkát főni! Több lesz a bögre csárda!
dzurinda
@szandokan: "A csillagos égig kellene emelni az árát, hátha kevesebb család jutna a tönk szélére a rohadt piások miatt."

Sajnos pont, hogy több család jutna a tönk szélére, ugyanis a függőség nem múlna el, csak a havi bevételből költenének többet italra.
szandokan
@dzurinda: Ez igaz, a szenvedélybetegek akár még lopnának is, ha nem futná nekik arra, amiről képtelenek leszokni. A feketekereskedelem is valószínűleg még nagyobb teret kapna. Ezek szerint nincs megoldás.
szandokan
@Horizont:
Mutyizós világ? Az meg milyen?? :-) Egyébként meg az Mszp megmondta: Aki nem megy el szavazni, az a Fideszre szavaz. Erre 4 millió ember azt gondolta, ők majd otthonról szavaznak...
szandokan
@yazo64: Együtt ugyan ki inna meg enne ilyeneket? Mindkettő édes, nem jó együtt fogyasztani.
nezelodo
"yazo64
@szandokan: A tokaji aszúesszencia + banán erjedése a gyomorban bélpanaszokat okozhat, használata előtt kérje orvosa, gyógyszerésze véleményét:)))"

Alighanem nem lesz tömegjelenség a tokaji eszencia fogyasztása, különösen nem az elmúlt évben 2,4 %-al (!!!) emelt árú banánnal (300-ról 500-ra) együtt!!
szandokan
@nezelodo: Együtt nem szoktam fogyasztani a kettőt, külön külön viszont minennaposak nálam. Nem iszom igazából alkoholt, de egy pohár 6 puttonyos minden este jöhet...:-))
Meine Ehre heisst Treue
@szandokan: Én nem iszom, de a 6 puttonyost olvasván elhomályosult a szemem...
nezelodo
"szandokan
@nezelodo: Együtt nem szoktam fogyasztani a kettőt, külön külön viszont minennaposak nálam. Nem iszom igazából alkoholt, de egy pohár 6 puttonyos minden este jöhet...:-))"

Egészségedre, de a hat puttonyos nem eszencia... csak a rend kedvéért.
szandokan
@Meine Ehre heisst Treue: www.furmintvinoteka.hu/html/t_kul/t_kul.htm
@nezelodo: Itt lehet válogatni rendesen. Az én kedvencem az 1964 - es évjáratú, az a legédesebb, már kicsit kocsonyás az alja.
nezelodo
szandokan

Rendes Tőled, hogy megtanítod nekem (is) amit esetleg kifelejtettek az anyagból a tanáraim. Apropó a 2000 évjárat körüli "különleges minőségű" tokaji itókákból van még, vagy már elfogytak a Lidl és Penny áruházakban ötszázért palackonként? Tudod akkor ahhoz értett éppen a dakota borász, kitömte pénzzel a kancellárékat, meg a sárazsadányi szőlőtermesztő "dinasztiát". Öt-hat évig még az ottani kollégák is szégyelltek megajándékozni egy-egy palackkal a "remekbe szabott nedűkből". Na ezért érdekesek a múzeumi borok, úgy 1936-40-ből mert az akkori vezér legalább nem dumált bele abba, amihez lövése sem volt.
kkalman
Van még mi nem nemzeti, van még hova fejlődni. :-(

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.