Halmazati büntetésként öt és fél év szabadságvesztésre ítélte a 92 éves Biszku Béla volt állampárti vezetőt az 1956-os forradalmat követő megtorlások miatt felbujtóként, több emberen elkövetett emberöléssel és bűnpártolással megvalósított háborús bűntett és más bűncselekmények miatt a Fővárosi Törvényszék első fokon, nem jogerősen kedden.

A vád szerint Biszku Béla az állampárt egyik vezetőjeként a forradalom leverése után részt vett a karhatalom megszervezésében és irányításában.

A karhatalom kegyetlen leszámolásokat hajtott végre, halálos áldozatokat követelő sortüzeket adott le. A fegyveres alakulatok a polgári lakosságra leadott sortüzekkel szándékos emberöléseket követtek el. 1956. december 6-án Budapesten, a Nyugati pályaudvarnál hárman vesztették életüket, két nappal később Salgótarjánban pedig a karhatalmisták és szovjet katonai erők fegyvereitől negyvenhatan, köztük nők, gyerekek; egyikük csupán 10 éves volt.

5 és fél évre ítélték Biszku Bélát

A vád Biszku Béla terhére rója azt is, hogy karhatalmisták 1957 márciusában három akadémiai kutatót súlyosan bántalmaztak Martonvásáron.

Az ügyészség a sortüzek kapcsán felbujtóként, több emberen aljas indokból elkövetett emberöléssel megvalósított háborús bűntettet rótt a vádlott terhére, a martonvásári események kapcsán felbujtóként, súlyos testi sértéssel megvalósított háborús bűntettet.

Ezen túlmenően a vádirat tartalmazta azt is, hogy Biszku Béla egy 2010-ben a Duna TV-nek adott nyilatkozata megvalósítja a kommunista rendszer nyilvános tagadása elnevezésű bűncselekményt, továbbá a Biszku lakásán házkutatás alkalmával talált 11 vadásztöltény miatt lőszerrel visszaélés is szerepel a vádpontok között.

Az elsőfokú ítélet szóbeli indoklása szerint a salgótarjáni sortűz kapcsán megállapítható Biszku Béla terhére a felbujtóként több emberen elkövetett emberöléssel megvalósított háborús bűntettet.

A Nyugati téri sortűz kapcsán a bíróság arra az álláspontra helyezkedett, hogy nem lehet kétséget kizáróan bizonyítani a vádlott bűnösségét, nem bizonyítható a szoros összefüggés Biszku Béla tevékenysége és a téren történt gyilkosságok között.

A martonvásári események kapcsán a bíróság szintén nem látta bizonyítottnak a felbujtói magatartást, tehát hogy Biszku bírta volna rá a karhatalmistákat a bántalmazásra, ám a háborús bűntettekkel kapcsolatos utólagos bűnpártolás az elsőfokú döntés szerint Biszku terhére róható.

Biszku ugyanis 1957 tavaszán belügyminiszterként nem kezdeményezett eljárást, felelősségre vonást a karhatalmisták ügyében, ugyanakkor a dokumentumokból megállapítható, hogy még a korabeli pártvezetés is kifogásolta a történteket, formális felelősségre vonás történt, többeket eltávolítottak a testülettől vagy áthelyeztek.

A bíróság megjegyezte, hogy az eljárás adatai szerint az állampárt és a karhatalom közti közvetlen kapcsolat bizonyítható, a vádiratban említett két sortűz pedig akkoriban nem volt elszigetelt jelentség, 1957 januárjáig több ilyen vérengzés történt.

Az elsőfokú bíróság szerint Biszku megvalósította a kommunista rendszer bűneinek nyilvános tagadása elnevezésű bűncselekményt, amikor 2010-es televíziós nyilatkozatában arról beszélt, hogy 1956-ot ellenforradalomnak tartja, azt követően pedig szerinte nem koncepciós perek zajlottak, hanem a független bíróság ítélkezett.

Ezzel kapcsolatban a bíró megjegyezte azt is, hogy az áldozatok tárgyaláson tanúként meghallgatott leszármazottait még mindig szemmel láthatóan súlyos megérintik a több mint fél évszázaddal ezelőtt történtek.

A lőszerrel visszaélés vádja kapcsán a bíróság nem fogadta el Biszkunak azt a védekezését, hogy a megtalált 11 töltény a fiáé.

Korábban perbeszédében az ügyészség életfogytiglant, a védő felmentést kért. A vádlott érdemi vallomást az eljárásban nem tett, de bűnösségét mindvégig tagadta.

A bíróság a büntetéskiszabás indoklása során kifejtette: a salgótarjáni sortűz miatt 10-től 20 évig, vagy életfogytig terjedő szabadságvesztés szabható ki, a martonvásári bántalmazások kapcsán elkövetett bűnpártolás miatt 1-től 5 évig terjedő, a lőszerrel visszaéléséért 2-től 8 évig terjedő, a kommunista rendszer bűneinek nyilvános tagadása elnevezésű bűncselekményért pedig 3 évig terjedő szabadságvesztés adható.

Az úgynevezett enyhítő szakasz alkalmazásával kiszabott 5 év 6 hónapot Biszkunak nem fegyházban, hanem – az enyhébb fokozatú – börtönben kell letöltenie.

A büntetéskiszabás kapcsán a bíró leszögezte: a nemzetközi jog megsértésével megvalósított durva bűntettek elkövetőinek felelősségre vonása nem maradhat el.

A bíró kérdésére, hogy megértette az ítéletet, Biszku hangos igennel válaszolt.

Az ügyész az elsőfokú ítélet ellen súlyosabb minősítésért, és súlyosabb, életfogytig tartó büntetésért fellebbezett, Biszku és védője viszont felmentésért, illetve enyhítésért.

Az ügyész indítványozta a 92 éves vádlott orvosi felügyelet melletti előzetes letartóztatásba helyezését is az első fokon kiszabott nem jogerős büntetés miatt. Erre az ügyvéd úgy reagált: az ezzel kapcsolatos jogi álláspontom az, hogy "ne vicceljünk".

A védő emlékeztetett arra, hogy a kényszerintézkedések kapcsán a Fővárosi Ítélőtábla korábban még a lakhelyelhagyási tilalmat is túlzottnak tartotta, tekintettel a vádlott életkorára és egészségi állapotára.

Az elsőfokú bíróság az ügyészi indítványt elutasította, nem látott indokoltnak semmifajta kényszerintézkedést, ez ellen azonban az ügyész fellebbezett.

Biszku szabadon távozhatott a bíróság épületéből, a büntetőper másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Kábé elkéstek vagy 25 évet!! Miért is??? Volt már kormányon Orbán miért nem léptek akkor? 92 éves! Kész röhej az egész! Ha nem jogos így 57 év után azért, ha meg jogos, mert bűnös akkor azért kész röhej!
troppauerhumer
1945-ben Kelet-Európában összeomlottak a félfeudális polgári rendszerek, a lakosság széles rétegei jutottak földhöz, iskolázáshoz, hatalomhoz. Ilyen értelemben tehát ez is forradalom volt. (A koalíciós idők is előrelépést jelentettek, de akkor a régi uralkodó osztály visszatérését csak a szovjet hadsereg jelenléte akadályozta meg. A fordulat évétől egy nyers pártdiktatúra kezdődött, amely durvaságával sok sérelmet okozott, de érdeme, hogy lerombolta a fejlődésképtelen régi társadalmi szerkezetet.)
Az ötvenhatos eseménysornak legfeljebb első, revizionistának bélyegzett szakasza tartozhat a forradalmi kategóriába, amikor is a kommunista pártkáderek valamiféle megújulásban, egy tisztább, demokratikusabb szocializmusban reménykedtek.
A széles néptömegeket kevésbé érdekelte a megújulás, elsősorban a szabadságvágyuk jutott kifejezésre, valamint sérelmeiket akarták megbosszulni.
1956-ban szó sem lehet forradalomról, hiszen október utolsó napjaira kiderült, hogy itt egy régi, a marxista megközelítésben túlhaladott rendszert, a burzsoá demokrácia rendszerét akarják visszaállítani. Az események viharossága tette ezt az alapvetően restaurációs folyamatot ellenforradalmivá.
1956 minősítésére, én magam is arra hajlok, hogy ellenforradalomnak nevezzem mert a célul kitűzött kommunizmus helyett egy visszafelé megtett ugrás volt, egy túlhaladottnak vélt állapotba. (1953-ban, a Nagy Imre-féle kiigazítások jelentettek előrelépést. Az 1968-as új gazdasági mechanizmus sem előrelépés volt, nem a szocializmus működőképességének fokozására irányult, hanem kiútkeresés volt a szocializmus gazdasági bajaiból - a szabadversenyes kapitalizmus irányában.
Biszku Béla azt állítja, hogy 1956 után törvényes ítéleteket hoztak ,az arra hivatott jogi szervek. És ez igaz. Minden népellenes és népköztársaság-ellenes cselekményre megvoltak a paragrafusok.
Mindent az annak megtörténtének idejében hatályos törvények szerint kell megítélni,ez a tisztességes jog.
bis1945
Hát?...nem is tudom vagy eljött az ideje a "csomagolásra" és irány egy olyan ország ahol a törvényesség megvan. Na de nálunk? 25 évre ilyen szégyenletes pert kezdeni? - mert akkor most szedjék elő Nagy Imrét, Rajk Lászlót és a többi mártír kommunista nagyvezért mert azok kezéhez is vér tapad a mostani felfogás szerint és kezdhetnék a besúgókkal mármint a átkosbaniakkal és a mostaniakkal mert ugyebár azok is közreműködtek és megegyeznek.
A jobbiktól ez a feljelentés nem volt tisztességes, de a bíróságtól ez az itélet sem!
tenger49
...56-hoz még annyit,akkor még életben volt a háború utáni békekötés,mely szerint 25 évig,Magyarország szovjet megszállási övezet lesz.Lehetett volna bárki,bármely nevű,aki "kiszolgálta" a szovjeteket,
abban az időben biztos,hogy nem engedtek volna el bennünket, ráadásul óriási hiba volt bejelenten i a Varsói Szerződésből való kilépésünket. Más a helyzet 1970 után.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.