Többen támogatják a Fideszt, mint az utána következő két pártot együttvéve – derül ki az Ipsos május első felében végzett közvélemény-kutatásának eredményéből, amely szerint a kormánypártot a népesség 37 százaléka támogatja, a Jobbik tábora 12, az MSZP-é pedig 11 százalékos a lakosság egészén belül.

A cég az MTI-hez pénteken eljuttatott elemzésében azt írta, a pártrangsor következő pozícióin a DK és az LMP található 3-3 százalékkal, őket az Együtt-PM követi 2 százalékkal. A parlamenti és az EP-választás a többség figyelmét a politika szereplőire irányítja, csupán 29 százaléknak nincsen pártpreferenciája.

A legaktívabb szavazói körben, a biztos pártválasztók között a Fidesznek 56 százaléka van. A Jobbik 17 százalékkal itt is megelőzi egy százalékkal az MSZP-t. A Demokratikus Koalíció ebben a körben 4 százalékot ér el, az LMP és az Együtt-PM pedig 3-3 százalékon áll az Ipsos mérése alapján.

Az Ipsos szerint a parlamenti választás utáni felmérés adatai alapján kijelenthető, hogy a Fidesz április 6-i támogatottsága életkor szerint eléggé egyenletes volt, iskolázottság szerint azonban már mutatkoztak eltérések. Az alapfokú végzettségűek körében az átlagosnál 6-7 százalékponttal több, a diplomások körében ennyivel kevesebb voksot kapott a kormánypárt.

A baloldali összefogás a 30 évalattiak körében nagyon rosszul szerepelt, tőlük mindössze 6-7 százalékot tudott megszerezni. Az életkor emelkedésével egyre többen szavaztak rájuk, e formáció a 65 év felettiek körében már lényegében a Fideszével azonos, 45 százalék körüli voksot kapott. Az alapfokú végzettségűek csoportjában az átlagosnál 4-5 százalékkal többet szerzett az összefogás, a szakmunkás képzettségűek és az érettségizettek körében 5-6 százalékkal kevesebbet, míg a diplomások hozták a 26 százalékos átlagot.

A Jobbik támogatottsága leginkább életkor szerint különbözik – állapította meg az Ipsos. Azt közölte, hogy a párt a harminc évnél fiatalabbak körében nagyjából 30 százalékot kapott, a harmincasok-negyvenesek között 20 százalékot. Ötven év felett a Jobbik az átlagosnál kevesebb, 10-12 százaléknyi voksot szerzett. A középrétegekben sikeres volt, 25 százalékot meghaladó szavazati aránnyal, míg az alsó és felső társadalmi státuszúak körében 12-13 százalékot kapott a parlamenti választáson. E párt szavazótábora az egyetlen, ahol a nemi hovatartozás szerint is érzékelhetők sajátosságok: a férfiak körében 25 százalékot ért el, a nők kisebb, 15 százalékos arányban szavaztak rájuk.

Az LMP április 6-i szavazótábora az iskolázottság emelkedésével egyre nagyobb volt: az alapfokú végzettségűek 2 százalékától a diplomások körében elért 8 százalékig növekedett.

Az Ipsos az európai parlamenti választásra vonatkozó előrejelzését a jövő hét második felében adja közre.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Felipe
Az unió ellenességre alapoznak és így nyilván előzik az MSZP t, csak hát orbanisztán 97% ban uniós pénzből épül.
Érdekes helyzet állna elő ha a zországot kibasznák az unióból a tisztelet a magyaroknak plakátokkal együtt.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
bögöly
"A baloldali összefogás a 30 évalattiak körében nagyon rosszul szerepelt, tőlük mindössze 6-7 százalékot tudott megszerezni. Az életkor emelkedésével egyre többen szavaztak rájuk, e formáció a 65 év felettiek körében már lényegében a Fideszével azonos, 45 százalék körüli voksot kapott."

Én most töltöttem be a 62.életévemet.
Ettől függetlenül,már évek óta kikívánkozik belőlem,hogy 70 éven felül NE SZAVAZHASSANAK!
Elegem van a sok lilásszürkére festett vénasszonyból,hogy az elkövetkező 4-8 évre ők határozzák meg a "főcsapás irányát".
Süssenek pogácsát az unokáiknak,azoknak,akiknek pont ők szúrják el a jövőjüket!
Nézzenek Lagzi Lajcsit,meg Barátok köztet,ne pofázzanak bele a politikába.
Fárasztó,hogy az a politikai irányzat nyer,amelyik meg bírja etetni ezen korosztállyal a rezsicsökkentés kamuját.

Ui:- természetesen,ezen korosztály értelmes tagjainak TANÁCSAIRA nagy szükség van,de DÖNTÉSHOZÓI státust nem adnék nekik.
JAJMÁR
@bögöly: 13:27 A hozzászólásod alapján elgondolkodtam, hogy ne 60 év legyen-e inkább ez a korhatár? :)
Nem értek veled egyet, bár innen nézve nekem a 60 is picit odább van. Nem értek veled egyet, mert ismerek olyan 70-80 éves embereket, akik jóval fölötte vannak tapasztalatban és tudásban, gondolkodásban sok 20 éves embernél. Aztán van fordítva is. Nem értek vele egyet bizonyos csoportok le-, vagy akár felminősítésével, en bloc.
Főleg nem úgy, hogy egyébként döntéshozó pozícióban nincs felső korhatár.
Márpedig aki választható, az választó is legyen.

Ha elkezdenénk csoportokat leválogatni, akkor oda jutnánk, hogy jogokat vennénk el, és amit farigcsálni kezdünk... Jöhet valaki, aki úgy gondolja, hogy az aluliskolázottak ne szavazzanak, a hajléktalanok ne szavazzanak, aztán ugye vannak az etnikaiak, a különböző másságok, és bizony sorra kerülnének a nők... szóval, ez még viccnek is rossz.
Aki ebben az országban él, és a törvények, jogszabályok vonatkoznak rá, azt megilleti a szavazati jog, attól a pillanattól kezdve, hogy önmagáért felelős.
Kivétel tehát a gyerek, és a gyámság alatt álló. Jó hosszú lett, de úgy gondolom, hogy ez a Te ötleted megint egy jól hangzó, de nagyon rossz út... hát ezért.
bretagne
@JAJMÁR: Mindenben egyetértek Veled. Nem kell úgy bánni az idős emberekkel, mintha hibbantak lennének. Az én nagyapámnak mindössze 3 elemije volt, de állandóan csüggtem a történetein, a bölcsességén, egyszerűen imádtam. Sajnos, 93 évesen ment el. Mindvégig tiszta volt az agya. Igenis szükség van rájuk.
JAJMÁR
@bretagne: 14:06 Igen. Az igaz, hogy az emberek befolyásolhatók, kortól függetlenül, ez látszik az ápr.6.-i szavazás eredményén. Nem a 70 felettiek döntése ez, hanem sajnos a hangos és aktív többségé. No meg választási törvényé. Ez van, ha tetszik, ha nem.
bögöly
@JAJMÁR: @bretagne: Nem akartam senkit bántani,megbántani a hsz-el.

Eléggé speciális helyzet alakult ki Magyarországon a rendszerváltás miatt.
Így ex catedra valóban húzós/nak tűnik/.
Ez az én véleményem.
Dr. Felipe
Az unió ellenességre alapoznak és így nyilván előzik az MSZP t, csak hát orbanisztán 97% ban uniós pénzből épül.
Érdekes helyzet állna elő ha a zországot kibasznák az unióból a tisztelet a magyaroknak plakátokkal együtt.
JAJMÁR
@bögöly: 14:19 Rendben. Tudom, hogy nem a "megbántás" vezérelt. (Engem se :) )
A történelmi régmúltban pont fordítva gondolkodtak, a döntéshozók sok esetben az öregek lehettek. "Vének tanácsa" stb. Az idős embereknek jóval nagyobb tekintélye volt, és több tiszteletet kaptak, mint manapság. Talán nem véletlenül.

Úgy neveltek, hogy az idős emberek bölcsességét tiszteljem. Amit a nagyszüleim megmondtak, az meg volt mondva. Ki tudja, lehetne igazad is, és mire én oda jutok, - ha jutok - négy évente egy szavazócédulát nem lenne jogom bedobni egy dobozba? :)
Egyszer láttam egy filmet, ahol a 30 fölöttieket már nem vették teljes értékűnek, gyerekként bántak velük, a szinte gyerekek. Bizarr volt, de efelé megyünk. Nem helyes.
JAJMÁR
@bögöly: Mi a szokatlan abban, hogy a politikai ellenfelet minden eszközzel ellehetetlenítik? Hiszen ez a módszerük.
bögöly
@JAJMÁR: Az nem szokatlan.
A "fijjugtól" főleg nem.

Viszont volt hozzá egy hsz-em,ami előre vetíti a nem túl távoli jövőt.
Amit meg is lehet ideologízálni,hiszen "fogy a magyar".

Ui:- aki hamarabb meglépi,annak olyan erős támogatottsága lesz,amit egyszerűen nem lehet évtizedekig még megkérdőjelezni sem!
bretagne
@JAJMÁR: Nem tudok vitatkozni! Igazad van.
bögöly
@lajospapa: Azt írtam,hogy az idősek ÉRTELMES rétegének tanácsaira van szükség.DD
Törölt felhasználó
Ennek az országnak a történelme a jövője és ez az ördögi kőr így is fog maradni...
Desischado
Aggasztó, ha ez igaz! De én már semmin sem csodálkozom!
pesti
@Dr. Felipe: A problém az,hogy mi vagyunk megszivatva.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.