A honvédelmi miniszter szerint az 1848-49-es szabadságharc és tetőpontja, Buda várának visszavétele azt üzeni, érdemes küzdeni, harcolni közös jogainkért, a szabadságért, érdemes küzdeni az önrendelkezésért.

"Mi, magyarok tudunk harcolni, ki tudunk állni magunkért" – hangsúlyozta Hende Csaba a honvédelem napi rendezvények megnyitóján, szerdán a Budai Várban.

A miniszter kitért arra is, hogy Budavár visszavétele egyfelől hatalmas szakmai teljesítmény, másfelől hatalmas áldozat volt: 370 honvéd az életét adta, 670 a testi épségét áldozta fel.

"Budavár miénk!" – idézett Hende Csaba a Kossuth Lajos által jegyzett 165 évvel ezelőtti hivatalos kormányközleményből. Hozzátette: Buda várából messzire látni, "látjuk, hogy mi történt azóta a honvédséggel és a honvédek által".

Hende Csaba kifejtette: a Magyar Honvédség jelentős változásokon ment keresztül az elmúlt néhány évben. Az ott szolgálók elkötelezett munkájának eredményeként alapvetően változtak meg a dolgok. A nemzet komoly erőfeszítések árán lépésről lépésre teremti meg a továbblépés, az újrafegyverzés, a honvédelmi életpálya létrehozásának feltételeit – fogalmazott a miniszter.

Kiemelte, hogy a Magyar Honvédség az elmúlt években is bizonyította, minden időben és minden helyzetben lehet rá számítani. A 2010-es vörösiszap-katasztrófára, a múlt év márciusi hóhelyzetre, illetve a dunai árvízre utalva Hende Csaba hangsúlyozta, hogy a jövőben is készen kell állni minden eshetőségre.

Hende Csaba a közeljövő feladatai közül a legfontosabbnak az V4-EU harccsoportban való méltó részvételt nevezte. Ezzel kapcsolatban felidézte, a kormány az elmúlt hetekben úgy határozott, jelentős anyagi áldozatot vállalva továbbfejleszti a Magyar Honvédség Gripen repülőit, hogy azok alkalmassá váljanak a földi célok elleni csapásmérésre is.

Százhatvanöt éve, a tavaszi hadjárat végén, 1849. május 21-én a magyar katonáknak három hétig tartó ostrom után sikerült visszaszerezniük a Budai várat. Ennek emléket állítva 1992 óta a honvédelem napja május 21.

A Dísz téren szerdán tartott megemlékezés után a Honvédemlékműnél koszorút helyezett el mások mellett Hende Csaba, Vargha Tamás parlamenti államtitkár, Orosz Zoltán vezérkari főnök-helyettes, Kun Szabó István, a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrségdandár parancsnoka, Czövek János, a Honvédszakszervezet elnöke, Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke, valamint Nagy Gábor Tamás (Fidesz-KDNP) I. kerületi polgármester.

Ezt követően koszorúzást tartottak a Fehérvári rondellánál, a Görgey-szobornál, az Esztergomi rondellánál ünnepélyes zászlófelvonással és ágyúlövéssel emlékeztek meg a diadalról. Délután a Fiumei úti temetőben, Görgey Artúr sírjánál Kun Szabó István dandártábornok mond beszédet.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bögöly
Alapvetően igaza van.
A magyarok ki tudnak állni MAGUKÉRT.

Két magyar,csak akkor fog össze,ha ki akar cseszni egy harmadikkal!DD
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Senara
"A magyar katona egy szál szuronnyal többet ér, mint egy amerikai katona ötezer rakétával". Lányi Zsolt
Senara
Mi magyarok tudunk harcolni (a lényeg a választásokra utalva ) kitudunk állni magunkért Budavár a miénk ... vezéred oda készül @Senara: ez lemaradt
bögöly
Alapvetően igaza van.
A magyarok ki tudnak állni MAGUKÉRT.

Két magyar,csak akkor fog össze,ha ki akar cseszni egy harmadikkal!DD
karma1
Na, a vitya melle meg egy orult sorakozott fel!!! Vazze, megint a harc, sehol a melo :(:(:(:(

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.