Az RTL Magyarország szerint a reklámadó bevezetése durva kísérlet arra, hogy a kormány ellehetetlenítse az ország legnagyobb médiumát, amely "az elmúlt 17 évben bizonyította a pártoktól, és így a kormánytól való függetlenségét".

A tévétársaság hétfőn azt követően juttatta el erről szóló közleményét az MTI-hez, hogy a fideszes L. Simon László beterjesztette az Országgyűlés elé törvényjavaslatát a reklámadó bevezetéséről, amelyet – elfogadása esetén – az árbevétel után, sávosan kell megfizetniük a médiacégeknek.

Az RTL Magyarország azt írta: megdöbbenéssel fogadták a törvényjavaslatot, az abban foglaltak szerint ugyanis az adó túlnyomó része – körülbelül 50 százaléka – az RTL Magyarországot terhelné. Az adó költségvetési hatása minimális – fűzték hozzá –, annak összege a közszolgálati média 78 milliárd forintos költségvetésének 11-12 százaléka, és nem sokkal több annál, mint amennyit a Magyar Nemzeti Bank idén reklámra költ – fogalmaztak közleményben.

Eddig is fizettek adót

Hangsúlyozták: az RTL tizenhét éve működik Magyarországon, ugyanúgy adót fizet, mint bármelyik másik gazdasági társaság az országban, tavaly is "jelentősen" hozzájárult a központi költségvetéshez. Ez az összeg nagyságrendileg ugyanannyi, mint a most tervezett médiaadó teljes összege, így – a társaság szerint – világos, hogy az adó kivetésének fő célja nem a költségvetési egyenleg javítása.

Közölték azt is: az RTL közvetve vagy közvetetten minimum 600 család megélhetését biztosítja, több mint 15 éve a legnézettebb televízió csatornát üzemelteti.

A legnagyobb még nem Fidesz-közeli

Kitértek arra is, hogy társaságuk profitábilisan működött az elmúlt években, ám a tervezett adó – amelynek módja és mértéke szerintük semmilyen demokratikusan működő országban nem ismert – a vállalatot több milliárdos veszteségbe taszítaná és ezzel veszélybe sodorná a magyar médiapiac legnagyobb független szereplőjének gazdaságos működését, annak egyes munkahelyeit és bizonyos műsorait.

"Hangsúlyozzuk, hogy az RTL Magyarország a továbbiakban is elkötelezett a piaci alapon történő működés és a független hírszolgáltatás biztosítása mellett, valamint amellett, hogy továbbra is a legnézettebb szórakoztató műsorokat készítse és mutassa be Magyarországon" – zárta közleményét az RTL.

A hétfőn beterjesztett javaslat különböző adósávokban határozza meg a reklámbevételek adóját, amelyeket fél milliárd forintos árbevételig 0 százalékos adó terhel, a 20 milliárd forintot meghaladókat azonban már 40 százalékos. A törvény, amely már 2014-re is megállapítana adófizetési kötelezettséget, a kihirdetése utáni 31. napon lépne hatályba.

53 hozzászólásarrow_drop_down_circle

leszúrt rittberger
@bögöly: Büdös bunkó, nézz utána inkább, mielőtt itt hőbörögsz. Képzeld el, ott is emberek dolgoznak, egy fokkal képzettebbek is mint te.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
pesti
Egyszer ennek is vége lesz,csak idö kérdése!A jegenye fák sem nölnek az égig!!!Lesz még ennek bötye.Berluszkónit is ell nyírták.
bakegya
@csikknorisz: azt láttam amit a zord-bán előtt egy alkalommal ráközelített a kamera az aznapi monológjára :szöveg áthúzkodva,felülírtan-maszatolva -és a hírközlők is csakk feltupírozva"híreink következnek.A hírek és ami azok hátterében lehet..."na ebben a beköszönőben már a manipulatív tényfeltárástól elkezdve a nyomásgyakorló,felelőséghárító szélhámosságig minden benne van-aztán ha nemtetszik a retorika és valaki mégis visszakérdez -"rossz a kérdés,menjen bíróságra aztán bizonyítsa be azt az áldozat minek okán nem ő nyírta ki az orbánrezsim jóizlését-de a MAGYAROK ÉRDEKÉT MINDENKÉPPEN,mert ez lett most a bevehetetken,mint a kínai nagyfal-de csak egyoldalúan,mert a másik oldalon már nincs is senki-csak a bukott bal oldal "gyíkilény"formátumban.Csakkk idéztem.DDD-hát elfog a debil röhely.
Strong
Na, ez pont olyan hír ami nem érdekelne, de gáz. Nem az bánt, hogy a rengeteg ratyi "nagy népszerűségnek örvendő" műsor megszűnne, mert akkor legalább olvas (ha még tud) a Magyar.
Hát ugye csorbul a sajtószabadság már megint. Ráadásul úgy, hogy már az is sorra került aki független volt. pl híradó: Oroszlán kölykök születtek a..., Bevette a kanyart az autós, mikor..., Rázuhant a fáról egy ÁG!...,
Tehát nagyon gagyi az RTL, de még nyereséges volt, úgyhogy annyi neki..
m.macskosz
@bakegya: június 3., 22:33
Minek kellene sorozás? Ma egy dolgozóra 9 eltartott jut, ebből 1 milliónyian
őrző-védő, közterületes, önkormányzati, mifene biztonsági őr, tek-es, készenléti, nav-os, ...
Soha ennyi ŐR nem volt az országban, mint most, de ilyen ócska közbiztonság se!
Akarkike
Úraaaam Isten!!! Kezdenek véglegesen kibontakozni azok amikre még az emberek nem is gondolnak .Kit érdekel az RTL mint csatorna! Nem erről van szó! Itt nagyon súlyos dolgok készülnek.
bakegya
@m.macskosz: az tény hogy már a falnak is füle van,én is sokallom,de az mégjobban zavar hogy mi élünk rácsok mögött és a tolvajok pedig szabadon járnak kelnek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.