Egyetlen vízbe ürített vitorlásvécé is elintézhette az idei balatoni szezont, már ha tovább erősödnek a tó vízminősége miatt aggódó hangok – erről beszéltek a dühös és aggódó helyiek a hvg.hu-nak.

A tisztifőorvostól a Balaton-kutatóig mindenki esküszik, hogy a tó vizével semmi baj, nem emiatt betegedtek meg az úszók, és pláne nem emiatt pusztultak a gardák.

Paller Judit tisztifőorvos direkt kiemelte, hogy a tavon korábban tapasztalt halpusztulás valószínűleg nem hozható összefüggésbe az esettel, ahogy más tóparti megbetegedések sem, a Balaton vize továbbra is kiváló, a calici és hasonló vírusok ugyanis csak nagyon lokalizáltan és rendkívül kis mértékben életképesek a nyílt vízben.

„A part mentén mindenütt van csatorna, ráadásul kis településekről beszélünk, ha valaki ilyet csinálna, úgyis észrevenné a környezete" – magyarázta a lapnak egy balatonlellei forrás.

"Van egy barátom, aki vitorláshajókat üzemeltet, amikor vizen van, és rájön a dolog, úgy oldja meg, hogy kitolja a víz fölé a fenekét. Lehet, hogy valaki ott is egyszerűen belecsinált a vízbe" – tette hozzá, majd azt is elmondta, bármikor lemegy a partra és iszik egy phárral a vízből.

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

postamester
És az a több tízezer külföldi túrista, aki mit sem sejtve " véletlenül "
lenyel pár kortyot lubickolás közben ??? Szezon van , ilyenkor tényleg
ártalmas lehet egy-egy ilyen hír... A lángossütök ne ijedjenek meg,
a parton lesz elég " átverhetö " vendég !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szjupermen
@micfild: Persze, hogy ismerem. De azért az érdekes, hogy én a győriek levét iszom, a budapesti lakosság meg az enyémet. ;-)
bakegya
@szjupermen: ha valaki tisztában van vele az biztos hogy" magam vagyok",ezek szerint,a javaslatomon és álláspontomon akkor sem változtathat,ugyanis a kémia a vegetatív folyamatainkat, is-is, szerencsére lefedi.("még egyetlen hulla sem harapott meg,mégis kesztyűt húzunk-minek előtte...")A többit már lehet tudni is...és csakkk remélni is...a prevenció egyik módja pl.ha gyerekeket nyaraltatnak,vagy bármi megelőzőleg az őket gondozók kísérők feladata és egyben felelőssége is-a szakellátást hatódságilag nem véletlenül törvényesítette jóideig az én prax.legalább is a fenntartó ...de mintha itt csak úgy elszórakoznának e felett is-emberekkel bánni nem játék...hogy valami közhelyet én is említsek.(a hajózás higénéjéről pl számtalan ötlettel rendelkezem...no de most éppen más dolgom is van)Szia.
micfild
@szjupermen: Akkor az enyémet is "iszod"
Nem voltál te véletlenül "mayeros"
bakegya
@bakegya:na megjött a cikk-lehet olvasni aztán most,tessék-csakkk tegnap estefelé már láthattam és tudtam-magasról kakálnak egyesek itt az élet vizébe is-de ez megy már évszázadok óta végül is-csakkk a mérték a lépték és még az idő is hozzájön.
Megjegyzem a dobgéppel villogó hajókázók legalább ilyen károsak az itt és mindenhol ránktelepítve még az éjszakai nyugalom idején is-ha nem jobban mint ez a fekália.
Liberót a hajókázókra!
senkifia68
Mindenkinek jogában áll annyira hülyének lenni amennyire akar, HA AZZAL MÁSOK EGÉSZSÉGÉT, TESTI ÉPSÉGÉT,VAGY JAVAIT NEM VESZÉLYEZTETI!!!

Csakhogy itt többről van szó!! Iszonyat nagy idiótának kelle lenni ahhoz, hogy egy ilyen hír halattán ember azzal reagáljon, hogy Ő bizony iszik és azzal be is van bizonyítva!!!
Mondom, félelmetesen hülye. Normális ember ugyanis gyermeke, családja és általában embertásai biztonsága értelmében meggyőződik előbb állítása igazáról,
Hogyan? Lemegy a tó partra merít a vízből, elviszi a legközelebbi közegészségügyi állomásra, bevizsgáltatja: Aztán nyilatkozik a médiának arról, hogy náluk bizony a víz oly tiszta, hogy akár emberi fogyasztásra is alkalmas!
Eszembe jut Csernobil története! A balesetet követő harmadik, negyedik napon, amikor már egész Európa üvöltott, hogy valami baj történt az oroszoknál, a svédek, a finnek és a németek megtiltották a szabadföldi növények árusítátását az MTV1-en bejátszottak egy 50-es évek beli fekete-fehér film részletet, ahol egy paraszt szántotta a fölldet, kisivel arrém meg tehenek legeltek. A kommentár peig arról szólt, hogy az egész, nyugati hisztéria keltés, mert lám a szovjet paraszt gondtalanul él és dolgozik csernobili följdén.

Nem kellene ugyanabba a hibába esni 30 évvel később.
csa-csa
@bakegya: helyes a dörgés! de előtte tuti nem eszeM semmit! na meg egy darabig eljátszoM a gondolattal bemenjek-e egyáltalán a tóba. (néha kell egy kis nyelvlecke)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok