Visszautasította az Alkotmánybíróság az Együtt és a PM alkotmányjogi panaszát, amelyet azért nyújtottak be, hogy lehessen népszavazást tartani a paksi erőmű állami hitelfelvétellel történő bővítéséről.

A testület kedden közzétett, hétfői végzése felidézte: mind a Nemzeti Választási Bizottság, mind a Kúria megtagadta a népszavazási kérdés hitelesítését az alaptörvénynek arra a rendelkezésére hivatkozva, hogy a kérdés nemzetközi szerződésből eredő kötelezettséggel összefüggő.

Az Ab-hez benyújtott panasz a kizárt tárgykör és a konkrét egyezmény egyes rendelkezéseinek viszonyát vitatta arra hivatkozva, hogy az egyezmény csak együttműködést rögzít a felek között, konkrét beruházásra vonatkozó kötelezettséget nem.

A testület szerint ugyanakkor a panasz nem tér ki arra, hogyan egyeztethető össze az együttműködés egyik lehetséges formáját tiltó népszavazási kérdés a népszavazáson való részvétel jogával. Az Ab szerint bár az alkotmányjogi panasz formálisan a népszavazásban való részvétel jogának sérelmét állítja, tartalmi szempontból nem vet fel a bírói döntést érdemben befolyásoló alaptörvény-ellenességet vagy alapvető alkotmányjogi jelentőségű kérdést.

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
A 300 Forintos vizitdíjról lehetett !
A sok ezer milliárdos paksi bővítésről nem lehet ! Ami sok évtizedre tovább adósítja
az országot !
Szép új világ !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
mariaberta
Mert az Alkotmánybíróság teljes egészében a Fidesz kezében van, és csak azt engedi, ami Orbánnak megfelel.
Ezek szerint a nép nem számít, csak az a néhány alkotmánybíró, akit Orbán kiválasztott , vajon ennek a nagy egyetértésnek mi lesz a vége???
kata53
@m.macskosz: Szerintem elírtad! Több mint 4 évben!
m.macskosz
@kata53: Jogos, én is észrevettem, de már addigra elküldtem, helyesbíteni meg már lusta voltam. :)
kukac50
Amire az adófizetők pénzéből költenek,joguk van tudni a számításokról hatástanulmányokról és minden vele összefüggésben lévő iratról,és annak tudatában akár Népszavazást is lehet tartani.
A kúria Orbán kezében dolgozik nem az igazságszolgáltatás a feladata,hanem a nagy nyelvcsapások.
kata53
@m.macskosz: Örülök, hogy segíthettem!
m.macskosz
@kata53: Küldd az ellenőrződet, kapod a piros pontot! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.