Visszautasította az Alkotmánybíróság az Együtt és a PM alkotmányjogi panaszát, amelyet azért nyújtottak be, hogy lehessen népszavazást tartani a paksi erőmű állami hitelfelvétellel történő bővítéséről.

A testület kedden közzétett, hétfői végzése felidézte: mind a Nemzeti Választási Bizottság, mind a Kúria megtagadta a népszavazási kérdés hitelesítését az alaptörvénynek arra a rendelkezésére hivatkozva, hogy a kérdés nemzetközi szerződésből eredő kötelezettséggel összefüggő.

Az Ab-hez benyújtott panasz a kizárt tárgykör és a konkrét egyezmény egyes rendelkezéseinek viszonyát vitatta arra hivatkozva, hogy az egyezmény csak együttműködést rögzít a felek között, konkrét beruházásra vonatkozó kötelezettséget nem.

A testület szerint ugyanakkor a panasz nem tér ki arra, hogyan egyeztethető össze az együttműködés egyik lehetséges formáját tiltó népszavazási kérdés a népszavazáson való részvétel jogával. Az Ab szerint bár az alkotmányjogi panasz formálisan a népszavazásban való részvétel jogának sérelmét állítja, tartalmi szempontból nem vet fel a bírói döntést érdemben befolyásoló alaptörvény-ellenességet vagy alapvető alkotmányjogi jelentőségű kérdést.

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
A 300 Forintos vizitdíjról lehetett !
A sok ezer milliárdos paksi bővítésről nem lehet ! Ami sok évtizedre tovább adósítja
az országot !
Szép új világ !
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nyanya001
A 300 Forintos vizitdíjról lehetett !
A sok ezer milliárdos paksi bővítésről nem lehet ! Ami sok évtizedre tovább adósítja
az országot !
Szép új világ !
tivoli
Mondtam én, hogy ez a nagyok biznisze, az embereknek semmi közük hozzá!
szaboria1
Ez egy percig sem volt biztosítva, hogy erről szavazhassunk.
Fradigege
A nemzeti konzultáciok korszaka a régmúltak ködjébe veszett. Ez már nekik nem politikai biznisz. Cigányék-módjára lett ez elintézve. Ne legyünk naívak.
Hellcat
@nyanya001: Pontosítsunk picit :) jelenlegi árfolyamon kb 7500 milliárdról van szó...ha romlik a forint akkor meg ugye meg több...4 év alatt több kárt okoztak mint a szocik 8 alatt, ez most már biztos. 300 forintról bezzeg volt népbutító szavazás, meg sok nemzeti konzultáció...mire az ember megkapta a levelet már meghozták a döntést...szánalmas ez az egész.
Nil
Most már jó lenne ha valaki megírná miről szavazhat a nép.
Mondjuk hány levegőt vehetünk percenként.
No arra is kiváncsi lennék hogyan fejezhetjük ki ha valami nem tetszik -mert a tüntetés nem jön be- nem érdekli a hatalmon lévőket
almosd
Ami mutyi arról nem lehet népszavazni ,főleg ha titkos a paktum .
lópicigáspár
@tivoli: Méghogy Te megmondtad, de a Mariska is! Ezek szerint véleményegyezésen leledzetek!? :-)
www.youtube.com/watch?v=CmFzPtSMv0c
tivoli
@lópicigáspár: Na lám, lám, egyet értünk Mariska nénivel. Legalábbis abban, hogy egy ilyen komoly beruházás nem a kis emberekre tartozik, holott nekem nincsenek is fizikus barátaim. :-))) A mögötte álló energia lobbira vessétek szemeitek.
whatthefuck
Jó sok pénzt el lehet Paksikolni, mi köze ehhez a népnek?
m.macskosz
@lópicigáspár: Biza, hogy wittnermarcsa, az atomtudós már csak tudja!
m.macskosz
@nyanya001: 1945-1989 között összesen nem volt ennyi sumákság, mint az utóbbi egy évben!
human
@tivoli: Szerintem sem a népre tartozik, de egy ilyen dilettáns kormányra sem. Amúgy nem az energialobbi a lényeg, hanem az építőipari. És azt kell figyelni, hogy a paksra szánt pénz hogy fog átalakulni magyar állampapír vásárlássá.
A kezüket kell figyelni, mert csalnak!
tivoli
@human: Nemzetközi biznisz ez, az ajvék abból adódik, hogy a franciák is akarták volna a beruházást. S mivel az oroszokkal ez már régen le van zsírozva, nagyon sokba került volna a kivitelező váltás. Valójában nem is arról van szó, hogy legyen-e vagy ne bővítés, hanem, hogy ki csinálja. Ezért nem bocsájtják szavazásra.
Szóval ha nem akarunk még nagyobb költséget, jobb ha belenyugszunk, hogy az oroszok fognak bővíteni.
mekkelek
@nyanya001: ja, kíváncsi lennék ha egyszer ismét lenne sajtószabadság és szembefordítanák ezeket a tetveket akár csak az öt évvel ezelõtti ömagukkal, illetve az általuk képviselt véleménnyel, mit mondanának... de olyan persze nem lesz. A közmédia rövid pórázon van, ahol meg nem alákérdezõsdi van azokkal szóba sem állnak.
m.macskosz
@human: Való igaz, hogy egy atomerőmű létrehozása, fejlesztése, stb.tárgyában nem kellene népszavazást tartani, mivel a szavazásra jogosultak igen csekély része rendelkezik azon tudással, hogy mi a helyes.
Annál sajnálatosabb, hogy "laciné" írhatta alá azt a szerződést, amelynek értelmében Putyinnak lefeküdtünk. Németh Lászlóné gyaníthatóan annyit ért az atomenergiához, mint Wittner Mária, igaz, hogy más ügyben is egyformák:
-egyiknek sincs érettségije
-mindketten pénzért feküdtek le.

Nagyobb baj az, hogy az igazi szakértők véleményét nem látjuk, halljuk!
Dacára Csernobilnak és Fukusimának, az atomerőmű számomra egyelőre érthető megoldásnak látszik, ám rögtön megtiltanám, ha reális esélye lenne egy környezetkímélő, olcsó megoldásnak! De ezt nem Orbán Viktornak vagy az Ab-nak kéne eldöntenie!!!
human
@m.macskosz: Erősen bűzlik a dolog. Szerintem a történet nem arról szól, hogy feltétlen szükségünk van paks2-re. Arra a 3000 milliárdra van szüksége a kormánynak, hogy befoltozza a költségvetésen ütött lyukakat.
m.macskosz
@human: Bizony, nekem is az a sanda gyanúm, hogy Bokros Lajos beletrafált!
tivoli
@m.macskosz: Bokros Lajos az Eu érdekeit képviseli, tehát nem mondhat mást. Ezt már Bilderbergék is tudatosították benne.
bundi
@human: es ha befoltoztak? ...utana mi van? A gazdasag egybol fentarthato lesz? Sitty sutty vusszafizetik azt a 10-20 ezer milliardot amit az emult evekben felvettek?
bundi
@almosd: egyik elso torvenyuk volt hogy errol nem lehet nepszavazni...a koltsgvetest erinto dolgokrol... Igy is megkaptak a ketharmadot...ennyi...
m.macskosz
@tivoli: Én mosom kezeimet!
Az eu-ba és a nato-ba való belépés ellen szavaztam annak idején,
de mivel a többség másként döntött, elfogadom, hogy MINT AKI HALKAN BELELÉPETT,
mindkét színtársulat szabályainak alá kell vetnem magam.
Azoknak meg főleg pofa súlyba, akik alig várták, hogy beléphessenek!
Kamcsatka
@tivoli: Igaz, de attól még az istenadta nép is megismerhetné a szerződés részleteit is, ha már úgyis hazavágnak bennünket vele. Szeretném látni, hogy nincs igazam.Lehet ,hogy a zemberek egyszerűek, de a többség valószínűleg nem maffiózó gazember, mint a csúti ajatollah és bandája.
tivoli
@Kamcsatka: Szerintem az Istenadta nép nyugodtabban hajtaná álomra a fejét, ha bizonyos dolgokról nem tudna, főleg olyasmikről, amire semmiféle ráhatása sincsen.
Mint ahogy mondani szoktam.
És azt is figyelembe kéne venni, hogy ez nem Orbán biznisze. Régen volt mikor eldöntötték a beruházást és soká lesz, mire kész lesz. Nem is értem, hogy miért kell ezen rágódni.
m.macskosz
@Kamcsatka: Így igaz, ráadásul az emberek ritkán választják a rosszat, ha a jót is választhatják.
Ehhez azonban valóban hiteles, megbízható,
SZAKEMBEREK és nem politikusok véleményére kíváncsiak!
m.macskosz
@tivoli: "És azt is figyelembe kéne venni, hogy ez nem Orbán biznisze. Régen volt mikor eldöntötték a beruházást és soká lesz, mire kész lesz."

Állítólag a rendszerváltás előtt dívott, hogy az emberek feje fölött döntöttek el dolgokat.
Állítólag azóta demokrácia van,
almosd
@tivoli: nem éppen úgy van ,legalább is nem így volt régen ha csak ezt is meg nem változtatták ,az az a törvényt.
tivoli
@m.macskosz: Nyugodj bele, hogy most is az emberek feje fölött döntenek el fontos dolgokat az arra érdemesek. A demokrácia nem erről szól.
human
@m.macskosz: És mikor a többiek majd beüzemelik a fúziós erőműveket energiafelesleg keletkezik a piacon, ami feleslegessé teszi paks2 többletenergiáját. Paks2 pedig sokkal többért fogja termelni az energiát, mint amennyiért külföldről vehetnénk. Fúziós erőműre pedig nem lesz pénzünk. Majd temetjük tovább a betonkoporsókba az 1000 év alatt lebomló sugárzó anyagot.
tivoli
@human: Ne keltsd a pánikot előre. 20-30 év, mire ez a probléma felmerül. Hol leszünk mi már akkor!
almosd
@tivoli: az hogy nem tartozik az emberekre,részben igaz ,de a népet tájékoztatni kell informálni és véleményt kérni tőlük.
tivoli
@almosd: ma, 19:39
Nem működik. Amíg két embernek háromféle véleménye van, addig nincs mit kikérni. El kell dönteni valakiknek valamit egy bizonyos szempont alapján, a nép egy részének úgyis fog tetszeni, egy részének meg nem. Nem lehet mindenki kedvére dönteni.
Desischado
Ez már sajnos, el van döntve, azok fogják be, akik erre a mocskos bandára szavaztak! És akik otthon maradtak, azok szintén! hazugovics viktátorovics jól megszedi magát bandástul, mi meg nyugodtan bele is dögölhetünk!
pbalage
a múltkor a közös képviselő könyvelőprogramjában talált a szomszéd egy számlát, kifogásolta, marha ideges volt.
Egy hét múlva ment megnézni, mi a helyzet, a számla ELTŰNT!
A könyvelő programból is!
NEM STORNÓ, HANEM ADATBÁZIS SZINTEN TÖRÖLVE!

A helyzet ugyanez nagyban is.
A házmester vagy mi a sz@r is a neve... miniszterelnök na... eszembe jutott...
átb@sz mindenkit a palánkon.
human
@tivoli: Én még tervezek családot.
mariaberta
Mert az Alkotmánybíróság teljes egészében a Fidesz kezében van, és csak azt engedi, ami Orbánnak megfelel.
Ezek szerint a nép nem számít, csak az a néhány alkotmánybíró, akit Orbán kiválasztott , vajon ennek a nagy egyetértésnek mi lesz a vége???
kata53
@m.macskosz: Szerintem elírtad! Több mint 4 évben!
m.macskosz
@kata53: Jogos, én is észrevettem, de már addigra elküldtem, helyesbíteni meg már lusta voltam. :)
kukac50
Amire az adófizetők pénzéből költenek,joguk van tudni a számításokról hatástanulmányokról és minden vele összefüggésben lévő iratról,és annak tudatában akár Népszavazást is lehet tartani.
A kúria Orbán kezében dolgozik nem az igazságszolgáltatás a feladata,hanem a nagy nyelvcsapások.
kata53
@m.macskosz: Örülök, hogy segíthettem!
m.macskosz
@kata53: Küldd az ellenőrződet, kapod a piros pontot! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.