Az Alkotmánybíróság kimondta, ami teljesen természetes egy demokráciában: az állami cégek is kötelesek elszámolni a közpénzzel.

Fontos döntést hozott az Alkotmánybíróság – írja az Átlátszó.hu: ez az információszabadság érvényesülése szempontjából rendkívüli jelentőségű, ugyanis 2012 óta minden egyes adatigénylést, melynek címzettje közvetett állami tulajdonban álló cég (pl. Paksi Atomerőmű Zrt.), a Kúria az elhíresült Vértesi Erőmű ügye mögé bújhatott és nem adta ki az igényelt, közérdekű adatot – ennek vetett most véget az Alkotmánybíróság.

Bodoky Tamás, az Átlátszó.hu főszerkesztője akkori ügye során, a Vértesi  Erőmű Zrt. milliárdos veszteségeit megalapozó szerződéseket és ezekhez kapcsolódó belső vizsgálati anyagokat kérte ki. Az adatigénylés teljesítését arra hivatkozva tagadták meg, hogy a Vértesi Erőmű nem lát el közfeladatot. Annak ellenére állították ezt, hogy a Vértesi Erőmű a Magyar Villamos Művek Zrt. tulajdonában áll, melyről már rengetegszer kimondta a bíróság, hogy egyértelműen közfeladatot ellátó szervnek minősül.

Tehát a döntés azt mondja ki, hogy a tartós állami tulajdonban, befolyása alatt lévő leányvállalatot is közfeladatot ellátónak kell minősíteni, így a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvénynek meg kell felelniük.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.