Szombattól a főutakon is lehet kerékpározni alkoholfogyasztás után, amennyiben a biciklista biztonságos vezetésére képes állapotban van – derül ki a KRESZ-t módosító rendeletből, amely a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg. A kerékpárosokat ezután nem lehet megbírságolni alkoholfogyasztás miatt, főúton és mellékúton sem.

A közúti közlekedésről szóló rendelet eddig úgy szólt, hogy járművet csak az vezethet, aki a vezetési képességére hátrányosan ható szer befolyása alatt nem áll, és a szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol. Viszont ha az illető kerékpáros, és a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, csak a főúton nem ülhetett nyeregbe.

A módosítás szerint viszont ha a kerékpáros a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, akkor lehet a szervezetében szeszesital fogyasztásából származó alkohol.

Módosult a közúti közlekedéshez kapcsolódó egyes rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságokról szóló rendelet is.

Ez eddig a nem gépi meghajtású járművek vezetőinél 0,50 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációnál szabta meg a bírságolási határt (amennyiben a kerékpáros tette nem minősült bűncselekménynek). Akinek a szervezetében ennél több volt az alkohol, az főútvonalon közlekedve 30 ezer, míg mellékúton 10 ezer forintot fizetett. A mostani módosítás a nem gépi meghajtású járművek sorából törli a kerékpárt.

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sziszifusz
Csak azt nem értem mi indokolja ezt a döntést. Nem veszélyes a "kacsázó" kerékpáros a forgalomban ? Túl kevés a baleset ? Vagy nem fogy eléggé a házi pálinka ? Vagy csak arról van szó, hogy hulljon a férgese ?
A kis mértékű italfogyasztást valóban nem kéne tiltani, de például a vétségi véralkohol szintet elérő, vagy azt meghaladó ittas kerékpározás esetén, nem kéne megengedni a közlekedésben való részvételt.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
szandokan
Fasza. Megint lehet majd kerülgetni a sok alkoholistát.
kukac50
Nem folyt be annyi pénz az államkasszába mint amennyit vártak.
Vissza veszik a régi törvényeket.
szandokan
@kukac50: Akkor nem pont szigorítani kellett volna a büntetésüket, mintsem elengedni?
pbalage
holnap megyek, veszek is egy biciklit, meg 5 liter koccintóst.
szandokan
@pbalage: Csak ne tekerj felénk mellény nélkül, sötétben...:-))
pbalage
@szandokan: ne szarakodjál, mindenhová biciklivel fogok menni!
szandokan
@pbalage: Az a szerencséd, hogy a lézer még sötétben is észrevesz 150 méteres távolságból, így van időm gyorsítani...
pbalage
@szandokan: még egy kérdésem van ezzel kapcsolatban:
Ha tandem kerékpárt veszek, és mindig velem fog tekerni egy jó kis csöcsös délázsiai mell-lény, akkor is kötelező az a buzernyák fényvisszaverő kabát?
kkalman
Mire ez a diszkrimináció a kerékpárosokkal szemben? Ők nem járművezetők? Megint lehet kerülgetni az alkeszeket a főúton is.
szandokan
@pbalage: Igen...A szabály az szabály. Viszont nagyon fogok figyelni:-)
pbalage
@szandokan: ezekre a dolgokra vannak még trükkjeim. Ha sárga mell-lényben kell közlekedni, akkor szexualizálom majd menet közben... Ha pedig sárga mell-lény-nyel, akkor szerintem te magad is el tudod képzelni a technikámat. :)
Sziszifusz
Csak azt nem értem mi indokolja ezt a döntést. Nem veszélyes a "kacsázó" kerékpáros a forgalomban ? Túl kevés a baleset ? Vagy nem fogy eléggé a házi pálinka ? Vagy csak arról van szó, hogy hulljon a férgese ?
A kis mértékű italfogyasztást valóban nem kéne tiltani, de például a vétségi véralkohol szintet elérő, vagy azt meghaladó ittas kerékpározás esetén, nem kéne megengedni a közlekedésben való részvételt.
Dr plágium
A bringások piálás nélkül is életveszélyben vannak :) Mert azt hiszik nekik mindent lehet.
coyote3
Nem az a baj, hogy két fröccsel a pociban lehet brinyózni, hanem az, hogy a bicajosok vagy nem ismerik a KRESZ-t, vagy nagy ívben tesznek rá...
1magyar
Szerintem jó ez így! Én emlékszem gyerekkoromban mikor locsolkodtak húsvétkor, mindig mondták a férfiak, elfogadom, biciklivel vagyok.
Ha nem tökrészeg valaki, inkább biciklivel menjen mint autóval!
Senara
Piásan is lehet bringázni a főutakon ??? ... nem értem az egészet eddig szigor , most meg ez ... de fokoznám nyugdíjasnak , munkanélkülieknek kötelezővé kell tenni :-((
Sziszifusz
A sok népnyomorító intézkedés után eljött az ideje a hangulat javításnak. A kormány, ilyen jótétemény után, a piásoktól kap egy-két dicsérő szót.
csikknorisz
Eddig is lehetett, csak nem volt szabad. :)
szandokan
@coyote3: @1magyar: Tudjátok, ezzel csak az baj, hogy aki szereti a piát, az nem fog megállni ezek után egy üveg sörnél. Márpedig a részeg biciklis életveszélyes.
Január
@szandokan: Lehet, hogy úgy gondolják a részegekre vigyáz a részegek angyala.,
S, ha egy gépjármű elé majd egy ittas biciklis fog kanyarodni, mehet a börtönbe a vétlen fél, vagy majd megmagyarázzák, hogy neki kellett volna vigyáznia.
Nem értem miért kellett a szabályozáson változtatni? Hadd hulljon a férgese?
szandokan
@Január: Látod, ezt én sem értem. Be van bizonyítva, hogy egy üveg sör már tompítja a reflexeket. Persze lehet, hogy arra gondoltak, az alkoholista ember akkor nem reszket, ha már eleget ivott...:-)
tivoli
Most módosítanak, mikor már lement a bicikli ára? Mármint a torkomon. Miből fogok másikat venni?
varrólány
@tivoli: 19:26 Visszaváltod az üvegeket!.-)
szandokan
@tivoli: Majd jársz gyalog a kerékpárúton...:-)
tivoli
@varrólány: Nekem nincs olyanom, mind a kocsmában maradt. :-)
varrólány
@tivoli: Ez baj, nem gondoltál a jövődre!:-))
tivoli
@szandokan: Akkor mi haszna a nagy engedékenységnek? Vagy valami nemzeti bicikligyártót helyzetbe kell hozni?
Január
@tivoli: Az is lehet, hogy sokan vagyunk, egy kis népesség szabályozás.
Pálinkafőző Rézüst
Közeledik a polgiválasztás...Kell egy kis szarosmadzag az agymenteseknek. Ennyi. Nem bonyolult.
tivoli
@Január: ma, 20:38
Ja. Részeg biciklist az autó üti el, az autóst meg a guta.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.