Miközben a rendes időben ledolgozott órák száma viszonylag alacsony Magyarországon, egyre többen kénytelenek a szombatot és a vasárnapot is munkával tölteni – írja az fn24.hu.

A statisztika szerint a teljes munkaidőben dolgozó nők szokásos rendszeres átlagos heti óraszáma 40,2, a férfiaké pedig 41,1 volt tavaly Magyarországon.

A ténylegesen ledolgozott órák száma lehet több, de kevesebb is, mint a rendszeresen teljesítendő óráké, pl. szabadság, betegség vagy túlóra miatt. Ezt is figyelembe véve főmunkaidőben a férfiak az unióban átlagosan 41,6 órát dolgoztak teljes munkaidősként, ami mindössze 0,3 órával kevesebb a szokásos (rendszeres) heti munkaidő-átlagnál – ez derül ki többek között a KSH nemrégiben publikált munkaidő-felméréséből.

Az elmúlt években minden hétvégi foglalkoztatási mutató emelkedett. Ezen belül leginkább az alkalmi szombati foglalkoztatás ugrott meg: már a dolgozók 29,4 százaléka kénytelen alkalmanként beáldozni a hét hatodik napját a munka oltárán. 10,3 százalék pedig rendszeresen kénytelen szombaton is melózni – olvasható a lap cikkében.

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csikknorisz
"megszokott pihenőnapjainkat"
A szombat-vasárnap rengeteg embernél nem a megszokott pihenőnap. Még a közszférában sem mindenhol, elvégre a kórházak sem zárnak be pénteken, a rendőrök, tűzoltók sem akasztják szögre az egyenruhát, stb. A versenyszférában meg pláne keveseknek megszokott pihenőnap az ún. hétvége. Vendéglátás, kereskedelem, építőipar, mezőgazdasági, ipari termelés, ezek többsége nem engedheti meg magának, hogy leálljon, mert hétvége van. Mint a hivataloknál, hogy a csütörtök már kispéntek, a péntek meg kisszombat, délben zárnak, hétfőn nyitnak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tivoli
@micfild: Ha valóban és tartósan beteg, a törvény védi. Bizonyos idő után a táppénzét sem a munkáltató fizeti, a létszámból is ki van véve. Tehát nem indokolt kirúgni.
micfild
@tivoli: Hát.. ma már nem igazán kell indok.. :-(
tivoli
@micfild: De. Kell. Ha más nem, azt mondja, átszervezés. S ha van kedved és jogtalannak tartod, mehetsz utána.
Desischado
Itt ez a nóta, főleg a fizikai és kiskeresetűek körében. Dolgozzon minél többet, a lehető legkevesebbért!
Tekla
@1magyar: Gondolom munkaügyi bíróságot meg sem próbáltad .
Azt hiszem nem kéne egymás alá licitálnunk, hogy ki az engedelmesebb szolga, akkor nem tehetnék ezt velünk!
1magyar
@Tekla: Ilyen tetvesnél miért akarnék tovább dolgozni? De próbaidőn belül voltunk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.