A új, fideszes önkormányzati választási rendszer szerint egyes szavazóknak ötször annyit ér a szavazatuk, mint másokénak. Az AB többsége szerint a törvény nem sérti a választójog egyenlőségét vagy a diszkrimináció tilalmát.

A választójogi egyenlőtlenség megmaradt, sőt lehetőség van a növelésére. Az Alkotmánybíróság hétfői különös döntése következtében lehet, hogy még nagyobb lesz a szavazat és szavazat közötti különbség. A TASZ szerint a szavazatok súlyának ilyen mértékű, indokolatlan eltérése súlyosan sérti a választójog egyenlőségét és a diszkrimináció tilalmát. Erre levélben hívta fel a szervezet az AB figyelmét, méghozzá az AB saját, korábbi határozataira támaszkodva. 

Egyetlen választópolgár szavazata sem érhet többet vagy kevesebbet más választópolgárok szavazatánál. Mindannyiunk joga, hogy képviselőink megválasztásában egyenlő eséllyel vegyünk részt. Enélkül jóvátehetetlenül sérül a demokrácia, amelynek védelmét az AB saját korábbi határozatainak ellentmondva most sem látta el” – mondta Mráz Attila, a TASZ részvételi jogi programvezetője.

A TASZ szerint, a hétfői döntést követően, Budapest Fővárosi Közgyűlése ezután nem tekinthető az alkotmányos demokratikus döntéshozatali intézményének.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.