Égési sérülésekkel került ötven ember kórházba, az alkalmi munkások zellert gyomláltak egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei kertészetben – írta szerda este a Délmagyarország című napilap online oldala.

A munkásokat a portál híre szerint a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján ápolják.

Az alkalmi munkásokat a Csongrád megyei Baksról vitték egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei kertészetbe, ahol szombaton és vasárnap dolgoztak, és hétfőre valamennyiükön fájdalmas, feszülő hólyagok keletkeztek. A pórul járt emberek azt mondták, senki nem figyelmeztette őket, hogy a zeller levele a tűző napon ilyen bőrsérüléseket okoz. Egy bőrgyógyász a portálnak azt mondta: a növény a napfény hatására az égéshez hasonló bőrgyulladást okoz.

A Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika megerősítette, hogy sok beteget kezelnek fitofotodermatitisszel, amely akkor alakul ki, ha bizonyos növények – ilyenek a zeller, a petrezselyem, a citrusfélék, a sárgarépa, a füge, valamint egyes ernyősvirágzatú fűfélék – napozás után a bőrrel érintkeznek.

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
tivoli

Az, hogy csak a zöldségesnél közelíthetők meg az ilyen növények, igen figyelemreméltó megállapítás! Vajon akkor ki termeli meg szegény nagybani piaci "őstermelőnek", a portékát?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bakegya
@bencemacska: igazad van,a vegyszerezés is tényező lehet,sőt biztos.A lisztharmatra keményen érzékeny a zeller.BIZONYÁRA NYOMTAK IS RÁ RENDESEN,MINT AHOGY A SZŐLŐRE IS KELLETT.
Mobil123
@m.macskosz: @almosd: Anyukámnál van füge és bő termő. Amikor ált. iskolás voltam ('70-es évek) az iskola folyosóján egy hatalmas citromfa volt és rengeteg citrom volt rajta. A diri vigyázott is rá :-))))) a közelébe nem mehettünk:-DDD
almosd
@bakegya: akkor neked szerencséd van nem azt az aszalt valamit eszed amit a boltokban kapható hanem a frisset ,én is szívesen ültetnék de nem hiszem hogy megmaradna ,tárolni a fát meg nincs hol .
almosd
@Mobil123: savanyú a citrom ? (szőlő ) :-)))))
bakegya
@almosd: húzok le neked,ha kell,szívesen.Póstára is adhatom ősszel ha szeretnél próbálkozni vele.Ha egy déli fal elé ülteted bárhol az országban megmarad és terem is-télen nem szükséges betárolni a fügefát.Az Alföldön persze nem tudodom-nálunk télen nyáron szabadföldben egy bástyafal előtt 2-3m magasra nőve terem.Már budapesti barátaimnak is adtam és működik a dolog ha ház Déli-oldalába simukhat a bokor.
almosd
@bakegya: én benne vagyok ,miért ne ,kipróbálhatom ,csak szólj és megadom a desztinációt .

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.