Égési sérülésekkel került ötven ember kórházba, az alkalmi munkások zellert gyomláltak egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei kertészetben – írta szerda este a Délmagyarország című napilap online oldala.

A munkásokat a portál híre szerint a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján ápolják.

Az alkalmi munkásokat a Csongrád megyei Baksról vitték egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei kertészetbe, ahol szombaton és vasárnap dolgoztak, és hétfőre valamennyiükön fájdalmas, feszülő hólyagok keletkeztek. A pórul járt emberek azt mondták, senki nem figyelmeztette őket, hogy a zeller levele a tűző napon ilyen bőrsérüléseket okoz. Egy bőrgyógyász a portálnak azt mondta: a növény a napfény hatására az égéshez hasonló bőrgyulladást okoz.

A Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika megerősítette, hogy sok beteget kezelnek fitofotodermatitisszel, amely akkor alakul ki, ha bizonyos növények – ilyenek a zeller, a petrezselyem, a citrusfélék, a sárgarépa, a füge, valamint egyes ernyősvirágzatú fűfélék – napozás után a bőrrel érintkeznek.

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
tivoli

Az, hogy csak a zöldségesnél közelíthetők meg az ilyen növények, igen figyelemreméltó megállapítás! Vajon akkor ki termeli meg szegény nagybani piaci "őstermelőnek", a portékát?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
GeoCravker
"valamint egyes ernyősvirágzatú fűfélék "

Ehhez gratulálok. Egyet, ha lehetne felsorolni :-)
ila51
@GeoCravker: lehet hogy arra gondolt , hogy nem faféle ...
m.macskosz
Ez számomra is vadonatúj információ!
nezelodo
Ja, ahogy a tűző nap az ilyen munkában járatlan amatőröket nem csak a zellerben , de még a strandon is hólyagosra égeti. Mit gondolnak, az a "buta paraszt" aratómunkás, miért nem vette le a vizesre izzadt ingét a munka közben? Nagy az Isten állatkertje, csak alacsonyra építették a kerítést!
m.macskosz
@nezelodo: Nekem sem jutott volna eszembe könyékig érő kesztyűt húzni gyomláláshoz...
szöszmösz
Sose hallottam nagyapámtól, hogy fitofotodermatiszben szenvedett volna a faluból bárki is,pedig kiváló diagnoszta volt.
tivoli
@szöszmösz: Azt nem mondta a nagyapád, hogy ilyen növények kizárólag a zöldségesnél közelíthetőek meg?
nezelodo
tivoli

Az, hogy csak a zöldségesnél közelíthetők meg az ilyen növények, igen figyelemreméltó megállapítás! Vajon akkor ki termeli meg szegény nagybani piaci "őstermelőnek", a portékát?
GeoCravker
@m.macskosz: pedig már az ókori egyiptomiak is használták a növénycsaládot bőrbetegségek gyógyítására.
m.macskosz
@GeoCravker: Én meg azóta is nézelődöm, találok-e utalást arra, hogy napsütésben szabad-e
puszta kézzel gyomtalanítani a zellert. Eddig nem jártam sikerrel.
GeoCravker
@m.macskosz: Pedig, ahogy az ide linkeltben van: propeller.hu/itthon/2961047-aggressziv-zeller-akcioban
Anno a szakegyetemen fecsegtek ezekről a cuccokról.
Írói munkásságom része, hogy nem is annyira a gyomlálással volt baj. Akkor alig érintkezik a növény nedvével az ember.
Ám könnyen lehet, hogy inkább ritkításról, egyelésről lehetett szó, amikor de facto egyik zellert tépik a másik mellől.
tivoli
@nezelodo: ma, 08:32
Hozzáértő zöldségkertészek, nem a napra kihajtott alkalmi munkások.
szöszmösz
@tivoli: Ezek az alkalmi munkások, nem a nagyvárosban élő, a zöldséget csak a pultban látó emberek voltak. A szomorú inkább az, hogy generációk nőnek fel vidéken is úgy, hogy nem jártak a konyhakertben csak este felé.
Mobil123
Na akkor : Bizony van ilyen sajna. Nekem a pasztinák okozta az ilyen égési sérülést. A lábam és a karom volt hólyagos. Először bizony nem tudtuk mitől lett, de a volt üzemorvosom szegény addig kérdezősködött mi a fenét csináltam , merre voltam, mit csináltam mire rájött, hogy bizony a pasztinák levele okozta (de ez csak akkor amikor már igen fejlett a növény) . Nagyon csúnya és fájdalmas .
A tv-ben látott asszonyok nem mai csirkék voltak, és lehet hogy eddig a konyhakertet tv-ben láttak.
bencemacska
@nezelodo: Nézd meg a képeket! Ha a nap okozza, akkor olyan helyen nincs hólyag, ahol hajolás közben árnyék van. Pl elől a sípcsonton.
bencemacska
@m.macskosz: Eszedbe juthat, de nem a zeller (vagy petrezselyem?) miatt, hanem a gyomok miatt. Lehet közöttük szúrós, vagy mérgező is! Én itt keresném a tettest.

DE: legelőször elkérném a permetezési naplót. Ilyen időben ott lisztharmat ellen permetezni kellett! Permetezés után viszont be kell tartani a munka egészségügyi várakozási időt.
Én meggyanúsítanám a vegyszert is. Annak viszont ellentmond, hogy nem mindenki érzékeny rá.
varirmag
Furcsa dolog az hogy aki évtizedek óta dolgozik a földeken, zellert és petrezselymet termel, az soha nem kerül kórházba.
bencemacska
@Mobil123: Ezekhez egyéni érzékenység kell. Egyszerre ötvenen?

Én a poliszulfid tartalmú permetező szerekre vagyok érzékeny, ugyanilyen hólyagokkal, a mellettem levők semmit nem tapasztalnak belőle.
Mobil123
@bencemacska: Én csak leírtam a magam sztoryát.(egyébként a testvérem is a permetszert nem bírja , de nálam nem volt permetezés) Biztos hogy 50 ember?? És biztos nem volt permetezés? És biztos láttak nappal a munkások mostanában kertet? Sok itt a kérdés és félre ne essék nem akarok én itt egy munkást sem bántani. Ha nem volt permetezés akkor mi van?
almosd
Nem is tudtam hogy nálunk termesztenek citrusféléket meg fügét .van ilyen :-))
m.macskosz
@almosd: Mindkettő megterem nálunk, ismerősöm hetente dicsekszik a citromfája fotóival.
A füge meg elég régóta terem nálunk, főleg Pécs környékét szereti.
almosd
@m.macskosz: mindég tanul valamit az ember :-)) . azt tudom hogy melegházban megterem a citrom mert ismerősömnek van ,de égési sérülése még nem volt tőle.
bencemacska
@Mobil123: ma, 09:58
Igazad van, sok a kérdés. Még mindig nem derült ki az sem, hogy zeller, vagy petrezselyem.
Azért kell a permetezési naplóval kezdeni, mert a nagy üzemek, sokkal keményebb szereket használnak, mint ami szabad forgalomban kapható.
A létszámot csak a sajtóból ismerjük: közel ötvenen kerültek orvoshoz, ötven munkás dolgozott. Ha a kettőt összevetjük, az derül ki, hogy nem egyedi érzékenység.
Kíváncsi vagyok a nyomozás eredményére!
Mobil123
@bencemacska: Igen arra én is kíváncsi vagyok de nem hiszem hogy megtudjuk az igazat. De ha permeteztek az is fura hogy ennyi ember érzékeny egyformán a permetszerre. A fene tudja mi folyik ott és tényleg mi is történt. A képeken zeller van de mondtak petrezselymet is. ( a pasztináknak egyébként nagyon erős levele van ami ahogy végig súrolja az ember bőrét az látszik is .)
bakegya
@almosd: igen ,tele vele a kertem.Évente kétszer is szüretelhetők.A fitofotodermatitis nem minden bőrtípust ver ki-de ez is régóta ismert.Ha körömvirágkenőccsel barátkoztatja valaki az érintkező felületet,nem sok esély van az érzékenységre,megerősíti a hajszálereket és a gyulladásgátló hatása is kedvező lehet.
bencemacska
@Mobil123: Ha igazak a számok, nem egyszerűen érzékenység, hanem mérgezés. Nem humbug a munkaegészségi várakozási idő betartása!
A permetezési naplót rögtön le kellett volna foglalni!!!
Mobil123
@bencemacska: Nyugi az itt olyan nincs, mert még azt is letagadják hogy víz érte a növényt.
almosd
@bakegya: már csak azt áruld el mit szüretelsz kétszer ,citromot vagy fügét :-)
bakegya
@almosd: fügét,már évtizede.Van oltott nem önporzós is,de a legbőtermőbb a helyileg őshonos,amit még a bencések ültettek a bástyák elé.Ez tőről lehúzva is szaporítható,pontosan úgy mint a direkttermő szőlőfajták-nem vagyok kertész ,de mindíg érdekelt a természet közepén élés -és önfenntartó életvitel lehetősége és ennek ahozadékát élvezem is.
A citrom az már macerásabb de az is működik,ha van valakinek egy elég nagyocska télikertje,lehetőleg időjárásfüggően eltolható üvegajtókkal.Nálam 4,60 szélességben Déli homlogzattal működik a rendszer.
bakegya
@bencemacska: igazad van,a vegyszerezés is tényező lehet,sőt biztos.A lisztharmatra keményen érzékeny a zeller.BIZONYÁRA NYOMTAK IS RÁ RENDESEN,MINT AHOGY A SZŐLŐRE IS KELLETT.
Mobil123
@m.macskosz: @almosd: Anyukámnál van füge és bő termő. Amikor ált. iskolás voltam ('70-es évek) az iskola folyosóján egy hatalmas citromfa volt és rengeteg citrom volt rajta. A diri vigyázott is rá :-))))) a közelébe nem mehettünk:-DDD
almosd
@bakegya: akkor neked szerencséd van nem azt az aszalt valamit eszed amit a boltokban kapható hanem a frisset ,én is szívesen ültetnék de nem hiszem hogy megmaradna ,tárolni a fát meg nincs hol .
almosd
@Mobil123: savanyú a citrom ? (szőlő ) :-)))))
bakegya
@almosd: húzok le neked,ha kell,szívesen.Póstára is adhatom ősszel ha szeretnél próbálkozni vele.Ha egy déli fal elé ülteted bárhol az országban megmarad és terem is-télen nem szükséges betárolni a fügefát.Az Alföldön persze nem tudodom-nálunk télen nyáron szabadföldben egy bástyafal előtt 2-3m magasra nőve terem.Már budapesti barátaimnak is adtam és működik a dolog ha ház Déli-oldalába simukhat a bokor.
almosd
@bakegya: én benne vagyok ,miért ne ,kipróbálhatom ,csak szólj és megadom a desztinációt .

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.