Többet költöttek a magyarok belföldi utazásaik során 2013-ban, mint egy évvel korábban, annak ellenére, hogy jelentősen csökkent az utazások száma és az eltöltött idő is – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből. A STOP szerint ezt azt jelenti: ezen a területen is "nyílik az olló", egyre kevesebben engedhetik meg maguknak már a belföldi utazást is, miközben a vékony, de egyre gazdagodó réteg bőkezűbben költ az utazások során.

Az egy utazóra jutó napi kiadás tavaly a 2012. évihez képest 16 százalékkal, 4315 forintra nőtt; a többnapos belföldi turisztikai utakra 2013-ban a magyar lakosság 258 milliárd forintot fordított, ez folyó áron hasonló, mint az egy évvel korábbi érték – írja a KSH.

Tavaly tovább csökkent a többnapos belföldi utazások száma és időtartama – a 14 millió utazás során mintegy 60 millió napot töltöttek el a turisták, ami 16, illetve 14 százalékos visszaesés  az egy évvel korábbihoz képest. A csökkenés főleg a rövidebb hétvégi jellegű utaknál jelentkezett.

Az utazók a teljes fogyasztás legnagyobb részét, mintegy 38 százalékát szálláshely-szolgáltatásokra, 23 százalékát vendéglátásra és élelmiszerek vásárlására, 21 százalékát pedig közlekedésre,  üzemanyag-vásárlásra fordították.

A teljes magyar lakosság mintegy harmada utazott belföldön 2013-ban; minden negyedik ember rövidebb időre, 1-3 napra jutott el kikapcsolódni, csaknem ötödük pedig ennél hosszabb időtartamra. A fővárosban élőknek majdnem a fele, 43 százaléka utazott legalább egy alkalommal belföldre a tavalyi év során, az Alföldön lakók részvétele ennél jelentősen alacsonyabb, 27-28 százalékos volt.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
Hányan is keresnek a létminimum alatt? Ők mégis miből mennének nyaralni?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szaboria1
@Hellcat: Ezt a statisztikát ne keresd mert borulna az a bizonyos.
dömdödöm
Teljesen 1értelmű hogy itt már majd semmire sincsen pénz .Az emberek teljesen ki vannak véreztetve .Aki költ ha van miből az is meggondolatlanságból és egyszer élünk életérzésből költ nemtörődve a holnappal . A királynak ki kéne jönni álruhában és körülnézni kicsit :-(
1magyar
Hacsak a nyaralásra nem lenne!!! Ennivalóra, rezsire sincs.
Desischado
Nyaralni?! Az meg minek, mikor ott a járdasziget! A kispénzűnek, meg a szegényeknek az is jó!
Vadlaci
A sok hülye magyar nem érdemli meg a rezsicsökkentést, mert csak elherdálja, nemhogy nyaralásra költené. Ja, hogy közben az árak az égig nőnek? Azért van, mert Magyarország jobban teljesít! Tessék csak a fogyasztásról szóló győzelmi jelentéseket hallgatni a hírekben. / Én azért szeretnék látni egy volumenindexet/

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.