Bár a kormány állítása szerint hatékonyabban támogatja a jövőben a magyar gazdák környezetvédelmi intézkedéseit, ennek ellenére az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) támogatásokról az a hír jelent meg, miszerint az ehhez kapcsolódó programot a kormány nem folytatja. A kár több tízmilliárd lehet.

Az AKG támogatás arra ösztönzi a gazdákat, hogy a mezőgazdasági területeken jelentős többlet kötelezettségeket és ráfordításokat vállalva, környezetkímélő mezőgazdasági termelési módszereket használjanak – ennek vet véget a kormány, a támogatások beszüntetésével – magyarázza a következményeket Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkára. A szakember szerint a 2015-2020 időszakra vonatkozó agrártámogatási összeg maximalizálása után ez a döntés újabb csapás nem csak a mezőgazdasági termelőkre, hanem a környezet- és tájgazdálkodásra is. Ha a program a kormány döntése következtében megszakad, kárba vész a több, mint tíz éve tartó program, az évi 45-50 milliárd forint támogatás – írja a Világgazdaság.

Megszűnő környezetvédelmi támogatás? Milliárdokat dob ki a kormány

Az AKG-ban jelenleg mintegy 15 ezer gazdálkodó és több mint 1,1 millió hektár terület szerepel. A programban érintettek több mint kétharmada egyéni gazdálkodó. A program beszüntetésének a következménye súlyos: ha folytatni akarják a környezetkímélő gazdálkodást olyan mértékű többletráfordítással kell számolniuk, amely tönkreteheti a vállalkozásukat, ha viszont nem folytatják, akkor az elmúlt tíz év befektetett pénze, munkája és eredménye megy kárba, számtalan munkahely megszűnésével együtt.

A Világgazdaság riportjában megszólaltatta Raskó György agrárközgazdászt, aki elmondta, hogy "a kormány hibája, hogy átláthatatlanná vált a endszer, mivel olyan átalakítást akart, amit az unió nem támogat." A Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdálkodásáért felelős államtitkár, Czerván György azt nyilatkozta ezzel kapcsolatban, korábban az MTI-nek, hogy "Az unió Közös Agrárpolitikájának keretében a jövő évtől Magyarország a korábbiakhoz képest több mint négyszer több célzott, termeléshez kötött támogatást tud nyújtani a munkaigényes és piacilag érzékenyebb mezőgazdasági ágazatok számára."

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bundi
na vajon ki hazudik?
négyszer több lesz a támogatás? mert azt is "megvédik"?
"Czerván György azt nyilatkozta ezzel kapcsolatban, korábban az MTI-nek, hogy "Az unió Közös Agrárpolitikájának keretében a jövő évtől Magyarország a korábbiakhoz képest több mint négyszer több célzott, termeléshez kötött támogatást tud nyújtani"

vagy igencsak lecsökkentik?
"Raskó György agrárközgazdászt, aki elmondta, hogy "a kormány hibája, hogy átláthatatlanná vált a rendszer, mivel olyan átalakítást akart, amit az unió nem támogat.""
na kinek higyjünk...mert ugye volt valaki aki azt mondta...ne azt figyeljük amit mond, hanem amit csinál...ugye kedveskéim...mert az agráriumban dolgozók is erre adtak felhatalmazást...
petike
@bundi: Csak a fidesz (okádószmájli)
bundi
@petike: mert ebben is jobban teljesítenek?
Desischado
Ha még valami működik úgy ahogy ebben szerencsétlen országban, azt a rablóbanda rögtön szétbarmolja! Csaknézne már valaki ránk ödafentről, és szabadítana meg ettől a rablócsürhétől bennünket!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.