Orbán Viktor tanácsadója elképesztően ügyesen rejtőzködik, nagyon ritkán látni, senki nem tudja, hogy pontosan miből él, hol lakik, mit csinál azon kívül, hogy a miniszterelnöknek ad tanácsot. Az RTL Klub viszont most megtalálta a rejtőzködő közszereplőt.

Habony Árpád Budapesten, az Aranykéz utcában egy olyan lapkiadó tulajdonában lévő ingatlanba van bejelentve, amelyik az elmúlt nyolc évben összesen négyszáz millió forintnyi médiamegrendelést kapott az V. kerületi önkormányzattól. Azt nem tudni, hogy milyen minőségben és formában segíti Habony a kormány munkáját, de Rogán Antallal és a miniszterelnökkel is jó viszonyt ápol. Nincs szerződésben sem a miniszterelnöki hivatallal, sem a kormánnyal, így nem tudni, hog miből telik neki a Szerb utcában álló luxus autóra, ahol az V. kerületi alpolgármester és a fideszes polgármesterjelölt is vásárolt ingatlan, igen-igen olcsón – derült ki a kedd esti RTL híradójából ez is.

Habony állandó lakcímén az Impress-Régió Kft. üzemel, amelynek az ügyvezetője, Karalyos József szerint semmi köze az RTL Klubnak ahhoz, hogy mire használja az ingatlant a Kft, akár Habony Árpád állandó címe is lehet ez. A riportban bemutatták azt a videót is – miután hiába keresték Habonyt –, amelyben a miniszterelnök tanácsadója azt nyilatkozza, hogy ő nem közszereplő.

Közszereplő-e Habony?

Az Alkotmánybíróság számos határozatában említi a „közszereplő" fogalmát: többek között a 20/1997 (III. 19.), a 36/1994 (VI. 24.), a 23/1999 (VI. 30.), valamint a 34/2004 (IX. 28.) alkotmánybírósági határozatban. Részletesebben foglalkozik a fogalommal az 57/2001 (XII. 5.), a 60/1994 (XII. 24.) és a 36/1994 (VI. 24.) alkotmánybírósági határozat. A 36/1994 (VI. 24.) alkotmánybírósági határozat indokolásában így fogalmaz: „a kritika megengedhetőségének határai tágabbak a kormányzat, a közhivatalnokok esetében, mint a politikusok tekintetében, és valamennyi közszereplő esetében tágabbak, mint a magánszemélyek tekintetében”. Ebből nyelvtani értelmezés útján arra következtethetünk, hogy a közszereplő tágabb kategória, mint a politikusok és közhivatalnokok köre. Ugyanabban a bekezdésben pedig „közszereplést vállaló személyeknek” nevezi őket (II. 2.). De nevezi őket „közfeladatot ellátó, illetve a közéletben szerepet vállaló” személyeknek is, máshol pedig a „közélet szereplőinek” (III. 1.). Az így körülírt alanyi kör pontosabb meghatározását a bíróságokra hagyja (III. 3.). Az átvilágításokkal kapcsolatos 2003. évi III. törvény a közszereplő alábbi definícióját kínálja: „…az a személy, aki közhatalmat gyakorol, gyakorolt vagy közhatalom gyakorlásával járó tisztségre jelölték, illetve aki a politikai közvéleményt feladatszerűen alakítja vagy alakította” (2. § 13.). Ezek alapján Habony Árpád közszereplő, sőt Magyarország kormányfőjének a tanácsadója, ilyenformán a legerőteljesebben tudja befolyásolni a köz sorsát.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coyote3
Mióta megverte a nyugdíjas házaspárt, azóta ez is nagyon emberivé vált a szememben...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
dömdödöm
közszereplő csak rejzőzködik és a háttérből osztja a nemlétező észt :-(
karma1
@dömdödöm: Pontos a leirasod a MAGYAR kozszereplo statuszara, hihi...:o))
Desischado
@mate03: Dicsérje a halál! De értem az iróniádat.
lópicigáspár
@csip-csop: Jaj ne haragudj, de ez fájt!!! "foglyàk" Nem szokásom helyesíráson lovagolni és bocsi érte, de ez kiverte ... :-)
volvós
Hát igy megy Magyarország " hátszéllel " a szakadék felé...
Habonyárpika...egyszer próbáld meg NÖVEL !!!
Elöször fura a nedvesség miatt, de könnyen meg lehet szokni !!
Mondom szoKni, P helyett... !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.