Magyarország bruttó hazai terméke nyolc éve példátlan ütemben, 3,9 százalékkal nőtt az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte első gyorsbecslése alapján csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal.

Az adat jelentősen meghaladja az elemzők várakozását, akik az első negyedévi 3,5 százalékoshoz hasonló növekedésre számítottak a második negyedévben is. A KSH értékelése szerint elsősorban az ipar és az építőipar javuló teljesítményének köszönhető a jelentős növekedési ütem. Az iparon belül az autórgyártás, azon belül pedig az Audi- és Mercedes-gyárak járulnak hozzá legjelentősebben. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 3,7 százalékos volt a GDP éves összevetésű bővülése, míg az előző negyedévhez képest 0,8 százalékos volt a gazdasági növekedés.

Pozsonyi Pál, a KSH főosztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta, hogy legutóbb 2006 első negyedévében volt ennél nagyobb az éves GDP-növekedés.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jankó123
"Pozsonyi Pál, a KSH főosztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta, hogy legutóbb 2006 első negyedévében volt ennél nagyobb az éves GDP-növekedés."

-Az nem véletlenül a "zemútnyócév"-ben volt? :-)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
pbalage
az egyszerű ember erre azt hiszi, hogy ez folyamatos fejlődés, mert a grafikonon az látszik.

Ez kérem az előző év azonos időszakához viszonyított eredmény, egyáltalán nem az egész évet mutatja, viszont tényleg jól mutat, ám én megvárnám az éves eredményt is, az sokkal korrektebb mutató lesz, és én nem jósolok ilyen nagy emelkedést, hiszen még sokminden benne van a pakliban az év végéig.
(havi 200 milliárd forint EU-támogatást fizetett ki a kormány, választási hatás, az autóipari kapacitás a csúcson, a devizahitelesek megmentését átütemezik jövőre, mindenesetre a választások utánra szerintem, mert azt a buktát, amit azzal elszenved az ország olyan része is, akinek semmi köze az egészhez, már nem bírja el a papír sem, ezen kívül nem érkeznek eu támogatások, hiába is mondja Lázárunk, hogy pedig de, és az orosz helyzet miatt is eléggé lassulni fognak a dolgok)

Szépen próbál csillogni az a grafikon, de azért ez nem ilyen egyszerűen működik.
bundi
az egésznek nem lehet köze ahhoz, hogy a termékekért ugyanannyit kapunk mint eddig, mivel autóból kb ugyanannyit állítunk elő, mint egy éve...csak mivel a juró, is, a chf-is, meg a font is jóval többet ér, ezért a forintba átszámolt gdp emelkedik?
valamint...
"A KSH értékelése szerint elsősorban az ipar és az építőipar javuló teljesítményének köszönhető a jelentős növekedési ütem. "
arra is kíváncsi lennék a stadionokon utakon és vasútépítéseken kívül (amik ugye állami beruházások, jórészt uniós támogatásból)... mi is bővült? több a lakásépítés?
2012 első félév 4463 új lakás 2013 első félév 2680, míg idén 3268...ez még azért nem olyan nagy fellendúlés...csak a tavalyihoz képest...
www.ksh.hu/lakasepitesek_epitesi_engedelyek
de mi van ha elér ide is a leállított uniós támogatások hatása?
de lehet hogy én vagyok nagyon negatív...
Desischado
Hát ezerrel megy a fényezés, de én valahogy nem látom azt a nagy ragyogást... Nem tapasztalom, hogy annyira király lenne a helyzet! Érdekes egyébként, hogy annyira javulunk, de a nép java része ebből semmit sem érzékel! Hazugság felsőfokon, semmi több!
Törölt felhasználó
1. "közölte első !!!gyorsbecslése!!! alapján csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal":)

2. Mindig jól mutat egy ilyen ugrás, csak meg kell vizsgálni az előtte lévő 5-10 évet is. Ha évekig csökkenő pályán volt volt, akkor ahhoz képest nem nehéz megugrani egy évben. Hozzáteszem egy "gyorsbecslés" alapján.

Persze ha ne adj isten mást mutatott volna a gyorsbecslés, akkor lehet a szeptemberre tervezett devizamentő csomagnak értelme nem lett volna, mert úgy el szállt volna a forint, hogy ugyanott tartottak volna az adósok, mint nélküle, de akkor nem tudott volna úg ykijönni a fidesz mint megmentő... Persze a 2010-es 180ft-os chf-hez képest most is csak maguktól mentik meg a devizásokat, de mindegy...
mate03
@Jankó123: Akkor hová is fejlődtünk?Ez a 3,9%,ez nem tartható fent!A stadion építés nem hozza,hanem,viszi a pénzt!Az autó gyárakkal meg Gyurcsány egyezett meg,nem ez a gumi fasz!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.