Az elmúlt napokban többször felvetődött, hogy Ukrajna leállítja területén keresztül bonyolódó gázszállításokat – amely Magyarországot fájdalmasan érintené, hisz a behozott orosz gáz az ukrán határon keresztül is érkezik, ennek ellenére az MVM megnyugtató közleményt adott ki tegnap, ami szerint jobban állnak a tartalékaink, mint tavaly.

Már július közepén lényegesen jobban áll a hazai földgáztárolók téli időszakra való feltöltése, mint tavaly; az egy évvel korábbit 16 százalékkal meghaladó, összesen több mint 3000 millió köbméter betárolt földgáz áll rendelkezésre – tájékoztatott az MVM Csoport csütörtökön. A tájékoztatás szerint az orosz-ukrán konfliktus ellenére a földgázszállítás jelenleg zavartalan, az orosz partner a hosszú távú földgázszállítási szerződésben foglaltakat, valamint a hazai ellátásbiztonságot jelentősen javító vállalásait továbbra is teljesíti. 

Nincs veszélyben a gázellátásunk

Az MVM Csoport a lehetőségek kihasználásával maradéktalanul eleget tesz a Nemzeti Energia Stratégiában megfogalmazott feladatainak, a hazai lakossági és versenypiaci fogyasztók ellátásbiztonságának szavatolása érdekében – olvasható a közleményben. A hazai tárolókban tavaly ilyenkor csak 2580 millió köbméter állt rendelkezésre, és még a tavalyi legmagasabb érték, a 2937 millió köbméter sem érte el a jelenlegi tárolói szintet. 

Az MVM Csoport és az FGSZ Földgázszállító Zrt. is elkötelezett annak érdekében, hogy Magyarország földgázellátása a téli időszakban is zavartalanul biztosítva legyen. Figyelemmel az orosz-ukrán konfliktusra, a hazai ellátásbiztonság szintjének növelése érdekében az MVM Csoport meglévő üzleti kapcsolatain keresztül továbbra is mindent megtesz a lehetséges szállítási útvonal-diverzifikációs lehetőségek kihasználásáért – idézi a közlemény Horváth Pétert, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatóját. 

A társaság közlése szerint június vége óta az MVM Csoport 4 tárolójában a betárolás üteme jelentősen megnőtt, jelenleg napi 15 millió köbméteres szinten van. Magyarország irányába a földgázszállítás jelenleg is folyamatos és biztonságos, a magyarországi földgázimport az elmúlt héten Ausztria felől napi 14 millió köbméter, míg Ukrajna felől napi 16-17 millió köbméter között alakult. A Magyar Földgáztároló Zrt. a Magyarországra érkező földgáz mintegy kétharmadát tárolja be. Az ukrán válság a gázimportra nincs hatással, az MVM folyamatos kapcsolatban áll partnereivel, az egyeztetések mindennaposak – írta közleményében a cég.

 

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.