A HVG, külföldi lapértesülésekre hivatkozva megírta, hogy az uniós vállalkozások nem vehetnek fel orosz állami bankoktól hitelt – az bevezetni készülő, Oroszországgal kapcsolatos EU-s szankciók értelmében, így meghiúsulhat a paksi bővítés is, amit orosz hitelből fedeznénk.

A paksi bővítésre felvett orosz hitellel kapcsolatban korábban is felmerült, hogy az uniós szankciók további köre érintheti a megállapodást. Aszódi Attila, az atomerőmű bővítéséért felelős kormánybiztos július végén azt nyilatkozta, hogy egyelőre nem befolyásolják az Oroszország ellen tervezett nemzetközi szankciók a bővítés előkészítését, ugyanakkor a kormánybiztos elmondta, hogy ha széles körű szankciót vezetnének be Oroszországgal szemben, az akár érintheti a projektet. 

Inkább nem lesz...

Négy lehetséges verziót vázol a HVG, attól függően, hogy ki kivel szerződik. "Formailag nem egy orosz bank adja, hanem az orosz állam a magyar államnak, amiről Oroszország és Magyarország között kormányközi szerződés született. Ha a bizottság így értelmezi, akkor lehet, hogy nem tiltja le, ez a szankció ugyanis elsősorban az orosz bankokra és védelmi iparra vonatkozik. De a tény ez esetben, hogy a hitel az orosz államtól jön, igaz, hogy egy orosz állami bankon keresztül. A második elképzelés szerint is rosszul jöhet ki a kormány a lehetséges szankciókból: "kérdés, hogy a magyar oldalon mire fog figyelni a bizottság: arra, hogy a hitelt lényegében a magyar állam veszi fel, vagy arra, hogy ténylegesen az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK)? Az utóbbi esetben a tilalom alá eshet az ügylet, az ÁKK ugyanis egy magyar állami cég, és a szankció arról szól, hogy EU-s cégek nem vehetnek fel hitelt orosz állami bankoktól. Ez a negatív forgatókönyv most a magyar kormány számára" – vetíti előre a HVG szerzője. 

Megválaszolatlan

Fontos kérdés, hogy mikortól lesz érvényes a szankció, visszamenőleg megkötött, de még nem teljesített szerződésekre is – mint a paksi bővítéshez kapcsolódó –, vagy ezek már nem tartoznak a szankciók hatálya alá. Végül azt vizsgálja a lap, hogy a hitelkeret-megállapodások is a szankciók alá esnek-e, mert ha a bizottság a szankciós kitétel szellemét fogja követni, akkor az oroszokkal kötött hitelkeret is a tilalom alá eshet. „Függetlenül attól, hogy felvesszük-e a hitelt vagy nem, üzleti kapcsolatban állunk egy orosz állami tulajdonú bankkal, amelynek már 2014-től fizetjük a kamatot a hitelösszeg után, és a szankciós kitétel értelme éppen az, hogy az EU korlátozza azokat az ügyleteket, amelyekből az orosz állami bankoknak haszna származik.” 

Hétfőn

Az Európai Unió tagállamainak nagykövetei, az úgynevezett állandó képviselők pénteken megállapodtak az Oroszországgal szemben bevezetendő további szankciókról, hivatalosan pedig hétfőn fogadhatják el azokat úgynevezett írásos eljárással, vagyis lényegében minden további vita nélkül – derül ki a péntek éjjel közzétett, Herman Van Rompuy, az Európai Tanács, valamint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke által írt levélből. 

Ezek a szankciók a július végén elfogadott büntetőintézkedéseket bővítik, vagyis ugyanarra a négy pillére támaszkodnak; korlátozzák Oroszország hozzáférését az európai tőkepiacokhoz, az úgynevezett kettős felhasználású, katonai, védelmi, rendészeti és polgári célokra is alkalmazható felszerelésekhez, az energiaipar terén egyes olajkitermeléshez szükséges "érzékeny" technológiákhoz, valamint teljes fegyverembargót rendeltek el. 

Van Rompuy és Barroso úgy véli, hogy a büntetőintézkedések hatékony eszközt jelentenek, amely lehetővé teszi, hogy az Európai Unió rövid idő alatt gyors választ adjon a fejleményekre. Az új szankciók növelik majd az eddigiek hatékonyságát, s alátámasztják azt az elvet, hogy céljuk Oroszország Ukrajnával szemben tanúsított magatartásának megváltoztatása – emeli ki az Európai Bizottság, valamint az Európai Tanács elnöke.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

esdi
@lajospapa: Ehhez a mi vezérünknek semmi köze. Akkor mondta, amikor már eldöntött tény volt a Kremlben. Peresztrojka. Akkor ez hatalmas kommunikációs trükk volt.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tivoli
@Csizmás Kond: ma, 17:33
Végre egy tiszta fejű hozzászólás.
Desischado
Ha van isten, akkor nem jön létre ez a borzalmas tótum-faktum. Csakhogy orbánnak annyira kell a pénz, hogy a látszatot fent tudja tartani, hogy bármire képes. De meglátjuk, mi lesz, remélem, megússzuk, hogy leadósodjunk, és ki legyünk szolgáltatva putyinnak vagy 20 évre! Nem babra megy a játék, ezt már az unió sem nézhetné tétlenül, olyan ordas szabályszegés lenne belőle! De hátha ki tudunk még bújni a fuzióból! Bár szeretném hazugovics képét látni, ha valami csoda folytán még sem sikerül a terve!
creativehun
@karma1: "Ártatlan magyarok" ??? Hmmm...A probléma az,hogy az ország szavazóképes állampolgárainak nagy része egyszerűen balfasz! Hiába ment ki a gyereke Angliába...hiába vitték el a feje fölül a házát, hiába vár egy sima vérvételre is egy hónapig,hiába látja az értelmetlenül elherdált milliárdokat,hiába alázzák meg a 47 ezres remek megélhetéssel,hiába látja,hogy az ország a korrupció és az uram-bátyám világ melegágya,hiába morgolódik odahaza a négy falnak meg az asszonynak...azért választáskor még is csak a fideszre szavaz a balfassza mert elhiszi a sok baromságot amit a médián keresztül az agyába toltak..a gondolkodáshoz meg vagy lusta vagy hülye.Ezektől várni azt,hogy majd összefognak és jól megdöntik ezt a szaros,velejéig rohadt rendszert...bohóság lenne...hisz ezek még a saját munkahelyükön sem képesek összefogni a kiskirálykodó főnökök ellen..inkább ha kell morogva,szemlesütve ballagnak be szombat-vasárnap dolgozni alamizsnáért!! Gyávák népévé lett ez az ország...ahol sajnos egy aránylag szűk réteg szinte már szégyenli az ilyen birkák miatt,hogy magyar!
karma1
@creativehun: Szia,... Sajnos, nagyon pontosan fogalmaztal, es nagyon igazad is van...:o((( De most akkor vagy eroszakkal leptetik le orbant, vagy egyszeruen leall az orszag gazdasaga, mert meg 4 evet nem birunk ki... Attol tartok, hogy ebbol a penzbol meg kihuzza a 18-as szavazasokig, es utana igyekszik elveszteni a valasztast, es lelecel telebukszava a zsebeben... Koveti majd a sleppje is, mert azoknak sem kell egy darabig a nyugdijukra gondolni...
Proli
Ami nekem az orbáni hazudozásból átjött a tévéből az nem más, minthogy ha bármit csinálunk nekünk fizetni kell!
Nincs visszalépési lehetőség.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.