Legalábbis a költségvetési bizottság, amit az ellenzék hívott össze nem tudta meghallgatni a jegybank elnököt, mert Matolcsy György és a Fidesz-KDNP távol maradt a meghallgatástól.

A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt nem tudta megtartani az Országgyűlés költségvetési bizottsága hétfőre meghirdetett ülését, amelyen az ellenzék Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökét szerette volna meghallgatni a jegybank közelmúltban nyilvánosságra került költéseinek ügyében. A kormánypártok és az MNB korábban jelezte: törvénytelennek tartják a testület összehívását. 

Burány Sándor, a bizottság szocialista elnöke újságíróknak elmondta, a céljuk az volt, hogy tájékoztatást kérjenek a jegybank közpénzből megvalósított befektetéseiről, azok államháztartásra és államadósságra gyakorolt hatásairól.  Emlékeztetett, az elmúlt hetekben került nyilvánosságra, hogy a jegybank közgazdászképzés céljából több mint kétszázmilliárd forintot adott saját alapítványainak, emellett megvásárolta a tiszaroffi kastélyszállót, valamint a budapesti Eiffel Palace irodaházat.

A szocialista politikus közölte, a sikertelen bizottság ülés miatt egyéni képviselői indítványban kezdeményezi, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) rendkívüli ellenőrzés keretében vizsgálódjon az MNB-nél. Bejelentette továbbá, hogy a költségvetési bizottság következő ülésére Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert hívják el a jegybankot felügyelő állam véleményének meghallgatása érdekében. Schmuck Erzsébet, a költségvetési bizottság LMP-s alelnöke szintén újságíróknak nyilatkozva azt mondta, a testületnek a jegybanktörvény alapján joga van meghívni ülésére az MNB elnökét, ezért nem értik, miért maradt távol Matolcsy György.

Burány Sándor a bizottság összeülésének sikertelensége után arra kérte a testület ellenzéki tagjait, hogy egy informális, de nyilvános megbeszélést tartsanak az MNB májusban megszűnt felügyelő bizottságának két megjelent tagjával, Katona Tamással és Varga Istvánnal. Katona Tamás a bizottság ellenzéki tagjainak elmondta, a jegybank szerinte hibásan értelmezi úgy a jogszabályokat, hogy a rendelkezésére álló nyereséget szabadon felhasználhatja, hiszen az nem az intézmény gazdálkodásából, hanem például a lakosságot és vállalkozásokat terhelő árfolyamkülönbözetekből származik.

Vargai István úgy fogalmazott, az MNB költekezési stílusával és mértékével van baj, szerinte ugyanis a jegybank kizárólag a tevékenységével közvetlenül összefüggő feladatokat ellátó társaságokban szerezhetne tulajdonrészt, minden egyéb gazdasági ügyletéhez az Országgyűlés felhatalmazását is ki kellene kérnie.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pbalage
ezek után annó kár volt lecsesznem a gyerekemet, amikor hazalopta a mackót az óvodából.
Innentől kezdve legális.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yoda69
Nos, ezert kell osszecsalni a fideSSnek a 2/3-ot. A sok bunko birka, meg asszisztalt hozza.
prielle
Az ellenzék nem veszi észre, hogy új szelek fújnak? Nem az a dolga, hogy számon kérjen, kivizsgálja a visszaéléseket, figyelmeztessen a rossz lépésekre, hanem vegyen egy nagy zsebkendőt, mellyel letörli a szembeköpéseket! Ha mindenáron fogást akar találni, akkor szerezzen be egy olyan kesztyűt, melynek "dörzsi" a tenyere, mert a csúszó-mászók csak így foghatók meg!
1magyar
Magyarország KFT, azt vesz amit akar. Övék a vagyon a népé a nyomor.
világlátó
Úgy látom, azMNB. , az országgyűlés bizottságai, a kormány és intézményei, az ellenőrzésre hivatott pénzügyi, gazdasági szervezetek, velük együtt az igazságügyi szervezetek, de mindenki aki a hatalomban van, összezár az egyre " anyátlan, apátlan ellenzékkel szemben.Ez ösztönös de egyre feljebb megyünk , tudatos reakció. Mint látjuk , sikeres.Az ellenzéknek talán illegalitásba kellene vonulnia, addig, amíg nem vált új bőrt, mert most nem nekik áll a zászló.
Mint már többször, most is úgy gondolom, paradigma váltás kell az ország vezetésében.
Reális, önkritikus helyzetértékelés, új irány, új célok, új feladatok és akik mindezt megalkotják, egy általuk létrehozott " iskola, műhely, ahol kinevelődik az új politikai vezetés, új Alkotmány, új munka-, büntető Törvénykönyv, új társadalompolitikai elvek, szabályok, amelyek nem olyanok mint a " szellentés, amit addig tartunk, amíg lehet ", hanem olyan szabályok, amelyek újabb és még újabb ad hoc törvényekkel addig pofozgatunk, amíg nem a mi elképzeléseinket szolgálják.Mindehhez új szövetségesek, új együttműködők kellenek. A hazai és külföldi beteges méregkeverők azonnali és végleges eltávolítása már nagyon időszerű. Új országépítő gondolatok, turulmentes, progresszív szemlélet, konszenzusteremtő képesség és békés közös, alkotó, értékteremtő munka, a kölcsönös előnyök és biztonság talaján.
Egyáltalán hogy lehetséges, hogy egy maroknyi akarnok egy szem vezérrel az élen felforgatja az országot belül is , kívül is.Nincs senki aki megállíthatná?Ha meg nincs, valóban nincs mit tenni, mint vagy elmenni, vagy itthon illegalitásba vonúlni, azzal, hogy a történelmi felelősségben így is úgy is osztozni kell.A mai / és a tegnapi / ellenzék felelőssége ugyanakkora, mint a regnáló hatalom felelőssége.Vagy ennyire életkérdés a számiukra hogy odadörgölőzhessenek a hatalomhoz és a pénztárhoz járulhassanak?
Ha így van, valóban elveszett az az üveggolyó, amit ha a nap felé tartunk egy normális , szép országot látunk.
világlátó
Hiányzik egy NEM a hanem helyett. Bár nem tudom, ezek után létezhet - e olyan szabály, vagy törvény, amit mi valaha is képesek voltunk betartani. Talán Werbőczy Hármas könyve a jobbágyság röghöz kötéséről, a földesúri pallosjogról.Talán azt jól betartották Dózsa után.Ezektől még a török is jobb volt. Akkor!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.